De la începutul epidemiei de SARS-COV-2 și până în prezent la maternitatea de stat din Arad au avut loc 241 de naşteri, dintre care 161 prin operaţie cezariană şi 80 pe cale naturală, informează Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.
Șase mămici care au născut în această perioadă au fost confirmate cu noul coronavirus, dintre care patru au fost deja vindecate și externate. De menționat este faptul că nici unul dintre nou născuții care au venit pe lume la spital nu a fost pozitiv.
„S-au aplicat şi s-au luat măsurile de protecţie adecvate pentru toate aceste cazuri, stratificându-se gradul de risc şi folosindu-se echipamentul de protecţie corespunzător. Putem considera că toate aceste cazuri au fost suspecte până la momentul infirmării infecţiei cu COVID 19. Numărul de paciente COVID 19 pozitive care au născut în maternitatea arădeană a fost de 6 până în prezent. Toate aceste cazuri au fost asimptomatice sau cu simptomatologie minoră şi au primit tratamentul adecvat conform consulturilor interdisciplinare efectuate de colegii infecţionişti sau pneumologi, patru dintre ele fiind deja externate. De remarcat că nici unul dintre nou-născuţii care au venit pe lume în maternitatea noastră nu a fost pozitiv în toată această perioadă de timp”, a explicat dr. Cristian Furău, medic coordonator al Blocului Operator III.
Ţinând cont de situaţia epidemiologică, maternitatea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad a fost declarată maternitate care să preia cazurile cu infecţie COVID 19 în judeţul Arad, motiv pentru care s-au respectat dispoziţiile autorităţilor sanitare competente, limitându-se activitatea programată încă de la începutul situaţiei de criză, iar ulterior s-au dezvoltat protocoalele adecvate şi s-au amenajat circuite corespunzătoare.
S-a amenajat un punct de triaj epidemiologic la intrarea în unitatea spitalicească pentru identificarea cazurilor suspecte, conform definiţiilor de caz, şi de mai bine de două săptămâni s-au testat toate persoanele internate pe secţie, precum şi personalul medical ori de câte ori a fost nevoie.
„Împreună cu echipa medicală am luat măsuri suplimentare de reglementare a circuitelor medicale în contextul creşterii numărului de naşteri prin sistarea activităţii temporar sau definitiv ale celorlalte structuri spitaliceşti de stat sau private care asigurau actul naşterii în judeţul Arad. De asemenea s-au creat zone tampon pentru separarea cazurilor internate şi prevenirea transmiterii infecţiei, iar până la infirmarea infecţiei, s-au respectat indicaţiile epidemiologice şi în măsura posibilităţilor fiecare doamnă a stat singură în salon. Personalul medical a fost instruit şi antrenat în permanenţă, fiind echipat în mod corespunzător. Colegele noastre au contribuit şi la dezvoltarea de echipamente de protecţie suplimentare și pe această cale țin să îi mulțumesc asistentei Monica Cojocaru care a creat un model de combinezon de protecţie pentru personalul medical. Vreau să mulțumesc întregului personal medical pentru profesionalismul și dedicarea de care dă dovadă”, a declarat dr. Gheorghe Furău, medic șef al Secției Clinice Obstetrică Ginecologie.
De asemenea, s-au respectat și se respectă restricţiile de vizitare ale pacienţilor, precum şi externarea cât mai rapidă a cazurilor după rezolvarea problemelor medicale acute.
În prezent se află în curs de analiză şi îmbunătăţire comunicarea cu rudele pacientelor sau cu mămicile care au fost externate dar copiii au trebuit să mai rămână internaţi pentru tratament de specialitate (prematuri în special).