50.000 de SRL-uri, ONG-uri, alături de persoane fizice autorizate din domeniul artistic şi medical vor primi de la Guvern un ajutor nerambursabil de 2.000 de euro. Cu banii de la stat, antreprenorii şi-ar putea plăti chiriile şi facturile restante.

Alte 65.000 de firme, precum cele din turism, industria ospitalităţii ori transporturi, vor putea beneficia de ajutoare, cuprinse între 50.000 de euro şi 200.000 de euro, ca să-şi acopere facturile şi salariile. Statul a alocat 350 de milioane de lei, iar pentru investiţii, încă 550 de milioane de lei.

Ca să încurajeze şi firmele mici să participe la licitaţiile făcute, pentru construcţia de autostrăzi, de exemplu, Guvernul a pregătit şi un program de garantare a leasing-ului pentru utilaje şi echipamente. Antreprenorii vor putea cumpăra de la buldozere, excavatoare şi sisteme de irigaţii până la calculatoare şi servere. Împrumutul în acest caz poate ajunge la 5 milioane de lei.

România trebuie reconstruită din temelie, capitalul autohton trebuie sprijinit. Acesta e doar un prim pas, mai sunt multe domenii de activitate care trebuie consolidate, ajutate, sprijinite.

Dorin STANCA (fb)