În scandalul „UNIFARM”, PNL se comportă exact cum anticipam! „UNIFARM” și lăcomia managerului acestei instituții sunt răspunsul la întrebarea, de ce revine, mereu și mereu, PSD la putere, ca alternativă viabilă și de ce guvernează un partid de sorginte comunista, România, după treizeci de ani de la căderea comunismului? Răspunsul e simplu și clar: moral, cei din opoziție, când ajung la putere, nu sunt mai buni decât cei din PSD, din contra, pentru că funcționează pe principiul, dacă nu acum, când, se erodează repede și cad în dizgrație! De fapt, analizate pe fond, în spatele PNL, sunt cam aceleași mafii, transpartinice, cu pedigree, abonate la prăduirea banului public, care își schimbă brandul, nu și stilul! Păi, când vine opoziția (PNL, PDL, Convenția Democrată, ori, probabil, USR), cetățenii se așteaptă, de regulă, la o schimbare totală de paradigmă, așa cum este promisă în campania de prostire a naivului incurabil, cetățeanul român. Adică, la onestitate, transparență, altruism, adevăr, justiție socială, eliminarea discriminării, eliminarea corupției și a furtului banilor publici, etc. Or, după ce PSD a saturat populația cu minciună, hoție, corupție, nepotism, autocrație, în numele binelui public, încât n-au mai putut fi suportați, să vii și să practici aceleași mizerii, ba încă, dând dovadă, pe lângă lăcomie și de prostie, adică să le faci și mai gogonate, fără nici un pic de perdea, nu e logic că te compromiți total și determini populația să voteze, din nou și din nou, cu PSD, ca să scape de hoții, proștii și lacomii din opoziție?

„UNIFARM” e dovada că actuala putere, ori e lacomă, coruptă și proastă, ori incompetentă. Alte alternative nu sunt! În 1996, când a venit Convenția Democrată, cu partidele așa zis istorice (istorice doar cu numele, pentru ca erau deja preluate de impostori, interlopi și foști profitori comuniști), la putere, PNȚCD si PNL, s-a sperat că, gata, am scăpat de FSN și, odată cu ei, de comuniști și că va triumfa democrația și statul de drept în România. Țeapă! Lacomi, naivi și proști, nesătui și coruptibili, furând la vedere și împărțind funcțiile publice prin trafic de influență, parcă disperați și anticipând că sunt pentru prima și ultima oară în această postură (și chiar așa a fost) și au de recuperat vreo patruzeci de ani de sărăcie, PNȚCD si PNL s-au compromis atât de rău, încât erau să dispară definitiv ca grupări politice, arătând că au fost, de fapt, nu opoziție la comunism, ci niște mafii lacome, care s-au folosit doar de brandurile PNȚCD și PNL pentru a pune mâna pe putere și a o gestiona în interes personal. Efectul? Au readus, mult mai curând decât sperau chiar pesediștii, en-fanfare, PSD, adică neo-comuniștii, la putere, cu un scor care nu lasă loc de comentarii în ceea ce privește percepția populației vis-a-vis de calitatea guvernării Convenției Democrate.

După patru ani, istoria s-a repetat. A venit rândul PDL și PNL, adică a alianței Băsescu-Tăriceanu, după promisiuni electorale demagogice și teatru de marinar ieftin, să măture așa-zișii comuniști de la putere. Iar ce s-a petrecut în cazul Convenției Democrate, s-a repetat și în cazul alianței „DA”. Cocos, Udrea, Blaga, Gheorghe Ștefan, Frunzăverde, Falcă, Seculici, Blejnar, Marta, etc., adică creațiile băsesciene, au arătat că în materie de corupție și hoție, cei din PSD-ul lui Năstase, considerat cel mai „performant”, erau niște ageamii și se putea mult mai mult. „Microsoft „, dosarul „Retrocedărilor”, cu prejudicii ce au pus în umbra marile tunuri ale PSD din vremea lui Năstase privatizarea „PETROM” și „PETROMIDIA”, retehnologizarea ”Porților de Fier „, etc.) au arătat ca hoții din PDL sunt și mai lacomi și mai nesătui. Iarăși o repriză de dezamăgire cruntă și speranțe risipite. Iarăși o țeapă uriașă! Din nou, speriați de ce hoții sunt în stare opoziția, reprezentată de PDL, PSD și PNL (rebranduiți și revopsiți să pară reformați) au redevenit alternativa de a scăpa de super hoții de la PDL. Așa ne-am procopsit cu infantilul și mincinosul Ponta și guralivul Antonescu, vânzându-ne tone de promisiuni și demagogie și am luat-o de la capăt cu neocomuniștii, pe care i-am considerat reformați moral, după câteva debarcări importante de lideri, chipurile, compromiși. Însă experimentul reformării nu a durat mult și, potrivit principiului că „lupul își schimbă părul, dar nu și năravul”, istoria s-a repetat. Găștile din jurul lui Ponta, lacome și avare, aceleași care gravitau în jurul lui Năstase, Tăriceanu sau Băsescu, care și-au schimbat stăpânul, respectiv omniprezenta corupție, au compromis și guvernarea Ponta, în foarte scurt timp. Cum opoziția era în corzi, bezmeticită și fără orizont, cu un PNȚCD în decor ce se zbătea în zona crepusculară a politicii, cu un PNL împins pe tobogan de PSD, în degringoladă și fără cârmă și un PDL decimat, anihilat și compromis de indivizi avari, precum Udrea, Cocos, Ștefan, Ridzi și alte hahalere nesătule, alternativa la PSD/Ponta, a devenit PSD/Dragnea, pentru că opoziția era total compromisă și nu mai reprezenta o opțiune. Pentru prima data în istoria postcomunistă a României, la urne, cetățenii nu au mai avut alternativă, pentru că opoziția nu mai avea credibilitate și nu mai prezenta încredere că, odată ajunsă la guvernare, nu se va comporta precum Convenția Democrată sau PDL.

Rezultatul? Ne-am ales cu cea mai mare, cinică și feroce mafie care a existat în România. Mafia PSD/Dragnea. O mafie care, profitând de faptul ca opoziția era total compromisă și nu mai avea nici o influență asupra societății, a încercat instaurarea autocrației și a dictaturii. Și a fost la un pas, dacă societatea civilă și, în special, diaspora și ONG-urile, pe care Guvernul Dragnea nu le-a putut subordona, nu reacționau. Forțând prea mult, din cauza problemelor penale ale liderului Dragnea, PSD a capotat prematur. Și iarăși istoria s-a repetat, devenind o boală cronică. În lipsă de alternativă, cetățenii au cerut guvern PNL-USR! Și, pentru că cei de la USR și-au pierdut busola și cârma, ne-am procopsit cu un PNL încropit din resturile istorice, adică din cenușa PDL și PNL, compromise după ultimele guvernări, pseudo-reformate, care, fără a avea votul electoratului, s-a grăbit sa preia guvernarea abandonată de PSD/Dragnea, considerând-o legitimă după votul de neîncredere dat la europarlamentare, PSD-ului. Analizând însă antecedentele PNL-ului actual, născut din cenușa sinistrelor PNL și PDL care, prin comportamentul lor absolut imoral și anticetățean, au oripilat societatea și au creat permanența PSD la guvernare, mă întreb dacă avem certitudinea că istoria nu se va repeta și dacă noul PNL, nu se va compromite, din nou, chiar înainte de a ajunge, cu adevărat la guvernare, respectiv dacă nu cumva, până în toamnă, nu va reuși sa genereze atâta antipatie, încât PSD sa redevină soluția eternă a schimbării. Nu știu unde se va opri ancheta „UNIFARM”. Și nici restul anchetelor DNA privind cheltuielile bugetare, iresponsabile (multe dintre ele având cariotipul unor hoții ordinare), făcute în perioada pandemiei, ce au îmbogățit mulți oportuniști, din tabăra PNL, care au profitat de conjunctură. Și nici ce efecte dezastruoase vor avea, în economie, numirile pe criterii politice și clientelare, în unele cazuri mai dubioase decât cele pesediste. Vom vedea în toamnă! Deocamdată, în lipsa unor dovezi certe, sper că membrii cabinetului Orban n-au fost implicați și au făcut cu buna credință ceea ce au făcut până în prezent, chiar dacă o anumită parte a presei (nemituită), susține contrariul.

Dacă, însă, se va dovedi ca interesele de tip mafiot, în perioada pandemiei, au fost cele care au prevalat și că lăcomia și prostia au fost cele care a stat la baza deciziilor luate, cabinetul Orban și, odată cu el, PNL-ul actual, sunt compromise definitiv, cu tot ajutorul lui Iohannis. În acest caz, pentru PSD va fi o formalitate sa revină la guvernare. O re-revenire, având, ca de fiecare data în ultimii treizeci de ani, aceeași cauză: lăcomia, prostia, naivitatea și oportunismul de tip mafiot al celor care au reprezentat opoziția la PSD!

Pavel ROMAN