Nu e de glumă. De vreo lună încoace s-a instalat panică printre fumătorii „netimbrați” din Arad. Una dintre mărcile lor favorite de țigări, în speță Ashima (sau ceva de genul acesta) nu se mai găsește la vânzătorii „autorizați” din piețele arădene. Sau cel puțin așa ne-au informat colaboratorii noștri comuniști care vând, depinde de anotimp, pepeni verzi de Dăbuleni, roșii de Socodor sau castraveți drepți de Seleuș. Bașca virșli de Vața, salam de Nădlac etc. Adică, după titulatură, brand-uri numai unul și unul, că în rest…

Pentru cei care nu știu, țigările netimbrate Ashima se vindeau până deunăzi cu 10, 11 lei pachetul, în Piața Mare, Piața Mică, în cea de la Miorița sau Fortuna. Pentru cei interesați, acum se mai găsesc, pe sub mână și doar pentru cunoscători, în Piață la Fortuna, acolo unde un pachet a ajuns să coste 15 lei. Cât în magazin, de altfel. Dar… pe sub mână e mai palpitant, altfel simți fumul când nu ai timbrul pe pachet.

Lăsând gluma la o parte, și celălalte tipuri de țigări de contrabandă ce încă se mai găsesc în piețele arădene au prețuri sensibil egale cu cele aflate în magazinele care vând astfel de produs. Deci, care este ghișeftul sau, mai bine zis, pentru cine mai funcționează această afacere la „negru”? Că sub oblăduirea și cu acceptul „organelor” știe toată lumea.

Duhănașul sâmbătar