Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Arad a finalizat lucrările de cadastru general în comuna Ghioroc, din județul Arad. Proprietarii celor peste 8.000 de imobile vor primi, începând de astăzi, noile cărți funciare. Documentele au fost eliberate, gratuit pentru cetățeni, prin Programul national de cadastru si carte funciară 2015-2023 (PNCCF), susținut de Guvernul României. Finanțarea a fost asigurată din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).
Noile cărți funciare ale celor 8.285 de imobile din comuna Ghioroc, care însumează 4.867 de hectare, au fost înmânate autorităților locale, vineri, 10 iulie. La eveniment au participat Laurențiu Alexandru BLAGA, președinte – director general al ANCPI, lustin – Marinel Cionca – Arghir, președintele Consiliului Judeţean Arad, Olimpia Neliana POPA, subprefectul județului Arad, Tatiana CLEPE, directorul OCPI Arad și Corneliu POPI MORODAN, primarul comunei Ghioroc.
„Am făcut deja pași importanți pentru ca Programul national de cadastru și carte funciară, susținut de Guvernul României, să progreseze. Modificarea legislației, simplificarea procedurilor și motivarea celor implicați în acest proces sunt, zic eu, cele mai importante realizări ale ANCPI din acest an. Totodată, pentru a ajuta primăriile care doresc să participe
est Program, am introdus noi beneficii. Astfel, autoritățile și instituțiile din administrația publică centrală și locală sunt scutite de la plata taxelor pentru înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a proprietăților care aparțin primăriilor sau se află în patrimoniul statului.”, a punctat Laurențiu Alexandru Blaga, președinte – director general al ANCPI.
„OCPI Arad a înregistrat, prin PNCCF, gratuit pentru cetățeni, peste 156.000 de proprietăți, dintre care aproximativ 36.000 de cărți funciare au fost eliberate doar în anul 2020. Şase comune din județul Arad au fost scoase la licitație și vor fi cadastrate integral, cu fonduri europene, prin Programul Operational Regional 2014 – 2020. Pentru cinci dintre acestea deja au fost semnate acordurile – cadru. De asemenea, așteptăm lansarea celei de a șaptea etape de finanțare, în cadrul PNCCF, întrucât multe primării din județ doresc să acceseze sumele care vor fi alocate de ANCPI, prin OCPI Arad, pentru înregistrarea sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale”, a punctat Tatiana CLEPE, director OCPI Arad.
In prezent, din totalul de 78 de UAT-uri din județul Arad, cinci sunt cadastrate în proporție
de sută la sută, iar în alte 73 se desfășoară lucrări de cadastru general în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și la nivel de sector cadastral.
Mai multe informații referitoare la PNCCF sunt disponibile pe pagina web a Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, www.ancpi.ro

(FOTO Corneliu Popi Morodan)