Preşedintele Filialei Judeţene Arad a Confederaţiei Patronatul Roman, ing. Ioan Marin Crişan a participat în perioada 26-27 iunie 2019 la Timişoara la sesiunea de instruire „Noţiuni elementare despre Politici Publice”– împlicarea în procesul decizional şi în formularea de propuneri de politici publice alternative pentru problemele identificate la nivelul comunităţii.

Organizat de Institutul pentru Politici Publice Bucureşti, prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă –  POCA, au fost prezentate, în cadrul acestui eveniment elementele fundamentale privind creşterea calităţii procesului decizional la nivelul administraţiei publice locale.

Proiectul a avut ca element principal asumarea creşterii calităţii procesului de fundamentare a deciziilor la nivelul a 103 municipii prin acţiuni concrete, principale  printre care: dezvoltarea unui pachet de instrumente prin care să se determine standardizarea etapelor ciclului de politici publice parcurs de o primărie si sub care aceasta nu ba avea voie să adopte decizii publice, instruirea personalului autorităţilor locale în folosirea acestor instrumente, sprijinirea şi instruirea societăţii civile în  execute presiunii civice necesară respectiv să se implice în formularea şi promovarea de politice publice alternative la cele iniţiate de autorităţile publice.

Pornind de la aceste obiective, partenerii urmăresc să determine profesionalizarea proceselor decizionale, de la conlucrarea cu reprezentanţii tuturor municipiilor astfel încât să beneficieze de tot pachetul de instrumente şi să înţeleagă importanţa parcurgerii etapelor necesare elaborării unei politici publice, până la acordarea de asistenţă tehnică.

Prin rezultatele sale, proiectul contribuie la atingerea obiectivelor Strategiei pentru Consolidarea Administraţiei Publice 2014-2020, cadrul de referinţă care orientează în prezent reforma aministraţiei publice din România.