Din păcate, înainte de acest apel (chiar dramatic), Asociațiile magistraților ar trebui să ia atitudine față de derapajele din propriul sistem, adică de injustiția care sufocă justiția și pe care se bazează Toader, Dragnea, Nicolicea, Iordache &Co. (a nu se uita ca doctoratele și diplomele de studii obținute de Nicolicea, Șerban și Iordache, cei mai vehemenți contestatari ai sistemului, sunt obținute prin furt, pe care justiția nu l-a tranșat).

Dacă n-ar fi existat, în sistemul justiției, exemplare dispuse la compromisuri sau slugarnice (ori șantajabile) și toți magistrații ar fi fost corecți și cu înaltă conștiință profesională, astăzi n-ar mai fi existat indivizi precum Dragnea, Rădulescu, Nicolicea, Iordache, Șerban, Tăriceanu (plagiatori, mincinoși, hoți, traficanți de influență, evazioniști) și alte caricaturi în politică și nici riscul ca justiția să devină o parodie precum la comuniști, adică un instrument în slujba puterii și a corupților. Judecătorii imorali, care au tergiversat pronunțarea soluțiilor în dosarele de mare corupție, au tolerat prea mult șmecheriile și sustragerile de la înfăptuirea justiției a celor ce-au încălcat legea, folosindu-se de funcții politice sau de breșele din sistem sau care au vrut să parvină slujind imoralitatea politică, dând sentințe cu dedicație, deliberat strâmbe, sunt adevărata cauză a faptului că justiția se află la cea mai grea cumpănă de după 1989. Cei mai mulți, s-au lăsat mituiți cu salarii, pensii speciale, funcții și alte sinecuri și au tratat superficial actul de justiție, permițând celor care i-au mituit să-i încalece, profitând de comoditatea celor ce trebuiau să înfăptuiască actul de justiție. Alții s-au lăsat cumpărați cu banii furați de la buget, prin evaziune fiscală, făcându-se (sau nedepunând efort ca să înțeleagă mecanismele prin care s-au furat taxele și impozitele) că nu înțeleg cum s-au furat taxele și impozitele, încurajând, practic, furtul de la buget și apariția clasei actuale politice generată de furturile din bani publici, care controlează România.

Cunosc zeci de cazuri în care polițiști, procurori, judecători, comozi, obedienți politic, șantajabili sau corupți, au favorizat pe cei care au devalizat bugetul public. Indivizi care azi sunt parlamentari, demnitari sau sponsori generoși ai celor aflați la putere. Cunosc, de asemenea, zeci de polițiști, procurori și judecători care, din comoditate (doar salariul și pensia erau aceleași și dacă-și făceau datoria și dacă, nu și de ce să-și facă probleme, dacă puteau să nu-și facă?), au protejat pe cei care au devalizat bugetul public și care, astăzi, sunt în parlament, demnitari sau în funcții publice, administrând, după bunul plac, banii publici sau manevrând clasa politică care-i favorizează. Au crezut că, indiferent cine va fi la putere, infractor sau nu, nu va avea curajul să le strice liniștea și să le schimbe statutul privilegiat și modul imoral de a face justiție în favoarea celor care devalizează România. De aceea, înainte sau sinonim cu protestele, e nevoie de o reformă morală totală în justiție, pentru că nu este corect ca o mare parte din magistrații, care azi se simt amenințați, să se lase mituiți cu salarii uriașe și pensii speciale, din bani publici, fără ca ei să împartă dreptatea și să depună un minim de fort în acest sens.

De asemenea, nu este corect ca magistrații să manifeste în stradă, în condițiile în care nu-și elimină propriile cauze care au generat situația actuală, adică pe cei care au practicat injustiția în justiție și au servit sistemul politic sau grupările mafiote. Dragnea și PSD n-ar putea genera o astfel de ofensivă împotriva justiției – folosindu-se, de regulă, de infractori notorii (care au monopolizat media și mecanismele prin care devalizează bugetul public) -, dacă n-ar exista în justiție, suficienți magistrați (obedienți, corupți, dornici de parvenire sau comozi) pe care să se poată baza și care au favorizat infractorii care azi conduc și finanțează lupta împotriva justiției și statului de drept. Rețelele, tip Voicu, formate din magistrați obedienți sau corupți, există în toată România și sunt coordonate și controlate politic sau de lumea interlopă, prin intermediul banilor furați de la bugetul public. Peste tot există polițiști, procurori și judecători care servesc puterea, adică minciuna, hoția și corupția, pentru a-și proteja imoralitatea. Și nu sunt puțini care se servesc de sistem pentru a-și proteja starea de imoralitate.

Pe aceștia se bazează Dragnea și PSD când dau asaltul asupra justiției. Pe cei imorali din justiție, de care știu să se folosească și pe care-i exploatează în interesul lor. Ei nu vor o justiție corectă și imparțială, în slujba adevărului. Pentru ei, culmea ipocriziei, statul paralel este format tocmai din cei corecți, cinstiți și neutrii politic, care nu sunt dispuși la compromisuri și nu se lasă influențați. Ei, precum comuniștii, vor o justiție aservită total politicului, formată din magistrați obedienți, șantajabili, corupți, fără conștiință, aserviți total puterii politice și intereselor celor care devalizează bugetul public. Cu ajutorul acestora vrea Dragnea să instaureze dictatura politică și autocrația în România. Nu a magistraților cinstiți sau a unui sistem de justiție ce se opune așa ziselor abuzuri în justiție. Așa că, înainte de a face demonstrații contra modificării legilor justiției, magistrații ar trebui să se uite, în propria ogradă și să facă un recesământ pentru a vedea care aripă este majoritară. Cea formată din cei care-l susțin pe Dragnea, dispuși la compromisuri sau cea formată din cei corecți și cinstiți? A se lua în calcul că și cei așa ziși neutri, care nu sunt pentru proteste, sunt, de fapt, în tabăra celor care cochetează cu oportunismul. Așa că avem o uriașă problemă când e vorba de justiție. Iar problema se află chiar în interiorul sistemului și este reprezentată de numărul mare de magistrați dispuși la compromisuri sau la servilism față de putere, care, precum puterea, se declară pentru a se elimina așa zisele abuzuri săvârșite de justiție contra celor care s-au dovedit a fi infractori. Dacă magistrații și-ar fi făcut bine treaba, ar fi fost onești, imparțiali și intransingenți cu toți cei care au încălcat legea, n-am fi ajuns în această situație în care infractorii acuză magistrații de comiterea de abuzuri, nu negând faptele comise, ci modul cum au fost prinși, iar ieșirea depinde tot de cum își fac ei datoria față de cei care au încălcat legea. Indiferent ce-ar hotărî Tudorel Toader, Dragnea, Nicolicea, Iordache, Șerban, magistrații, atât timp cât au Constituția României de partea lor, magistrații pot contracara orice abuz și orice derapaj, Pentru că Înalta Curte de Casație și Justiție e forul suprem juridic care, în final, dă verdictele. Și, dacă sunt corecți și nepărtinitori, pot anula orice derapaj al puterii de la Constituție.

Dar, pentru asta, magistrații trebuie să fie, în primul rând, onești și cinstiți, dedicați justiției, nu favorizării celor care devalizează bugetul public și nu servili puterii și oportuniști politic. Pentru că Dragnea și PSD/ALDE/UDMR asta fac. Speculează slăbiciunile sistemului de justiție, adică dorințele imorale a multora dintre magistrați, de parvenire, de obținere a unor funcții nemeritate și, nu în ultimul rând, exploatează, la maxim, corupția din sistem, șantajând magistrații (de-aia și l-a luat Dragnea pe Coldea sfătuitor. Pentru că știe multe despre corupția din sistemul justiției, după monitorizarea nelegală, timp de peste zece ani, cât a fost Băsescu la putere, a corpului magistraților, adunând suficiente probe pentru a șantaja). Iar faptul că reușesc să-și pună în practică intențiile, denotă că sistemul de justiție are mari carențe și mari slăbiciuni (foarte mulți magistrați sunt șantajabili, direct sau prin soț, soție, rude), de care profită clasa politică imorală aflată la putere, acesta fiind mecanismul, de tip mafiot, prin care Dragnea dorește să subordoneze justiția.

Deci, reforma morală a justiției, respectiv eliminarea factorilor care o fac șantajabilă și dependentă de imoralitatea politică, e prima condiție a salvării sistemului, nu protestul public. Dacă obediența politică, posibilitatea șantajării magistraților și corupția, dispar din justiție, clasa politică, oricât ar fi ea de puternică și imorală, n-ar putea finaliza distrugerea sistemului de justiție, ci și-ar săpa propria groapă atacând un sistem de justiție aflat, exclusiv, în slujba justiției.

Pavel ROMAN