Moldoveanul Ruslan Soltanici a câștigat Arad Open 2019!

Maestrul internațional Ruslan Soltanici, din Republica Moldova, a câștigat openul principal al Festivalului Internaţional de Șah de la Arad, cu 7,5 puncte în 9 partide, după ce în ultima rundă l-a învins pe maestrul internațional Dan Bogdan (România). Moldoveanul a beneficiat și de remizele consemnate la primele două mese între ceilalți patru contracandidați la podium.
După ce condus tot concursul, în ultima rundă, principalul favorit, marele maestru Dimitrios Mastrovasilis (Grecia), a încercat, fără succes, să îl învingă pe șahistul lui Vados Arad, Alexandru David, iar îndârjirea cu care s-a disputat această partidă este evidențiată de faptul că în poziția finală doar regii mai rămăseseră pe tablă, după 89 de mutări. La fel s-a întâmplat și la partida dintre Ivan Schitco (Rep. Moldova) și David Gorodetzky (Israel), încheiată remiză, în poziție de pat, după 68 de mutări.

Zece jucători la egalitate!
Câștigătorul openului principal a fost urmat în clasament de un grup de 10 jucători, fiecare cu câte 7 puncte. Pe următoarele locuri s-au situat, conform coeficienţilor de departajare, marele maestru Dimitrios Mastrovasilis (Grecia) şi maestrul internaţional David Gorodetzky (Israel). Maestrul internaţional Alexandru David, este cel mai bine clasat şahist român, după ce a încheiat competiţia pe locul 5.

David, primul arădean
Șahiștii legitimați la Vados Arad cu cele mai bune rezultate în concurs sunt Alexandru David, locul 5 cu 7 puncte, Balla Tamas, locul 21 cu 6,5 puncte, Dan Bogdan și Adrian Petrișor, locul 26, respectiv 27, cu câte 6 puncte.
Finiș „la fotografie” pentru cele mai bune jucătoare: Corina Peptan, Jolanta Zawadzka și Daria Vișănescu, locurile 12 – 14, fiecare cu 6,5 puncte.

Au pus umărul

Ediția din acest an, a XII-a, nu ar fi fost posibilă fără sprijinul Centrului Municipal de Cultură Arad, Fundației Alber, Universității „Aurel Vlaicu” Arad, Magazinuldesah.ro, Icetech, ChessCoders și Camerei de Comerț și Industrie Arad, sufletul acesui eveniment fiind, din nou, Alin Câmpeanu (președintele Șah Club Vados Arad). Astfel, după opt zile în care șahul a pus stăpânire pe Arad, rămân în urmă amintiri și povești frumoase, iar gândurile iubitorilor sportului minții din orașul nostru zboară deja spre regalul șahistic de anul viitor.
Dan Lazăr, ofițer de presă Arad Open 2019