Florin Cazacu, asistentul medical de la Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova, mort la patruzeci și cinci de ani, fără comorbidități, nu s-a infectat din aer sau din cosmos, de la extratereștrii și nici că n-a respectat regulile, ci l-a infectat un pitecantrop nesimțit, purtător de coronavirus care, cu siguranță, n-a respectat regulile și nu i-a păsat că răspândește virusul. Adică, n-a păstrat nici distanța de securitate, n-a purtat nici masca și nici mănuși când a fost la cumpărături sau în locuri publice, pentru că „i se încălcau drepturile constituționale”.
Egoist și cinic – de parcă numai el, nu și Florin Cazacu, avea drepturi -, purtătorul de virus, chiar dacă (prin absurd, bineînțeles) ar fi depistat, s-ar declara nevinovat pentru că, chipurile, n-a știut că e infectat și e purtător și n-a fost vina lui că a lăsat virusul peste tot pe unde a umblat. Chiar așa o fi? Chiar pot beneficia de circumstanțe atenuante acest gen de fapte și acest gen de indivizi, care sfidează, pe față, regulile? Mă îndoiesc că acest gen de indivizi au dreptate și pot justifica astfel contaminarea celor din jur. Din luna martie se știe că virusul există, peste tot și fiecare dintre noi putem fi contaminați și purtători asimptomatici.
De asemenea, știm că pentru a nu transmite sau primi virusul, trebuie sa respectăm câteva reguli de bază: să păstrăm o distanță de siguranță în spațiul public; să purtăm mască și să ne spălăm obligatoriu, pe mâini, oridecâteori atingem obiecte sau suprafețe ce ar putea fi contaminate. Or, dacă știm ce trebuie să facem și nu facem (fără altă justificare decât că am crezut că nu suntem infectați, deși există probabilitate de 100% să fim contaminați), chiar nu purtăm nicio vină, când contaminam pe ceilalți? Ba, eu zic că purtăm și suntem vinovați cu premeditare în cazul tuturor celor care mor. În primul rând există o vină morală, generată de cinism (nepăsare) și egoism (ce-mi pasă de alții), iar în a-l doilea rând, o vină penală, pentru moartea acestora. Asta pentru că circumstanțele în care trăim, înlătură culpa, existând obligația să prevedem efectele acțiunii sau inacțiunii noastre. Cum adică n-ai nici o vină și nu te consideri vinovat când, deși există toate premisele să fii purtător, nu respecți regulile și devii un focar de contaminare? Nu ești tu, din prostie, ingâmfare, egoism, cel care, premeditat, răspândește virusul? Ai vreo scuză pentru că ești prost și nu înțelegi ce se întâmplă sau că te-au manipulat alții? N-ar trebui să răspunzi pentru asta?
Asta ar trebui să facă autoritățile publice cu toți cei care, conștienți, au răspândit virusul. Să-i sancționeze sau cerceteze penal pentru că au răspândit, în mod deliberat, virusul. O fi declarat Curtea Constituțională, neconstituțională, măsura sancționării, propusă de Guvern, dar n-a declarat și fapta prevăzută la art. 352, alin. (1), Codul penal, „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă” și nici măsurile stabilite de guvern, ca fiind neconstituționale. Ar trebuie să fie suficient faptul că au părăsit carantina, spitalul sau izolarea, afișându-se în public, fără a respecta regulile privind protecția împotriva răspândirii virusului, pentru ca acești indivizi să fie puși sub acuzare pentru săvârșirea unei fapte penale, chiar dacă susțin că n-au știut ce fac, pentru că, chiar și în acest caz, tot sunt în culpă, potrivit art. 352, alin. (2) Cod penal „Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amenda”. Cum adică să fii depistat pozitiv și să apari în locuri și spații publice, fără a respecta măsurile de siguranță și să fii nevinovat? Asta e ca și cum ai arunca o grenadă, în public, ai omorî câțiva oameni și ai declara că ești nevinovat, pentru că n-ai știut că ce-ai aruncat era o grenadă.
Înseamnă ori ca ești atât de imbecil încât ar trebui să fii internat pentru lipsă de discernământ, ori că ți-ai asumat riscul să fii cercetat și să răspunzi pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase. Altfel, dacă infectații zburdă liber și nestingheriți printre noi, înseamnă că autoritățile nu-și fac datoria și suntem mereu expuși să fim infectați de acest gen de cretini iresponsabili precum cei ce l-au infectat pe asistentul medical, Cazacu. Se aude, domnilor din poliție și parchete, cu salarii de mii de euro, lunar și cu pensii mai mari ca salariile? Pentru ce vă luați banii dacă nu aplicați legea și nu protejați populația împotriva acestor purtători conștienți de viruși? Fiți convinși că nu cei care nu respectă regulile, vă plătesc salariile și pensiile, ci cei care le respectă. Cei care nu le respectă sunt, de regulă, hoți, șmenari, evazioniști, traficanți de influență, traficanți de carne vie, prostituate, alcoolici, tâlhari, escroci, rețelele de cerșetorie, distribuitorii de stupefiante și alte categorii de acest gen, ale lumii interlope. Ei, pentru veniturile realizate, nu plătesc cu siguranță contribuții. Așa că nu mai fiți timorați, chiar dacă aceștia sunt printre furnizorii de bază, de voturi, pentru o anumită grupare politică, de care depind veniturile voastre, în viitor.
Câți de Florin Cazacu trebuie să moară în România, până când autoritățile (în special polițiștii, procurorii și judecătorii) o să se trezească și vor înțelege că aplicarea regulilor și respectarea legii nu e facultativă? Lăsați-i naibii pe politicieni și nu-i mai ascultați, când vă sugerează să nu aplicați legea! Că ei sunt cinici, prin definiție și nu le pasă câți și de ce mor, mai ales când urmează o campanie electorală și trebuie să-și salveze mandatele parlamentare!
Pavel ROMAN