N-am mai scris o corespondenţă de multă vreme. Cu atât mai puţin la o oră târzie din noapte. Însă discuţia cu Michael Iovin despre alegerile din Statele Unite şi-ar fi pierdut din actualitate, precum şi din prospeţimea disecţiei momentului american. Informaţiile provenite de la Michael ţâşneau la propriu.

M-am gândit să îi propun o discuţie despre alegerile prezidenţiale mai ales din cauza ştirilor care îmi păreau cel puţin contrafăcute, ca să nu zic false, ce mi se furnizau atât la posturile de televiziune româneşti, cât şi la cele americane. Mi se părea că lipseşte ceva din sintezele care se prezentau. Nu neapărat adevărul, ci că nu se spunea ceva. Se ocolea ceva. I-am propus lui Michael să scrie o analiză a situaţiei din tipul alegerilor americane. Vorbisem şi cu sora mea, stabilită în Statele Unite, dar şi cu alţi prieteni stabiliţi acolo şi toţi îmi spuneau că sunt îngroziţi de ceea ce se întâmplă şi de ceea ce se va întâmpla.

Cum? Îi îngrijorau nişte alegeri? Democratice? În ţara considerată cea mai democratică?

Televiziunile îmi prezentau ştiri despre patronii magazinelor care îşi baricadează vitrinele, aşteptându-se la violenţe după comunicarea rezultatului alegerilor. Cum? Indiferent cine va câştiga, învinsul unor alegeri democratice va fi liderul unei revolte populare împotriva voinţei populare exprimate democratic? Statului îi e frică de votul cetăţeanului, sau cetăţeanului îi este teamă de statul pentru care îşi exercită votul?

Michael Iovin mi-a răspuns scurt: „Sunt atat de nervos ca nu pot. Si, orice as scrie, mi-as lua o juma de lume in cap. Sa stii ca e jale mare! “

A acceptat, totuşi, o discuţie telefonică. Am insistat fiindcă e stabilit în Statele Unite de foarte multă vreme şi cunoaşte foarte bine societatea în care s-a integrat, fiind şi un fin observator al democraţiei de peste ocean.

Michael mi-a mărturisit că îngrijorarea e generată de pasiuni şi de ignoranţă. Din cauza gesturilor politice făcute de Trump. Cum ar fi acela că a refuzat să condamne terorismul de dreapta. „Boy’s, stand by!”, le-a transmis Trump extermiştilor. Michael crede că din cauza acestor declaraţii şi gesturi politice Statele Unite sunt „divizate îngrozitor”!

Lumea se aştepta la violenţe fiindcă toate sondajele îl dădeau câştigător al alegerilor pe Joe Biden, iar Trump nu suportă înfrângeri. Mai ales publice. „Se vorbeşte chiar de război civil”, îmi spune Michael. Sigur că nu în mediile publice, dar se vorbeşte. Asta deoarece sunt trei grupări extremiste care alimentează aceste opinii: două de extremă dreapta şi una de extremă stânga.

Apoi, se emit zilnic teorii ale conspiraţiei. În special din partea taberei Trump. Despre una dintre ele, cumplită de altfel, prin perfidia ei, nu auzisem. Trump a difuzat-o chiar pe twitter: cum că teroristul Osama Bin-Laden nu ar fi fost ucis de forţele americane, ci că, dimpotrivă, echipa CIA a fost ucisă de alte forţe secrete şi că Administraţia Obama (al cărui vicepreşedinte a fost Joe Biden…) a ucis o sosie a teroristului responsabil pentru atacul de la World Trade Center din 2001. Postarea a fost ştearsă, însă nu înainte de a fi provocat emoţia şi falsul pentru care a fost gândită.

Aseară, la ora la care noi aveam discuţia, 19,00, ora României, 9,00, ora Coastei de Vest a SUA, Michael îmi spunea că deja se ştie că Biden va câştiga alegerile şi că Trump va ieşi la contraatac susţinând că a fost furat. „Sunt state în care nu se aştepta să piardă, cum ar fi Arizona, ori Nevada”.

Michael nu e nici republican şi nici democrat, ca şi convingere. Înainte de a emigra din România, refuzase să intre şi în partidul comunist, iar acest refuz a devenit un fel de principiu pe care nu vrea să-l încalce. De aceea îşi ancorează părerile în studii academice, făcute de oameni „necuprinşi de patimi politice, în care se spune că rana pe care a pricinuit-o Trump Statelor Unite este de lungă durată şi de neremediat”. Cel mai mare rău se pare că l-ar fi făcut pe plan intern, în afara cedărilor făcute pe plan extern, pentru care ar fi fost numit deja „trădătorul”. Boom-ul economic pe care îl invocă Trump s-ar baza, de fapt, pe o creştere economică generată de Administraţia Obama, după recesiunea moştenită de la Bush. Reuşita lui Trump se referă la reuşita de pe Wall Street, nu la economia americană, în general. „Iar boom-ul economic invocat de Trump este practic al patrulea în istoria SUA”, a mai punctat Michael.

Ar mai fi propaganda rusească promovată în timpul Administraţiei Trump, care şi-ar fi făcut efecte şi în România. „Eu nu sunt membru al niciunui cult religios, dar îţi pot spune că o mare parte din susţinătorii lui Trump sunt creştinii care i-au acceptat minciuna cu lupta împotriva neomarxismului. A fost, pur şi simplu o cumpărare de voturi de la creştini. Ceea ce mă doare cel mai tare este că minciuna lui Trump este acceptată în numele unei credinţe!”, a mai subliniat Michael Iovin.

S-au făcut chiar studii în care s-au numărat neadevărurile rostite de Trump în timpul mandatului său: s-ar fi adunat circa 22.000! Recordul zilei a fost stabilit în această vară, când preşedintele american a rostit, de la răsărit şi până la apus, 198 de neadevăruri.

Statele Unite sunt divizate între cei care îl compară pe Trump cu Hitler şi cei care îl compară pe Biden cu Marx. Nici unii şi nici ceilalţi nu ştiu cu adevărat cine sunt cei comparaţi. În schimb, academicienii publică studii cu titlul „Moartea adevărului”, sau „Putrefacţia adevărului”, în care se analizează disputa dintre faptul în sine şi ficţiune. Presa coruptă aduce o dovadă, ceilalţi spun că e fake-news, după care primii spun că e fake-news ce spun ceilalţi. Fapta nici nu mai contează. Şi atunci, pe ce bază faci o analiză, dacă pleci de la o minciună?, se întreabă Michael. Nu mai există nimic obiectiv, iar după manipularea opiniei vulgului se trece la recrutare, după care urmează fanatismul.

La nivel macro am ajuns să trăim într-o schismă extraordinară, în care lumea se divide şi tinde spre extreme, îmi mai spune Michael Iovin. La nivel politic, partidele sunt duşmane, nu părţi ale unui sistem democratic. La fel ca în România! Sau, nu?

Uite, îmi zice Michael, deja Wisconsin şi Michigan au trecut de partea lui Biden. Trump ştie că pierde. Cei de la televiziunile naţionale, ABC sau NBC, nu cei de la CNN sau FOX, preziceau victoria lui Biden, dar şi faptul că Trump va ameninţa cu contestarea alegerilor la Curtea Supremă. Numai că foarte puţini înţeleg sistemul electoral american şi atunci înghit găluşca lui Trump. El nu poate contesta la Curtea Supremă rezultatul alegerilor dintr-un stat al Federaţiei, pentru simplul fapt că fiecare stat are o altă reglementare de numărare a voturilor. „De pildă, în Pensylvania au venit multe voturi prin poştă, iar Trump a cerut să nu se mai numere voturile. Dar Curtea Supremă nu i-a dat dreptate, dându-i dreptul statului Pensylvania să continue numărarea voturilor timp detrei zile! În Arizona Trump a cerut să se continue numărarea voturilor prin corespondenţă, dar a cerut ca în Pensylvania să se oprească!”

Spre surprinderea mea am mai aflat de la prietenul Michael că în Statele Unite, pe lângă discriminarea socială, rasismul şi şovinismul sunt sistemice! „Am lucrat, ca arhitect, şi cu biserici de negri şi cu comunităţi de indieni din Oregon sau Washington. Tendinţa rasială este de neocolit, provenind din ambele tabere. Şi dinspre albi, şi dinspre celelalte rase. Părerea mea personală, pe care mi-am format-o în atâţia ani, este că indienii sau negrii îşi clădesc rasismul pe un compex de inferioritate. Rasismul a devenit o cauză preponderentă a conflictelor din Statele Unite!” Pe lângă asta, democraţii caută concesii în aplanarea acestor conflicte, iar republicanii le consideră păcate grave, făcându-i pe democraţi socialişti!

Ne-am uitat puţin şi în ograda românească, iar Michael mi-a mărturisit că se simte şi peste ocean vântul care bate prin opiniile din România, din partea celor care urăsc Statele Unite ale Americii. Începând de la pogromul împotriva indienilor şi terminând cu imperialismul invocat în prezent. „Puţini ştiu că indienii au un statut privilegiat în SUA, tocmai ca o reparaţie a greşelilor din trecut. În aşa-numitele rezervaţii, indienii nu plătesc taxe, au chiar cazinouri pentru care nu plătesc taxe, pot vâna ce vor… dar au şi libertatea să nu stea în rezervaţii. Şi printre indieni sunt care spun că toată America este a lor”.

Una peste alta, am înţeles de ce situaţia din Statele Unite este foarte tensionată, dar şi de ce este amplificată de ştirile false, ori falsificate. Fie din cauza faptului că nu înţelegem societatea americană, fie datorită faptului că nu ar fi bine să o înţelegem. Pentru că, dacă tot o luăm ca un far al democraţiei, am ajunge să înţelegem şi manipularile politice şi mediatice din România. Şi s-ar putea strica nişte rotiţe ale sistemului.

 

P.S. La ora (24,00) la care transcriam convorbirea cu Michael Iovin, se confirmau tot mai multe voturi în favoarea lui Joe Biden, precum şi intenţiile lui Trump de a contesta rezultatul alegerilor. Sperăm să nu se confirme şi conflictele de stradă!

Ovidiu BALINT

1 COMENTARIU

  1. Trump, acum 4 ani spunea la investire: voi schimba politica Statelor Unite practicată de 150 de ani! Cu asta și ce a urmat a fost ținta „Deep State” și s-au „investit” miliarde de dolari pentru a fi dat jos. Se pare că au reușit!
    Societatea deschisă, globalismul, ca model de societate, contrar crezului lui Trump de naționalism economic „America firt!” nu era pe placul ocultei mondiale.
    America muncitoare, susținătoarea lui Trump, se pare că a pierdut.
    Ține-te Lume, că vin din nou „cumpărători” și nimic nu va mai fi al tău, ci a „salvatorilor” globaliști democrați.
    Ambasadorul Zuckermann – Zaharescu – a dat deja semnalul! Românii trebuie să vândă tot, toată averea! Bănci, energie, gaze, până și apa de băut!

Comments are closed.