Sper că știți că suferim toți de nevroză obsesiv-compulsivă, cunoscută printre specialiștii în psiho-pupu și sub numele de „boala îndoielii” (cu excepția cetățeanului care dormea azi pe jos în parcul din spatele Tribunalului, după ce se dezinfectase pe interior cu niște Mona cu dulce și care n-avea nicio îndoială).

Așadar, iată ce spun specialiștii în boli de cap: „Oamenii care fac excese în privinţa igienei, fie că se spală în mod repetat pe mâini, fie că evită să dea mâna cu alte persoane, de teamă să nu se contamineze cu diverşi microbi, fie că fac curățenie în locuințe și renunță la o poziție confortabilă pentru a aduna, brusc, o scamă de pe covor, ei bine, acești oameni ar trebui îndrumați către un consult de specialitate în cabinetul unui medic psihiatru. Această boală este un tip de tulburare de anxietate. Ea se caracterizează prin apariţia unor gânduri stresante, ce par a nu se mai termina. Acestei boli i se mai spune şi «boala îndoielii», pacienţii fiind în permanenţă cuprinşi de temeri şi frici nejustificate. Şi da, într-adevăr, oamenii care se spală foarte des pe mâini ar putea dezvolta o astfel de boală. Practic, le este frică să nu se îmbolnăvească.”

Și când io v-am zis că suntem un mare spital de psihiatrie, ați sărit cu gura. Zât! Vă rog, prietenele din listă care fac programări la psiho-pupu, vă rog să mă scrieți pentru după pandemie, zilnic, după cinci, că în timpul pandemiei n-are rost să mă tratez, că vin acasă și mă betejesc la loc. Sărumâna!

P.S. Din gama „știați că”! Leonardo di Caprio cică suferă de boala asta chiar și când nu e pandemie. Deci, e boală de superstaruri, nu vă agitați! Și cică trece și cu ceva boabe, plus stat pe canapeaua aia la psihologi, unde să descopere ei cum ne-au bătut ai noștri cu cureaua la cur când eram mici și am ajuns niște traumatizați la căpuț, de nu ne mai găsim liniștea numa-n apă și săpun.

Con molto piacere!

Eugenia CRAINIC