La Școala de Sudură din cadrul Confederației Patronatului Român, Filiala Arad a avut loc examenul de diplomă, a celei de a XIV serie de cursanți, care în viitorul apropiat vor deveni sudori calificați.

La cele două probe ale examenului, practică și teorie, au răspuns prezent zece elevi din Arad, Suceava, Galați și Aleșd. De remarcat faptul că unul dintre concurenți este surdo mut (foto jos), nu are de gând să stea cu mâna întinsă, ci e dornic să lucreze în acest domeniul în ciuda problemelor cu care se confruntă.

„Absolvenții care reușesc să treacă cele două probe și să primească diploma, se pot angaja fără nici un fel de problemă oriunde în Europa, căci cu siguranță vor face față și celor mai severe exigențe iar diploma de sudor electric pe care o primesc aici este valabilă pe tot teritoriul Uniunii Europene. Durata cursului este de trei luni și a costă undeva la 1500 euro. Se organizează trei cursuri în decursul unui an și se limitează la 10, maximum 15 cursanți, pentru ca instructorii să se poată dedica în pregătirea fiecăruia. Cheltuielile cu materialele, curentul electric și tot ce presupune logistica școlii sunt și ele destul de ridicate. De asemenea utilajele sunt și ele schimbate tot la cinci ani de zile, în ritmul în care apar noutățile în branșă” ” a declarat Ioan Marin Crișan, directorul Școlii de Sudură Arad.

Școala de Sudură arădeană dezvoltă parteneriate cu firme care au nevoie de sudori calificați, existând chiar un parteneriat reciproc avantajos cu Universitarea ”Aurel Vlaicu”, împreună cu care derulează mai multe programe.

”Noi suntem mulțumiți de acești abslovenți, dar și ei s-au implicat serios, pentru că sunt interesați direct, deoarece școala este pe bani, iar cereri de sudori sunt în toată Europa, ba chiar unii dintre ei au fost contactați înainte de a termina anul și pot să vă dezvălui că la această oră toți sunt deja ca și angajați, adică azi vor primi diploma iar începând de săptămâna viitoare vor merge la muncă”! a conchis Ioan Marin Crișan.

Sursa: Arad Reporter