Sunt consternat să văd oameni care până mai ieri se mândreau cu “diftongul” „mândru că sunt român” iar astăzi critică o intervenție pertinentă a președintelui Klaus Iohannis, intervenție care a venit în urma multor declarații dure din ultimii ani din partea politicienilor de la Budapesta la adresa României. Nu așa trebuie să arate un președinte al tuturor românilor? Sunt din totdeauna adeptul multiculturalismului în societate, multiculturalism care a contribuit de-a lungul istoriei în dezvoltarea oricărei societăți. Oare de ce nici o acțiune serioasă și pot să spun chiar istorică, în acest caz, nu poate trece necriticată de unii care se numesc a fi „români”? Chiar atât de mult sunt manipulați de acest partid PSD care se pare că în disperarea mistrețului încolțit recurge la orice acțiune în a-și putea păstra o majoritate parlamentară? De unde oare această disperare crasă care îi face să se demită la orice acțiuni chiar împotriva articolului 1 din Constituția României? Jenant, domnilor, jenant!

În contextul aderării noastre la UE nu se mai pune problema granițelor nici unui stat iar aceste incluziuni perfide ale unor politicieni de la Budapesta nu favorizează buna conviețuire a cetățenilor din ambele state europene. Sunt de acord și voi sprijini întotdeauna orice manifestare culturală de promovare a tradițiilor populare, limbilor și culturii fiecărei etnii din România, dar nu voi fi de acord cu aceste manifestări politicianiste menite a destabiliza societatea noastră. România este cea mai permisivă țară din lume în legătură cu apărarea drepturilor minorităților. UE încurajează aceste abordări în privința apărării drepturilor minorităților, România fiind cel mai bun exemplu pozitiv în acest sens. România și datorită acestui aspect poate deveni un factor de stabilitate și echilibru în această zonă a Europei în care intervențiile externe nocive încearcă să ne destabilizeze ca țară. Am avut numeroase întâlniri bilaterale de-a lungul anilor cu factori politici și economici din România și Ungaria, și pot să spun că mediul de afaceri din Ungaria nu are interesul de a destabiliza partea românească ci din contră, acesta are nevoie de un mediu stabil că doar în acest fel se pot dezvolta relațiile comerciale dintre cele două țări și implicit și cu Europa.

Trebuie să înțelegem că incluziunile acestea în politica internă a României vin dinspre Rusia via Viktor Orban așa cum merg și în alte state evident prin alți interpuși. În numeroasele mele intervenții am arătat modul cum Rusia face propagandă în diverse state occidentale inclusiv România. Putin l-a luat sub aripa sa protectoare pe Viktor Orban iar acesta încearcă prin diverse tertipuri destabilizarea României (să nu uităm de eurodeputatul maghiar Bela Kovacs acuzat de spionaj în favoarea Rusiei, acela care s-a implicat în organizarea câtorva școli de vară în Covasna și Harghita). Nici un conducător român serios nu a luat o atitudine publică atât de tranșantă precum Klaus Iohannnis. Ludovic Orban, deasemeni, a refuzat invitația lui Viktor Orban.

Când spuneam în urmă cu nu mult timp ca Iohannis este mai român decât foarte mulți români, eram luat în derâdere. Timpul îmi dă din nou dreptate. Am avut încredere în Klaus Iohannis încă din prima campanie chit că nu eram membru al niciunuia din partide. Nu mi-a înșelat încrederea și sunt convins că nici nu o va face. Chiar dacă uneori părea că nu e stăpân pe sine, părând în multe cazuri să spună „vorba multă, sărăcia omului”, dar întotdeauna a știut ce face fără prea multă vorbă. Cunosc foarte bine mentalitatea germană care nu este bazată pe prea multe vorbe ci pe fapte concrete. Iohannis este adeptul acestei mentalități eficiente iar timpul îi dă dreptate. E drept că e greu să lupte împotriva unei propagande dure dar se pare că o face eficient. Este o luptă care trebuie să o ducă până la capăt pentru binele Națiunii Române!

În final aș vrea să închei cu faptul că trebuie să înțelegem că și în „Ținutul Secuiesc” sunt oameni „faini” și muncitori și este normal ca acei cetățeni români să își respecte tradițiile, limba (maternă) și cultura așa cum o fac germanii, sârbii, bulgarii, machedonii etc. din România. Bănățeanul este mândru că e bănățean, olteanul că e oltean sau moldoveanul că e moldovean. Așa și maghiarul trebuie să fie mândru că e maghiar, secuiul că e secui, germanul că e german sau sârbul că e sârb. Dar mai presus de orice suntem români cu toții!

Marcel MĂINESCU