Viorel Ștefan, mare „specialist” al PSD, a fost respins la Curtea de Conturi UE, pentru că e incompetent!
Asta-i diferența dintre lumea civilizată, educată, democrată, unde principiul valorii și selecție a valorilor prin concurența loială, funcționează. La noi, precum la comuniști, toți șmecherii, mediocri, fără valoare, care vor să parvină, se folosesc de trambulina politică. Că, de, în politică poți performa indiferent de pregătire, nivel de educație, competență profesională sau moralitate. Ba, din contra, astfel de calități, nu sunt apreciate în politică, pentru că subminează autoritatea mediocrității instalată la cârma partidelor. Or, din acest punct de vedere, politicul (mai corect spus adunăturile mafiote și interlope ascunse sub umbrela politică), în România, este cea mai gravă și mai mare anomalie, raportată la morală, performanță sau normalitate, pentru că, fără reguli corecte, aleator, sfidând valoarea, nivelul de educație, principiile morale și bunul simț,  intervine brutal si incorect în mecanismele de selecție a valorii, ce funcționează pe bază de concurență loială, substituind, dictatorial, valorile cu surogate impuse.
Este virusul care ține societatea românească într-un stadiu primitiv, greu de înțeles pentru cei din UE, în secolul XXI. Pentru că, prin astfel de intervenție incorectă moral, politicul asigură,  de fapt, posibilitatea mediocrității să substituie valoarea, încurajează și  protejează mediocritatea. Astfel, dacă n-ai nicio șansă să ocupi un post sau o funcție publică pe bază de competența profesională, experiență și pregătire și dacă nimic nu te recomandă profesional și moral, în România există varianta politică: te înscrii într-un partid!
Începi prin a duce geanta șefului, a organiza chermezele lui și ale partidului și a te face util cu orice. Mici comisioane, trafic de influență, servicii personale, toate le faci pentru a fi remarcat. Și dacă slugarnicia este remarcată și mai esti și „orientat”, adică să-ți faci rost de o diplomă universitară (nu contează cum și de unde), îndeplinești toate criteriile politic pentru a te califica pentru obținerea unei funcții publice. Și dacă mai esti si șiret și știi să gestioneze bine funcția, devii și un membru important, care, în timp, va participa la deciziile partidului în cazul altor promovări. Ce contează că nu știi nimic și ești o catastrofă profesională și morală? Dacă partidul te susține, lipsa de profesionalism, educație, morală, sunt chestii neesențiale. Asta e rețeta succesului promovată și utilizată de politucieni în Romania.
Acesta este mediul social actual românesc, în care se formează și educă generația actuală și viitoare. Asta e ceea ce promovează, real, politicul în societate românească:  ascensiunea mediocrității și manelizarea României, în toate domeniile, pentru ca șireții să pară educați, profesioniști și să se poată strecura și accede în posturi și funcții publice, indiferent de nivelul de educație și performanță profesională. Culmea, asta produce și sistemul de învățământ manelizat și politizat: analfabeți cu pretenții! Și, atenție! Genul acesta de indivizi, pseudo-pregătiți (pe modelul activiștilor de partid de la celebra academie unde nu se învăța nimic, Ștefan Gheorghiu) nu sunt excepții, ci au devenit o regulă și un cancer ce distruge, iremediabil, moral și material, societatea românească și o condamnă să rămână prizoniera unei mentalități promovată de comuniști: efectul mediocrității.
Ei, comuniștii, nu capitaliștii (UE), au inventat sistemul negării concurenței valorii și promovării mediocrității, pentru a justifica urzuparea puterii! Iar când suntem urecheați și apostrofați că nu se poate face performanță cu loaze promovate și protejate politic, ne stropșim la UE și lătrăm că e amestec în treburile interne. Și, ca să convingem că mediocri și șmecherii conduc „democratic” și asta e voința majorității (adică să fie conduși de mediocri și hoți), adunăm, cu arcanu, vreo cateva mii de analfabeți, pe care îi afișăm la TV, să înțeleagă UE că nu e chiar așa ușor să înlături mediocritatea și s-o înlocuiești cu valoarea și performanța!
Or, zbătându-ne în mocirla mediocrității, impusă de politicieni, care astfel își justifică prezența la putere, unde naiba vom ajunge? Nici nu încerc un scenariu, că plec imediat la ambasada Canadei pentru emigrare!
Pavel ROMAN