USR PLUS și PMP au convocat vineri o ședință de Consiliu Local Municipal (CLM), în încercarea de a-și asigura încă un (posibil) aliat în consiliu în perspectiva alegerii viceprimarilor.

Este vorba despre Alexandru Meszar, de la UDMR, care ar fi trebui să depună jurământul și să fie validat de Consiliul Local Municipal.

Numai că, supriză! De la ședință au lipsit aleșii PNL (ex.PDL) și PSD, plus jumătate din cei de la UDMR, adică Levente Bognar. A lipsit până și primarul Bibarț, dând un semnal clar în ceea ce privește poziționarea sa… A venit doar Alexandru Meszar, în speranța că va fi validat ca și consilier local, chiar dacă între timp nu se (mai) bucură de sprijinul UDMR Arad. Sau, a aripii PNL din UDMR Arad, ca să fim mai exacți.

Dacă toată lumea se aștepta ca liberalii să spună pas încercării USR PLUS și PMP de a-și asigura încă un aliat în CLM, absența celor de la PSD poate părea surprinzătoare. Poate părea, dar nu e. Pentru cei mai avizați dintre observatorii fenomenului politico-administrativ arădean, alianța „pe sub masă” dintre PNL și PSD (care la Arad e tradițională deja) s-a putut observa încă de la ședința de constituire a Consiliului Local Municipal, când PSD a votat pentru un președinte de ședință de la PNL, în detrimentul unuia de la USR PLUS. Deci, despre ce vorbim?

Rezumând, ceea ce s-a întâmplat vineri, de la adevăratul motiv al convocării ședinței de consiliu (asigurarea unui aliat în plus pentru USR PLUS și PMP – că doar nu o să creadă nimeni că reprezentanții acestor formațiuni „mor” de dragul lui Meszar) și până la absența liberalilor, social-democraților și a minoritarului Bognar ține de jocurile politicianiste menite să ducă la impunerea viceprimarilor. Care pot fi ori de la PNL și UDMR, așa cum își doresc liberalii, disperați că pierd controlul Aradului, ori de la USR PLUS și PMP – caz în care s-ar asigura un echilibru al puterii în administrația arădeană. În toată această ecuație, cel puțin până acum, PSD pare să „vândă” până și puțina încredere pe care o mai are în rândul arădenilor.

În final, așa cum am mai spus-o, noi credem că alegerea viceprimarilor va fi amânată până după alegerile parlamentare, când PMP se va vedea cu sacii în căruță și se va putea dispersa fără menajamente de „piedica” pe care o reprezintă Cristian Galea, cel care ține partidul departe de o alianță cu PNL și UDMR în Consiliul Local. Iar atunci viceprimarii vor fi de la PNL și UDMR. Să nu ziceți că nu v-am spus!