Reacția lui Ludovic Orban, fata de propunerea senatoarei liberale, Alina Gorghiu, de efectuare a pedepsei la domiciliu, a celor cu pedepse până la șapte ani, nu e numai tardivă ci și necredibilă. E ca o injecție salvatoare aplicată unui pacient, după ce acesta a decedat, mimând doar buna credință. Pentru că, din păcate, răul s-a produs și mi-e teamă că nu se prea mai poate face nimic! Eu nu cred că Orban n-a știut de „isprava” lui Gorghiu și cred că orice om cu scaun la cap este în asentimentul meu! Nu cred, în primul rând pentru că în Senatul României nu era doar Gorghiu unicul senator liberal. Și de la trecerea prin comisie a legii și până la votarea ei în Senat, cu siguranță au fost mai mulți senatori liberali care nu numai că au știut, dar au fost chiar părtași la „isprava” lui Gorghiu, votând legea. Or, dacă luăm de bună ce spune Ludovic Orban, că n-a știut de trăsnaia lui Gorghiu, înseamnă ori că joacă teatru, ori că e sabotat de propriul partid, adică, cel puțin, de toți senatorii liberali.
Cum să votezi o lege, cu asemenea impact mediatic, fără a informa leaderul? Chiar așa naivi sunt senatorii liberali, încât să nu fi realizat că prin votarea unei astfel de legi își sabotează propriul partid, dirijându-l spre catastrofă electorală? Eu unul nu cred acest lucru. Și n-o cred pentru că nici reacția, teatrală și inutilă, a lui Orban, precum că n-o va sancționa pe Gorghiu, întrucât aceasta a fost sancționată de opinia publică, nu-i altceva decât un bluf. Pentru o astfel de ispravă, dată fiind gravitatea inițiativei legislative și repercusiunile grave pe care le va antrena, în secunda doi, Gorghiu trebuia exclusă din partid, pentru totdeauna. Cum adică o sancționează opinia publică? Doar atât pentru o astfel de măgărie? Acum să trecem la logică. De ce răul e comis? Pentru că în eventualitatea în care toți liberalii și toți useriștii se prezintă la vot și votează împotrivă, în Camera Deputaților, PNL și USR nu au majoritate. Mai au nevoie de voturile celor de la UDMR, ALDE, PRO ROMÂNIA, PMP și minorități. Ca să nu mai vorbim de PSD!
Deci, logica elementară arată că PNL și USR, nu pot întoarce votul din Senat și, pentru că ceilalți au tot interesul să-și salveze foștii colegi, amantele, colaboratorii, complicii, mă tem că vom avea un scor precum la moțiunea de cenzură, în defavoarea PNL și a lui Orban (!?).
În aceste condiții, ce se întâmplă, de fapt?
Pun o întrebare, nu acuz: trecerea acestei legi prin Parlament, să fie rezultatul unei înțelegeri mârșave între PNL, PSD, USR, PMP, ALDE, UDMR, pentru a-și salva corupții și clientela politică? Să fie acesta prețul votării lui Orban, pentru a doua oară, premier? Tot în acest context, mă întreb: l-au trădat liberalii pe Iohannis și și-au trădat propriul electorat, pentru ca Orban să revină la putere? Să fie un troc mizerabil, în care s-a „cumpărat” Guvernul Orban II, contra noii Ordonanțe 13? Atunci de ce-a mai ieșit Iohannis, în geacă roșie, în Piața Victoriei? Doar pentru campanie electorală? De ce ne-a servit sceneta cu cei doi elefanți din încăpere? Doar pentru a ne fraieri că este de partea justiției? Cam suspectă tăcere și la Cotroceni! Cum mi-e greu să cred că liberalii vor putea asigura majoritatea, la votarea legii lui Gorghiu, în Camera Deputaților și că atacată de Iohannis la Curtea Constituțională, legea Gorghiu nu cred că mai poate fi blocată (date fiind antecedentele, cu Dorneanu la cârma instituției), încep să întreb serios, dacă nu cumva solicitarea suprimării drepturilor omului, pe timpul pandemiei de COVID 19, n-a fost premeditată și n-a avut în vedere chiar înăbușirea, din fașă, a oricărei reacții la astfel de măsuri legislative.
De asemenea, mă întreb dacă nu cumva, prin Ordonanța militară, Guvernul Orban și-a legiferat dreptul de a schimba pe oricine din funcție, în numele activităților anti-coronavirus, fără a da socoteală nimănui, tocmai pentru a împiedica reacția la legea lui Gorghiu? Pun întrebări, nu emit judecăți! Deocamdată, ce spun, ține de logică elementară. Sper ca matematica lui Orban să mă contrazică. Altfel, în plan electoral, percepția care va rămâne va fi că ceea ce nu a reușit PSD, noaptea ca hoții, au reușit PNL, la lumina zilei: să implementeze Ordonanța 13, într-un context care nu face cinste nimănui. După repatrierea interlopilor și infractorilor „exportați” în ultimii treizeci de ani, asta lipsește României? Eliberarea interlopilor, hoților și infractorilor din țară? Știți care va fi efectul legii Gorghiu? Toată mizeria va fi decontată de PNL la locale și parlamentare, nu de PSD. Mai cred că după „isprava” lui Gorghiu, leaderii PSD sărbătoresc, în draci, fără oprire, iar Dragnea țopăie de bucurie. Pentru că orice-ar spune Orban și orice decizie ar lua PNL în continuare, percepția generală e una singură: PNL a făcut blat cu PSD, trădându-l pe Iohannis și pe cei ce i-au votat.
Adică, prin legea Gorghiu, PNL s-a autodetonat, în stil kamikaze, mai pe românește „și-a tăiat craca de sub picioare”. Apropo! După isprava lui Gorghiu, cam care credeți că va fi „scorul” PNL la locale și parlamentare? Nu credeți că a pierdut aproape tot avansul fața de PSD? Eu mă tem că, da! Și dacă legea rămâne în vigoare, PNL poate, de pe acum, să-și ia adio de la guvernare, pentru că electoratul nu iartă o astfel de măgărie politicianistă, indiferent cine ar fi autorul. Și cum peneliștii n-au un electorat stabil, precum cei dea PSD, ci un electorat de conjunctură, care i-a propulsat la guvernare pentru că PSD s-a erodat și electoratul i-a văzut ca alternativă, nu văd de unde vor mai aduna peneliștii voturi, pentru a rămâne la guvernare. Vom contabiliza, precum în cazul Convenției Democrate și PDL, o nouă alternativă care n-a confirmat așteptările, acceptând veșnica fatalitate, numită PSD? Ce naiba, trebuie să ne obișnuim cu faptul că, chiar toți, sunt agenți electorali ai PSD?
Pavel ROMAN