În timp ce lumea artistică din Arad este în fierbere, întrebându-se de ce au fost interzise şi spectacolele online, primăria le mai face o surpriză.

Odată cu celebra Hotărâre a CLSU Arad nr. 3 din 18.11. 2020, au venit dispoziţii ferme ca toate activităţile instituţiilor de cultură, cu public sau fără, să fie  suspendate. Cu această ocazie au fost interzise inclusiv activităţile online  de pe platforma proaspăt înfiinţată, care urma să deservească instituţiile de cultură din Arad.

Ca urmare, Teatrul, Filarmonica şi Centrul Cultural Municipal au anulat toate manifestările, aşteptând noi dispoziţii. Dar cum orice minune în Arad are viaţă scurtă, chiar şi ordinul care părea de neînfrânt a fost încălcat  după doar câteva zile.

După ce pe pagina oficială a Centrului Municipal de Cultură Arad se anunţa, cu scuzele de rigoare, anularea unor spectacole, pe aceeaşi pagină, câteva zile mai târziu apare anunţul că se pot înregistra şi transmite online evenimente artistice. Şi nu orice evenimente, unul chiar organizat  chiar de C.M.C.A., cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Fără îndoială că este o mare bucurie pentru cei închişi în case să aibă acces şi la alte forme de cultură, dar se pune întrebarea de ce aceste manifestări nu sunt permise şi instituţiilor de cultură reprezentative ale oraşului. Poate ar avea o prestaţie mai bună, mai complexă.

Paradoxal, se pare că Primăria urmăreşte  să plătească artişti doar ca să nu facă nimic şi ulterior să le poată reproşa acest lucru. Este posibil ca motivul să fie faptul că unul dintre membrii formaţiei are o soţie care lucrează la Primărie (şi atunci se poate). La fel este foarte posibil să existe o relaţie mai bună între Primărie şi unii privaţi, e drept, pentru alţi bani. Cu siguranţă aceste întrebări vor rămâne fără răspuns.

Singurul fapt vizibil este dorinţa autorităţilor de a bloca instituţiile de cultură în favoarea unor entităţi private.

Mihai D.