De multe ori mă gândesc cu drag și mi-e dor de vremea când eram prunc . Doamne , faină mai era !
Pa vremea asta , după ce începea școala , mergeam două săptămâni la practică . Mergeam cu colegii de clasă și de școală , de la Revetiș prin pădurile noastre sau la Măgura de la Joia Mare și adunam ghindă , castane , coarne , măceșe și porumbele , pe care le predam la punctele de achiziții iar cu banii obținuți făceam excursii , reuniuni , focuri de tabără . Îmi aduc aminte cu drag cum organizam focuri de tabără pionierești pe vârful dealului Haiuga , cum făceam excursii la Cetatea Șiria , la Casa Memorială „Ioan Slavici” din Șiria , la Cetatea Dezna , la Moneasa , la Țebea , unde în anul 1965 am fost făcut pionier . Organizam concursuri sportive interșcoli la handbal , oină și atletism . Participam la Olimpiade de Limba Română , Matematică sau Biologie , care aveau loc în faza comunală la Școala Generală din Dieci , iar deplasarea la Dieci o făceam cu cocii trase de cai .
În timpul vacanțelor mă odihneam și ajutam părinții la diferite treburi în gospodărie sau la colectiv . Vara mergeam la scăldat la Criș , unde mă simțeam minunat .
În fiecare zi mergeam dimineața cu vacile la ciurdă și seara după ele .
Mergeam cu mami , cu nană Veronica a lu Gomboș și cu nană Marie a lu Bălcu , pe deal după bureți , după vreascuri sau după frunze pentru așternut la vaci .
Primăvara o ajutam pe mami la pârluit hainele și la dusul lor la Criș , unde mami le spăla cu maiu . Abia așteptam venirea Sfintelor Paști . În Săptămâna Patimilor , aprindeam focul în ocolul bisericii , unde ne adunam toți pruncii și feciorii satului . În noaptea de Înviere , când mergeam de la Cociuba , la Biserică la Revetiș , era minunat ! Pomii erau înfloriți și răspândeau o mireasmă plăcută , se auzea privighetoarea cântând pe sub deal iar din belțile de pe izlaz se auzea concertul de broscuțe ! Era mirific !
Iarna , înainte de Crăciun , umblam cu corinda și cu Steaua , iar cu banii adunați făceam bal la Crăciun și la Anul Nou . La Sâmciuăn , făceau bal Iuănii din sat .
În fiecare joi și duminică seara mergeam la film , la Căminul cultural din Revetiș .
Tare faină o mai fost , a mea copilărie !
Marius BRASAI