Din ciclul „Dacă tăceai, filosof rămâneai”, Primăria Arad, după zeci de telefoane de la presă, s-a scremut tare și a găsit „câteva” litere în alfabet încât să scrie un comunicat. Ca să o spunem pe aia dreapta, de tăcut, că să fie „filozoafă”, nu putea fiindcă nu avea dreptul moral. Însă, ce a ieșit, am putea cataloga ușor ca fiind unul dintre cele mai proaste – despre seriozitate nici măcar nu discutăm, că n-are rost…- comunicate (intitulat PUNCT DE VEDERE al Direcției de Comunicare) remise redacției noastre vreodată și am avut senzația că, fără să fie vinovată de ceva, instituția, prin ceea ce transmite, se acuză singură. Ca să nu spunem că protejează pe cineva sau ceva. Puteți să citiți în continuare:

Având în vedere informațiile apărute în spațiul public cu privire la evenimentele ce au avut loc la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” , Primăria Municipiului Arad face următoarele precizări:

acțiunea de  dezinsecție și dezinfecție  desfășurată la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrun” s-a executat în baza unui contract încheiat între unitatea de învățământ și operatorul S.C. D.D. CHIM Hunedoara. Tot unitatea de învățământ a fost cea care a emis comanda și a stabilit programul de intervenție, Primăria Municipiului Arad nefiind parte în respectivul contract.

Precizăm de asemenea că unitățile de învățământ își încheie în mod individual contracte de deratizare, dezinsecție și dezinfecție respectând HCLM nr. 357/2015 și celelalte prevederi legale în vigoare”.

Ați înțeles? Onorata noastră primărie, aflată ieri, încă sub „aburii” șampaniei de la Revelionul Sârbesc, a aflat din spațiul public (de unde?????) ce s-a întâmplat la Liceul German și s-a gândit că, la aproape 24 de ore de la producerea evenimentului, trebuie să reacționeze. Și ce a făcut? Așa cum ați văzut mai sus, ne-a „tras” un „Noi, Nu!”, ci „Doar ceilalți!” și a crezut că închide gura tuturor și poate să-și vadă mai departe de mijloacele de creștere a procentelor electorale. Da, la domnul Bibarț ne referim!

Ei bine, nu ne-au închis-o și o să mai explicăm câte ceva în plus față de cât a scris Special Arad de ieri până azi. Dacă Onorata Primărie nu are litere să explice totul de la cap la coadă (ne mirăm că nu au dat-o pe glume, ca să fie treaba „oablă”), o să încercăm noi. Fiindcă Primăria Arad a plătit lucrările de deratizare de la Liceul German din banii noștri!

Așadar, Primăria Arad plătește în urma unei licitații firma de dezinsecție-deratizare pentru orice face în municipiul Arad (ne referim la obiectivele publicate de noi într-un alt articol pe Special Arad). Oricum, și la școli.

Primăria Arad deține clădirile în care funcționează școlile din municipiul Arad, însă nu are dreptul de administrare fiindcă așa e legea. Liceul Adam Müller Guttenbrunn s-a înțeles cu societatea din Deva (sursele noastre spun că majoritatea unităților de învățământ din Arad au semnat contracte cu SC DD Chim SRL Deva datorită unor presiuni venite dinspre Cabinetul 1 al Palatului Administrativ, pe vremea lui Gheorghe Falcă) pentru activitatea de dezinsecție și deratizare.

Având în vedere că această acțiune nu a putut fi realizată în toamna anului trecut, în 17 decembrie 2019, s-ar fi semnat un proces-verbal ca și cum lucrarea a fost făcută. Este o procedură care se cam face în România, instituțiile alegând să semneze procese verbale și acte de recepție la final de an pentru a nu pierde banii la încheierea anului bugetar. Așa că, se fac acte, firmele își încasează banii, iar ulterior, în anul următor, se realizează  în realitate lucrările. Asta e legea în România, românul face cum poate să se descurce.

În această vacanță a urmat lucrarea propriu-zisă. Vineri s-au deplasat la Liceul Adam Müller Guttenbrunn angajații firmei și au stropit. Nu știm exact unde și cum au stropit deoarece avem surse care susțin că pe camerele video sunt înregistrate imagini pe parcursul a doar 15 minute, or nu se putea realiza fizic, în doar atât timp, o asemenea activitate, deoarece clădirea are nu mai puțin de 5000 mp. În fine, e clar că în cele două săli de clasă s-a stropit, având în vedere consecințele grave.

Ulterior, de vineri până luni, administratorul școlii avea obligația dispună personalului să aerisească sălile de clasă, lucru care, cel puțin în cele două săli amintite, nu s-a făcut. Rămâne foarte important, în acest context, procesul-verbal care s-a semnat între școală și firma de dezinsecție, aceasta din urmă fiind răspunzătoare pentru orice accidente s-ar produce din cauza substanțelor folosite. Primăria Arad, în loc să ne spele pe ochi cu „mizerii” de imagine, putea să ne pună la dispoziție respectivul proces-verbal de „așa-zisă” recepție.

Pe surse, aflăm că una dintre substanțele active folosite (cele trei sunt: Deadyna, Ratex și Prestol) ar fi fost introdusă într-o concentrație mai mare de patru ori decât cea admisă și că asta, plus faptul că nu au fost aerisite sălile de clasă și nici șterse băncile și scaunele, au dus la evenimentele de luni. Cu privire la substanțe nu putem să comentăm prea multe, în acest moment probele fiind în cercetări la Timișoara. Și, oricum, s-a deschis un dosar penal care va stabili cauzele și vinovăția tutturor celor implicați.

Poate o să fim acuzați că arătăm într-un fel cu degetul spre angajații unității de învățământ care nu au deschis geamurile să aerisească. Chiar nu e intenția noastră asta, însă dorim să se facă lumină în acest caz și nu o să ne lăsăm până nu se vor afla toți vinovații.

Așadar, revenim.

P.S. Ce așteptam de la primarul municipiului Arad în locul comunicatului laș de mai sus? Așteptam o poveste succintă și cu lux de amănunte cu privire la contractul cu firma din Deva, cu privire la procedură, cu privire la relația instituției cu Liceul German, prezentarea tuturor documentelor și răspunsuri la toate întrebările mass-media. Deschis și fără echivoc. Și, în mod clar, nu politic!

Alin OLTEANU