Despre Ghiță sunt multe (despre ce-a făcut nelegal) și puține (despre valoarea sa umană și profesională) de spus! Pentru că toate sunt legate de SRI și mafia pe care a creat-o și protejat-o această instituție, reinventată de Ion Iliescu, din cenușa Securității și reintegrată în peisajul politicii neocomuniste fesenisto-pedeseristo-pesediste.

Spun asta în cunoștință de cauză pentru că, în virtutea atribuțiilor de serviciu și a activității desfășurate de-a lungul a douăzeci și unu de ani de război cu mafia fiscală, m-am lovit, vrând nevrând, în primul rând, de SRI. Și nu în sensul pozitiv, deși așa ar fi fost corect, ci negativ, acumulând o experiență tristă și dezamăgitoare care m-a făcut, de multe ori, să mă gândesc la abandon și la părăsirea țării. Dar n-am făcut-o pentru că, în pofida a toate problemele generate de presiunile SRI, n-am vrut să dau satisfacție unei adunături imorale, care, apărați de funcții și statut, au creat un mecanism monstruos de control al economiei și politicii. Nu pot spune ca n-am avut situații în care colaborarea cu SRI n-a fost benefică, dar au fost cazuri rare, care s-au datorat, de regulă, caracterului moral al unor ofițeri neînregimentați în mafia creată de șefii malefici pe care i-a moștenit SRI de la vechea Securitate sau a celor care au profitat de prilej pentru a parveni.

În general, impactul cu SRI, contrar menirii acestei instituții, de prevenire a atacurilor și apărare a siguranței naționale, a fost în zona protecției fraudei fiscale și, în special, în zona comerțului cu produse petroliere, mai precis în zona furtului de acciza, TVA, taxa MTR, motorină pentru agricultură, unde SRI s-a remarcat nu prin contracarare fenomenului, ci prin protecția asigurată mafiei ce s-a dezvoltat în acest sector. Aș putea scrie câteva romane despre coloneii Paltânea și Dumitrache (foști șefi ai SRI Prahova, care au controlat toate rețelele de contrabandă din Prahova), despre colonelul Goron Nicolae (fost șef al SRI Arad, care controla rețelele de contrabandă din zona de frontieră), despre Vasile Petrea (subalternul lui Măgureanu, cel care s-a făcut că nu știe nimic despre operațiunile „Jimbolia”, prin care s-au „transferat”, prin încălcarea embargoului, garnituri de carburanți către Jugoslavia, îmbogățind mafii ce controlează azi imobiliarele din Timișoara, sau operațiunea „Bastos”), colonelul Cristian Dăescu (fost șef al SRI Timiș și Arad, care își instruia subalternii să nu colaboreze cu subsemnatul, prezentându-ma ca fiind cel care coordona mafia petrolului și trimițând rapoarte, în acest sens, pe unde apuca, pentru a mă îndepărta de sectorul controlat de mafia protejată de SRI), despre generalul Soare (fost director la departamentul Apărarea Constituției din SRI, care coordona, de la nivel central, grupările mafiote ce distribuiau carburanții din zona Prahova, sustrași de la plata accizelor, TVA sau MTR)) și mulți alții, până la fostul șef al SRI, Radu Timofte (ce-a protejat, împreună cu fostul șef al Regionalei vamale Iași, Eugen Butur, fraudele uriașe înregistrate prin importul de carburanți, în regim de perfecționare activă, din Belarus, via Istambul, comercializați în România prin neplata accizelor), respectiv despre cum au protejat acești șefi din SRI rețelele de contrabandă cu produse petroliere și despre „monopolul” SRI în domeniul fraudei cu produse petroliere.

Am asistat, mulți ani, cum zeci de dosare, cu fraude uriașe, instrumentate „ca la carte”, cu probe incontestabile, au fost „trântite” la parchete sau în instanță, prin „mijlocirea” SRI și cum sute de șmecheri, ce-au jefuit bugetul de stat, au scăpat de pedeapsă și, culmea, au rămas și cu ce-au furat. Am simțit gustul amar al neputinței, atunci când, după luni și ani de muncă, constatam că totul e în zadar și asta din cauza SRI. Pentru că mafiile create în domeniu, de la cele care au operat în cazul comerțului cu carburanții neacizați produși de rafinariile „Astra”, „Steaua Română”, „Vega”, la cele ce-au căpușat„ PETROM” (ce s-a finalizat cu privatizarea dubioasă către OMV, pentru a se sterge urmele capușării) și până la preluarea „ROMPETROL” de gașca lui Patriciu (prin anularea licitației câștigată de firma turcă AKMAYA, în urma unui dosar de sustragere de know-how, fabricat de SRI), n-au acționat întâmplător, ci, evident, cu sprijinul și participarea SRI. Nimic nu s-a făcut fără știința SRI. Acum, când se fac socotelile în cancelariile mafiei ce-a pus stăpânire pe economia României, cu ajutorul SRI, a trata SRI că pe o fata morgana, fără păcat, e de o naivitate cruntă, pentru că SRI, dacă vrea să revină în rândul instituțiilor credibile, trebuie să-și asume și partea întunecată a activității, de după 1989, respectiv să recunoască public și să arate tuturor cum au creat monștrii evaziune, tip Ghiță. Și, mai mult, să-și asume public, concret, cu date și nume, toate operațiunile în care a asigurat protecție mafiei ce-a devalizat România. Altfel, a merge înainte, băgând sub preș mizeria și imoralitatea în care s-a complăcut instituția, nu facem decât să construim un alt sistem, pe aceeași minciună, perpetuând practici murdare și păguboase pentru cetățean și statul român, reinventând, precum Iliescu, din cenușa instituției care a creat miliardari precum Ghiță, Patriciu, o instituție curată și imaculată. E posibil așa ceva? Eu nu cred într-o astfel de metemorfoză!

Ar fi timpul să aflăm, fără ipocrizie, minciuna și demagogie, care a fost rolul adevărat al SRI în devalizarea economiei, respectiv a evaziunii fiscale, atribuirea contractelor publice și comisionarea banilor publici, respectiv în promovarea actualei clase politice, prin șantaj și protecție. Ar fi timpul să știm ce a știut și a protejat SRI în domeniul fraudei cu produse petroliere, legume fructe, carne, achiziții intracomunitare, informatizarea instituțiilor publice, atribuirea de contracte din bani publici, etc., unde SRI deține sute de metri cubi de informații. Altfel, ascunzând în continuare ceea ce a făcut SRI, nu vom afla niciodată adevărul despre cine sunt, cum au apărut și cum au reușit să fraudeze bugetul de stat indivizi de genul Ghiță, cei din spatele „UTI”, „Siveco”, „Hesti Pharma”, „Rompetrol”, mafiei libeneze și turcești ce controlează fraudele în domeniul alimentar, etc. Implicat până peste cap, SRI-ul de astăzi, dacă nu se va „reboteza”, scuturându-se de trecut, va rămâne o instituție șantajabilă și incapabilă să riposteze la atacurile la care este supus statul român de către mafia tip Ghiță, pentru că interlopi de genul Ghiță (care sunt nu mulți, ci foarte mulți) știu multe și vor tine în șah SRI cât timp SRI nu-și va recunoaște participarea și protecția asigurată mafiei ce a devalizat bugetul. Caramitru a spus doar ce știe din auzite, dar n-a spus nimic de dosarul „Tracia”, care l-a creat și „consacrat” pe Ghiță și despre cum, cu sprijinul SRI, dosarul „Tracia” a „vegetat” în instanțe până s-a prescris. N-a spus nimic despre cum Ghiță achiziționa carburanți fără accize, de la rafinării din jud. Prahova și-l transporta la București, la „OMV Mineral Oil România” SRL, unde-l vindea cu accize, încasând accizele, protejat de SRI-ul lui Păltânea și Soare. N-a spus nimic despre lanțurile de societăți din jud, Prahova sau București, înființate de Ghiță, ce se ocupau de contrabanda cu deșeuri provenite din Italia sau UE și nici despre cum câștiga Ghiță, ca pe bandă rulantă, prin rotație cu „UTI” și „Siveco”, toate licitațiile IT guvernamentale, cu sprijinul SRI, pe timpul lui Coldea. Asta așteptăm să facă public SRI.

De asemenea, așteptăm ca genul acesta de anchete, în care sunt implicați organe de cercetare penală, magistrați și alți demnitari aflați sub influența SRI, să facă obiectul anchetelor secției speciale pentru anchetarea magistraților, pentru că, spre știința Adinei Florea, nu Koveși a apelat la Ghiță, pentru repatrierea lui Popa din Indonezia, ci Coldea (dar asta o știe Adina Florea, cu siguranță, dar nu-i convine adevărul). Asta ar trebui să ancheteze Adina Florea. Relația dintre Coldea, Ponta și Ghiță, respectiv ce-a reprezentat SRI și Guvernul României, pentru Ghiță, în perioada Coldea/Ponta. Însumați contractele atribuite firmelor controlate de Ghiță în perioada respectivă și o să înțelegeți cine l-a creat pe Ghiță și de ce Ghiță este un personaj pe care nimeni nu l-a vrut întors în țară sau de ce se zbat toți (SRI, Guvern, Dragnea, Ponta) să-l facă din infractor victimă. Pentru că știe prea multe și a spus și mai multe unora cărora România n-ar trebui să le fie confident, dat fiind statutul de membru NATO, pentru că devine, prin intermediul informațiilor furnizate de Ghiță, un stat șantajabil. Realizați ce pericol pentru actuala guvernare, pentru servicii și interesele României este Ghiță în acest moment? Și, culmea, are toți așii în mânecă, pentru a șantaja pe oricine. Un autodenunț total al lui Ghiță, privind ascensiunea sa politică și averea sa, ar cutremura toată clasa politică românească. Ar fi mai ceva decât „Katrina”! Pentru că sunt mulți, foarte mulți, compromiși, aflați în funcții, șantajabili. Și nu vor să părăsească scena, de aceea ne oferă spectacolul „Ghiță victimă”, luându-ne de proști! Pentru că Ghiță la Belgrad e sinonim cu Ghiță la Moscova. Și a făcut parte din comisia SRI!

Slovak KOMUNIST