Tudorel Toader, sluga mafiei lui Dragnea, oportunist și fără caracter, încearcă să minimalizeze efectele Deciziei CEDO, susținând că el doar a propus, nu a decis, când e evident că e principalul vinovat și că a săvârșit un abuz! Chiar așa, Dorele? Uiți că tu ai întocmit Raportul de „ievaluare”, conținând date nereale, la comanda lui Dragnea, cu care ai manipulat mass-media, Guvernul, Președinția și Curtea Constituțională, fără să-i permiți D-nei Koveși să-l conteste? Chiar dacă nu atrage consecințe materiale decizia CEDO, un lucru e cert și incontestabil: în cazul D-nei Koveși au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, începând cu dreptul la apărare. Or, când încalci dreptul la apărare, premeditat și aplici o sancțiune pe baza unor dovezi fabricate, cunoscând că acestea sunt fabricate, nu e un abuz? Nu e o încălcare a Constituției? Și în Codul penal fapta este prevăzută ca infracțiune, dacă comiți un abuz împotriva unei persoane, încălcându-i drepturile (la apărare și la un proces echitabil). Și, atunci, cum nu ești vinovat, când ai încălcat dreptul la apărare? Cum poți justifica, legal, săvârșirea unui abuz? Chiar așa?
Susții că promovezi statul de drept și supremația legii, dar încalci chintesența democrației, drepturile omului (adică cele prevăzute în legi și constituție) și nu ai nici o vină? Asta au făcut politicienii, gen Toader și Dorneanu, timp de 30 de ani și continuă s-o facă. În virtutea unor reminiscențe comuniste, au impus (și continuă să impună, din păcate), prin cutume (pentru că n-au putut și nu pot modifica Codul penal și Constituția) situarea clasei politice deasupra legii și, mai ales, imixtiunea acesteia în administrația publică, pentru că, precum comuniștii, și ei vor controlul total și dictatorial.
Genul de politicieni, precum Toader, sub deviza „pentru că pot”, au încălcat legea și au săvârșit, în mod flagrant, abuzuri, prin imixtiunea politicului în domenii unde n-au avut și n-au nici o competență, precum în domeniul justiției sau administrației publice, unde săvârșesc crase și constante abuzuri, prin numiri politice, fără concurs, pentru a-și subordona, nelegal, justiția și administrația. Acestea nu sunt abuzuri, domnilor Toader și Dorneanu? Ce fel de democrație și justiție promovați? Prin numiri politice, nu se creează discriminare și nu se încalcă dreptul celor ce pot ocupa, prin competență, funcțiile publice? Nu e o imixtiune nelegală și neconstituțională a politicului în administrație, care generează abuzuri? De ce umblă cu „cioara vopsită” și Tudorel și Dorneanu, când lucrurile sunt extrem de clare?
Să derulăm puțin, banda: Consiliul Superior al Magistratului, forul cel mai îndreptățit să certifice dacă s-au comis abateri, a avizat negativ, în mai multe rânduri, propunerea lui Toader de schimbare din funcție a D-nei Koveși. Dar, pentru că era în joc funcția de ministru, Toader, premeditat, n-a ținut cont de nimic și a continuat, în baza unor probe artificiale, să susțină vinovăția lui Koveși, doar pentru că  trebuia onorată comanda politică venită de la Dragnea. Mai mult și cel mai grav, încălcând legea, Toader nu a permis D-nei Koveși să conteste raportul de evaluare. Or, să schimbi din funcție, fără motive reale, un funcționar public, când acea funcție nu e politică, doar pentru că e incomod pentru un leader politic, nu e nelegal? Acesta n-a fost un abuz? Și Dorneanu, marele apărător al constituției, n-a sesizat că Toader a încălcat drepturile constituționale, în cazul lui Koveși, nepermițându-i, acesteia, dreptul la apărare? De ce nu i s-a permis să conteste așa zisul raport de evaluare al lui Toader, pe baza căruia a fost schimbată din funcție? Rezultatele evaluării unui funcționar public, în toate situațiile, sunt supuse dreptului la contestație. De ce s-a încălcat acest drept? Ce-a păzit, de fapt, Dorneanu și Curtea în cazul Koveși? Să se respecte Constituția sau încălcarea ei de către Toader? În cazul Koveși, au știut toți că Toader săvârșește un abuz, prin încălcarea dreptului de a contesta raportul de evaluare și că politicul, fraudulos, a intervenit în administrație, depășindu-și competențele, dar erau complici și parte a mascaradei.
Toți știau că mazilirea D-nei Koveși era comanda lui Dragnea și a mafiei ce-l înconjura. De aceea s-au făcut că nu au văzut abuzul comis de Toader – respectiv că nu i-a permis D-nei Koveși să conteste raportul de evaluare și să demonteze minciunile și falsurile din el. Și continuă să susțină că ei n-au greșit? Cum naiba n-au greșit, dacă D-nei Koveși nu i s-a permis să conteste raportul de evaluare? Decizia CEDO e clară: în cazul D-nei Koveși, autoritățile statului (în speță ministrul justiției, Curtea Constituțională) au săvârșit un abuz, prin faptul că au permis încălcarea drepturilor constituționale ale celui sancționat sau n-au constat încălcare a acestora. Cum adică n-au greșit? OK! Dacă n-a greșit ministrul, n-a greșit Curtea, care l-a forțat pe președinte să ia decizia suspendării din funcție, atunci cine mama dracului a greșit, punând în operă comanda lui Dragnea? Cine nu i-a permis D-nei Koveși să conteste raportul de evaluare și să demonteze minciunile din el și cine trebuia să constate că i s-a încălcat dreptul constituțional la apărare? Parlamentul UE? Vreo autoritate extraterestră? Nu Curtea Constituțională e garantul respectării drepturilor constituționale, adică a drepturilor omului? In pofida a ceea ce susțin Toader și Dorneanu, ce e cert și incontestabil e că s-a greșit grav, iar greșelile aparțin celor ce-au încălcat sau n-au constata încălcarea dreptului la apărare!
Chiar așa am ajuns? Să comiți abuzuri, pe față, sub deviza „pentru că pot”, politic (precum în comunism) și să susții, aiurea, precum Toader, că legea ti-a permis să faci abuz? Care lege, moșer? Cea inventată de Dragnea și PSD? Om fi noi proști, dar nici chiar așa, ca să înghițim astfel de justificări de tip comunist, practicate de Toader și Dorneanu!
Apropo! Dacă Koveși cerea, pe bună dreptate (cum au procedat alții), despăgubiri uriașe, cine le plătea? Noi, prostimea, nu? Pentru erorile comuniștilor (după comportament) Toader și Dorneanu, plătim tot noi? Dacă ar fi fost așa, nu era, logic și corect, că statul să se îndrepte împotriva celor care au greșit și să-i pună la plata? Altfel nu facem decât să încurajăm ca erorile să devină ceva premeditat, dacă nu există consecințe. Și, în aceeași logică, nu e normal ca statul și în cazul abuzului, să se îndrepte împotriva celor ce l-au comis, când faptele sunt clare și incontestabile? Altfel, de ce mai vorbim de democrație, justiție și drepturile omului (dreptul la apărare și la un proces echitabil, de care n-a avut parte Koveși)? Cine trebuia să-i asigure exercitarea acestor drepturi fundamentale, înscrise în Constituție, D-nei Koveși? Nu autoritățile administrative, reprezentate de ministrul justiției, Tudorel Toader? Și cine trebuia să vegheze dacă s-a respectat exercitarea drepturilor fundamentale, în cazul lui Koveși? Nu Curtea Constituțională a lui Dorneanu?
Deci, în cazul Koveși, cert este că s-au încălcat drepturile fundamentale, prevăzute în Constituție, ceea ce, fără nici un dubiu, potrivit legii, constituie o faptă penală. Toader spune că el nu le-a încălcat, Dorneanu, idem! Atunci cine naiba le-a încălcat, dacă ei, nu? S-o spună ei, cu subiect și predicat, pentru că cineva a încălcat legea și lucrurile nu pot rămâne așa, neclarificate, când există o Decizie clară si fără loc de interpretări. Dacă au primit un ordin de la Dragnea (nescris, bineînțeles, pentru că Dragnea era fript cu ordinele) și au comis un abuz, trebuie suportate și consecințele. Pentru că dacă nu vor exista consecințe, când abuzul a fost dovedit, înseamnă că putem pune cruce democrației și statului de drept și să acceptăm dictatura politică neocomunistă. În această ordine de idei, pentru a clarifica problema, n-ar fi cazul să constituie, Parlamentul, o comisie de anchetă, să stabilească cine a greșit? Dacă e democrație, să tranșăm, naibii, o dată: au sau n-au dreptul politicienii să dea ordine și cine le aplică, trebuie să răspundă sau nu? Sau la comuniști, precum Toader și Dorneanu, nu e valabil sistemul democratic? Păi, măcar s-o știm și noi, să nu ne mai amăgim, ca proștii, că am scăpat de mizeriile comuniste. Chiar așa? Ne-am întors de unde am plecat? Dacă executăm un ordin politic, nu se aplică legea?
Am ajuns din nou la „mâna” relicvelor comuniste, care își bat joc de ce-i mai sfânt în democrație, drepturile omului?
Pavel ROMAN