Creșterea impozitelor cu 100, 200 … până la 500 la sută pe unele clădiri vechi din Arad, care au fațadele mai mult sau mai puțin degradate, a stârnit un val de proteste. Până aici, nimic nou.

Acuzele că în spatele acestei hotărâri date de către Consiliul Local stă Falcă, aceste Celentano de Arad, și camarila sa sunt tot mai vehemente. Scopul este obligarea proprietarilor acelor clădiri fie să repare fațada (la prețuri astronomice și cu avize de la diverse instituții, certificat și autorizație de la Primărie, care se obțin cum se obțin, proiectul musai trebuie făcut de firma lui falcă, asta ca să nu îmbătrânești așteptând eliberarea autorizației), fie să le vândă!

De reparat, de unde bani? Că mulți dintre proprietari sunt pensionari (vorbim mai ales despre clădirile din zona centrală, clădiri istorice sau aflate în zona istorică). Și, așa cum vă spuneam, astfel de lucrări costă imens.

De vândut ar fi mai rentabil, dar ce faci dacă unul dintre cei care dețin apartamente în clădirile respective nu vor? Și chiar dacă ar vrea… ei, aici apar coincidențele. Deja a apărut o coincidență. Pe ordinea de zi a celei mai recente ședințe ale CLM Arad au fost două puncte interesante: punctul 35 care zice așa: Proiect de hotărâre nr.143/2019 cu privire la respingerea plângerii prealabile formulate de către… (nu dăm numele persoanelor respective, din motive obiective) împotriva HCLM nr.672/2018 privind majorarea cu 400% a impozitului pentru clădirea situată în Arad, str. Vasile Goldiș nr.1-3, începând cu data de 01.01.2019 – inițiativa primarului. Al doilea punct pe ordinea de zi, legat strict cel de mai sus, zice așa: Proiect de hotărâre nr.161/2019 referitor la neexercitarea dreptului de preempțiune  cu privire la achiziționarea apartamentului nr.26, situat în Arad, str.Vasile Goldiș nr.1-3, sc.D, etaj 1 – inițiativa primarului. Mai concret, deși primăria avea prioritate la cumpărarea apartamentului respectiv a refuzat!

Aici, comuniști cum suntem, am găsit un schepsis. Tocmai într-un imobil a cărui impozit a crescut cu 400%, Primăria a refuzat să cumpere, deși legea îi permitea și chiar îi dădea prioritate. Hmmm! Ar fi interesant de văzut cine va cumpăra apartamentul în cauză (și altele pe care primăria a refuzat să le cumpere). Punem pariu că mafia imobiliară, aceleași persoane care dețin zeci de apartamente, case etc., și-a băgat coada și cum la Falcă interesul poartă fesul…

Koko Jambo 

Explicație foto: În imobilul din fotografie familia Falcă are un apartament pe care l-a închiriat ziarului Jurnal arădean și Aradon-ului (curată deontologie profesională sau trafic de influență?). Oare cu cât și-a mărit primarul impozitul, având în vedere că fațada clădirii necesită reparații serioase?