Pe simpaticul meu grup de limba română, unde mai explic, când am vreme, cum stau lucrurile pe miriștea limbii ce-o vorbim, o doamnă a vrut să știe: „Cum se desparte corect în silabe: «fi-i-că» sau «fii-că»? Mie mi se pare corect: «fi-i-că»”. Adrian Dobroiu, un (de-a dreptul pasionat) de limba română, îi răspunde: „Unii vorbitori pronunță ca dumneavoastră, cu două i-uri în hiat. Alții pronunță al doilea i ca semivocală. Pronunția considerată standard e aceasta din urmă: fii-că.”
Doamna se declară lămurită, dar… ce să vezi! Nu trec bine câteva minute, că intervine, cine credeți, tocmai din sectorul VIP, tadadadaaam… Olivia Steer, supranumită și „antivaxerița”, grație talentului cu care ține ca orbul de bâtă că nu-i slobod să ne vaccinăm pruncii. Dar nu despre vaccinuri își dădea cu părerea `mneaei pe grupul meu, ci fix despre cum se desparte corect în silabe cuvântul „fiică”. O citez exact: „Accentul cade pe a doua vocală, potrivit DEX, semnalind, astfel, existența a trei silabe, in total: fi-i-ca. Proba bărbiei confirmă. Regula hiatusului întărește.” Buuun, zic, femeia n-o fi având încredere în ce zice Dobroiu, astfel că intervin și zic: „Olivia Steer, DOOM 2005 a statuat că pronunția cea mai frecventă este „fii-că” și nu fi-i-că, cu două i-uri în hiat. Ca atare, dacă ținem să respectăm regulile Academiei, vom despărți fii-că, iar regula bărbiei o lăsăm pe seama preșcolarilor, cărora e mai greu să le explici cum stau lucrurile în privința hiatului și, pe de altă parte, nici nu este o metodă infailibilă.” Ei bine, noua mea prietenă, Olivia Steer, tot nu mă crede și o ține pe-a ei. Îmi spune: „Pare că DOOM 2005 a statuat că sîntem sub dictatura proștilor: tot ce contează e că idioții formează majoritatea și, astfel, pronunția greșită devine corectă, pentru că e „cea mai frecventă”. Regula „nu te pune cu proștii” a devenit dictat academic! Splendid! Mă înclin! Voie bună!” Ca să înțelegeți toți ce-a vrut să spună madam Steer, vă „traduc”: anume, că dacă uzul a creat norma, atunci e absurd să se introducă în DOOM niște cuvinte folosite frecvent de niște PROȘTI, iar ele să devină norme. Proștii fiind, așa cum ați putut ghici, noi toți, bașca strămoșii strămoșilor noștri, care au contribuit de când lumea și pământul la mersul înainte al limbii române, vorbind fix exact cum le-a venit la gură. Faptul însă că la un moment dat, pe baza vorbelor lor, așa „proaste” cum erau, s-au născut și dicționarele, adică NORMELE, nu e pe placul doamnei Steer. Că e absurd, după părerea ei, că „idioții formează majoritatea și, astfel, pronunția greșită devine corectă, pentru că e „cea mai frecventă”.”
În fine, e absurd să mai stai să-i explici cuiva cu gândirea Oliviei Steer, aplicat, de ce majoritățile sunt importante. Atât în acest domeniu, unde exprimarea majoritară a ajuns normă, cât și în domeniul medical, unde majoritatea își vaccinează copiii, se întâmplă ceva ce nu e pe placul doamnei Steer: majoritățile decid; creează norme. Și tocmai de aceea unele lucruri sunt bune pe planetă, fiindcă nu au fost lăsați cei câțiva cu idei opuse (dar deștepte, mna!) să decidă într-o anumită privință.
Ca amuzament, vă redau mai jos și intervenția unui cetățean care face parte din „minoritatea” doamnei Steer: „Afla ca Olivia Steer e fiica unui fost profesor universitar lingvist foarte apreciat in Oradea, deci cum „aschia nu sare departe de trunchi”, cred ca o sustin pe deplin!” (Că doar cine n-are susținători în ziua de azi, nu?) I-am răspuns domnului, cu toată răbdarea din lume: „Domnule, nicio fiică de pantofar nu știe, obligatoriu, să pună pingele, după cum nicio fiică de medic nu știe, automat, dacă e bine să îți vaccinezi copiii sau nu. În cazul de față, Olivia Steer ne face pe toți proști, pentru simplul motiv că NU ȘTIE că uzul a creat norma și nu invers. Cu alte cuvinte, PROȘTII au creat limba, așa cum o auzim azi. Iar niște „proști” mai mari au creat NORMA, să avem, totuși, la îndemână, o variantă a ei îngrijită.”
Acuma: să ne bucurăm, dară, că ne năpădesc VIP-urile și ne împărtășesc din nețărmurita lor știință! Io ies puțin, că vreau să-mi arunc diploma la coș, numai că am nevoie de ceva timp, că-i dreptunghiulară și coșu-i rotund și nu știu exact cum să fac să încapă, îmi tot bat capul de câteva minute bune. Poate intervine noua mea prietenă și îmi dă o idee!
Eugenia CRAINIC (facebook)