Cumva cei care trăiesc din salarii sau pensii? Cei ce-și câștigă pâinea muncind la patron sau la corporații? Cei care au mici afaceri care abia le asigură salariile angajaților? Nu vedeți cine sunt cei mai înverșunați, care se opun declarării averilor? Uitați-vă la cine manipulează! Ale cui sunt televiziunile și porta-vocile care vociferează și instigă la opoziția contra declarării averilor?
Intâmplător, nu marii corporatiști sau acționarii firmelor care controlează economia reală, sunt contra, ci Voiculescu, Gușe, Păunescu, Burci și alte asemenea specimene ariviste, care s-au îmbogățit fraudulos și continuă să-și crească averile prin înșelăciune, fraudă fiscală, trafic de influență, șantaj sau furt din banul public.
Nu cei care crează plusvaloarea, adică corporațiile și firmele ce produc, se opun declarării averilor, ci aceia care sunt conectați la banul public sau fraudă fiscală, precum politicienii, interlopii, demnitarii corupți, traficanții de influență, țiganii (nu în ultimul rând), hoții, sunt categoriile sociale care se opun declarării averilor, pentru că sunt obținute necinstit, iar declararea averilor (mai precis diferența dintre veniturile legale și cele nelegale) ar arăta cine sunt, de fapt, cei ce profită de conjunctură și pozează în onești. Iar prin declarațiile celor ce-i reprezintă – și care, culmea, sunt plătiți din bani necontabilizați în declarația de avere, adică furați, s-o facă și-o fac fără nici o mustrare de conștiință, pentru că și-au vândut-o -, nu fac altceva decât să încerce să manipuleze cetățeanul naiv, pe care vrea să-l transforme într-un instrument de presiune și manevră împotriva celor care, cu bună credință, vor să creeze un instrument prin care să poată evalua și confisca ceea ce este obținut necinstit.
Ce doresc în fapt acești indivizi? Nimic altceva decât să apere hoția și minciuna, adică furtul din banii publici, evaziunea fiscală, înșelăciunea, traficul de influență, șpaga, șantajul, impunându-le ca normalitate, pentru că este sursa reală a averilor lor. Dacă ești cinstit, onest, de bună credință și trăiești din muncă și valoare, de ce să te opui declarării averii? Ce-ai avea de pierdut?
Vi se pare normalitate ca cel care nu muncește, n-are nici o profesie, nu are nici o firmă, nu produce nimic, să aibă mai mult decât cel care muncește și este bine pregătit profesional? Vi se pare normal să existe o astfel de societate, în care mita, furtul și înșelăciunea să devină instrumentele determinante în obținerea averii? Nu vă deranjează vecinii și cunoștințele care, fără să facă nimic, fără studii și fără nici o profesie, să vă sfideze cu opulența și să vă umilească, uitându-vă la voi ca la proști, pentru că nu sunteți „descurcăreți” și orientați? Ce este imoral în a-ți declara averea? De ce să nu fie transparență? Dacă ai valoare, reală, nu trebuie să-ți fie rușine cu averea dobândită și nici nu trebuie s-o ascunzi sau s-o justifici prin metode obscure, precum donații de la mătuși Tamara (Năstase), sau de la mama (Oprișan), ori de la prieteni (Rovana Plumb) și alte mii de asemenea specimene, îmbogățite fără muncă (care, culmea, ne mai și dau lecții de morală) și nici nu trebuie s-o ascunzi prin offshore, precum Ioan Niculae sau alți șmecheri parveniți din afaceri cu statul.
Da, declararea averilor este una dintre condițiile, deciziile și măsurile fundamentale ce trebuie aplicate într-un stat care vrea să fie stat de drept. E o necesitate stringentă pentru România, la fel cum e implementare colectării TVA prin metoda simplificată (taxare inversă) și impozitarea cifrei de afaceri, dacă vrem să redresăm bugetul de stat și să stopăm evaziunea fiscală și furtul din bani publici. Pentru că, dacă vrem să reducem corupția ce ne cangrenează societatea, trebuie separate averile licite de cele ilicite și hoții și profitorii de cei ce muncesc.
Adică, creștinește spus, trebuie separat „grâul de neghină”, dacă vrem să progresăm și să aderăm la Schengen. Sunt prea mulți cu venituri bugetare, ce dețin averi colosale, nejustificate și prea mulți îmbogățiți din fraudă fiscală sau furt din banii publici, care au monopolizat și puterea în România, tocmai pentru a-și securiza șmenurile. În aceste condiții, dacă nu impunem declarația de avere, mafia bugetară va prolifera, statul va rămâne captiv sistemului mafiot de atribuire și furt a banului public iar societatea nu va fi niciodată capabilă să poate selecta binele de rău, pentru că va fi manipulată de cei ce dețin averi ilicite, cumpărând cu ei media și formatorii de opinie. Or, dacă nu avem declarația de avere, nu suntem și nu vom fi capabili să selectăm hoții dintre cei cinstiți, pentru că mereu se vor găsi justificări false, pentru averile ilicite. Și ne vor conduce, în continuare, hoții, sfidându-ne cu opulența a cărei proveniență este la fel de obscură precum caracterul lor.
Pavel ROMAN