Cine ne garantează că cei ce n-au mai fost la putere și nu s-au compromis ori erodat, nu mint și nu sunt marionetele unor grupări de interese, care au ca scop ajungerea la putere pentru a devalizarea banii publici? Cine ne garantează că cei ce vor veni la putere nu vor fi corupți și nu vor fi complici cu cei care de treizeci de ani jefuiesc România, prin intermediul Parlamentului (care modifică legile la comanda crimei organizate) și a Guvernului, care administrează banii publici, de multe ori, în interesul crimei organizate? Cine ne garantează că „cei ce și-au pus cenușă in cap” și au mimat metamorfozarea, nu vor continua precum predecesorii? Cine ne garantează că nu vom mai avea combinațiile de tip DA, USL sau alte astfel de experimente sinistre, în care a primat corupția și hoția banului public?

Din păcate, lipsa de educație – adică facultatea de a percepe ceea ce se întâmplă real în jurul tău – este geneza răului, respectiv a instalării la butoanele puterii, a unor oportuniști, șireți, fără caracter, fără conștiință morală, care au speculat și continuă să speculeze ignoranța, pentru a jefui bugetul țării, ascunși în spatele partidelor politice. Sunt prea puțini, între participanții la vot, cei care percep deosebirea dintre realitate și teatru, dintre minciună și adevar și, mai ales, dintre un impostor sau un ipocrit și un individ, cu adevărat valoros și moral. De fiecare dată când se schimbă „garda” puterii, e precum la loterie: se renunța la cei compromiși iremediabil, în timp ce șmecherii stau în umbră, profitând mereu de ignoranță și, pentru a fenta gloata needucată, sunt băgați la înaintare tot felul de actori cu cazier încă virgin sau necunoscut. Așa funcționează sistemul de uzurpare a puterii, de treizeci de ani. Abia după alegeri, cetățeanul constată că a votat niște marionete, alese cu grijă, pe principiul credibilității discursului public și că, de fapt, în spatele lor sunt aceeași impostori, profitori, care speculează faptul că mecanismul alegerilor permite această șmecherie, a schimbării marionetelor.

Cine sunt, de fapt, marii beneficiari ai schimbării puterii? Cetățenii? Aiurea! Marii beneficiari sunt cei care devalizează averea publică sau statul și care rămân mereu aceeași, indiferent de numele, promisiunile sau doctrinele celor ce reprezintă puterea formală. Sunt cei mufați la banii publici, adică beneficiarii contractelor plătite din banii publici ori care privesc privatizarea averii publice. Puținele anchete serioase efectuate în acest sens au devoalat adevărata mizerie din spatele cortinei politice: existența unei mafii fiscale, care coordonează, până la cel mai mic amănunt, totul, din interes pecuniar. De la cel mai neînsemnat candidat și până la cel din fruntea listelor cu posturi eligibile, aproape toți au un „stăpân”, adică un sforar profesionist, care le asigură baza financiară pentru ascensiune: impunerea pe liste, susținerea campaniei electorale, întreținerea mercenarilor din presă pentru imagine favorabilă și, mai ales, realizarea combinațiilor post alegeri. Nimic nu este, cum pare, adică spontan și întâmplător. În campanie candidații spun – cu o elocință demna de Hollywood, încât ajung și ei să creadă că minciuna este adevăr – ceea ce vor să audă alegătorii, adică ceea ce li s-a sugerat, conform studiilor realizate de profesioniști în domeniu, plătiți de cei ce susțin candidații. Iar după scrutin, combinațiile se fac strict după interesul celor care au susținut candidații și după ce s-au făcut negocierile și s-au împărțit „tarlalele”, fără nici o legătură, ori doar una formală, cu discursul din campanie. Așa că, trăim doar cu iluzia că, instalarea „opoziției” va fi benefică pentru cetățean și va instala democrația, adică statul de drept și justiția. E o permanentă cacealma, pentru că ne lipsește informația, pentru a vota în cunoștință de cauză! Cât timp păpușarii (adevărații beneficiari ai alegerilor, cei mufați la bugetul de stat), rămân aceeași, schimbându-se doar marionetele prin intermediul cărora își exercita puterea, iar autoritatea publică va fi un colos cu picioare de lut, mituită politic, incapabilă sau blocată să intervină, e o iluzie că va exista o opoziție reală la sistemul draconic inventat și perfecționat de FSN/FDSN/PDSR/PD/PSD/PDL/PNL/ALDE/UDMR/PMP/PRO ROMANIA și alte grupări de acest gen, create, strict, de interesul celor ce devalizeaza bugetul public. Mai degrabă – fapt ce a a fost confirmat începând cu Conventia Democrată – sistemul a corupt pe toți, indiferent de doctrină. Pentru că sistemul pe liste de partid, fără criterii reale (profesionale și morale) de selecție și traseismul din interes financiar, dublat de lipsa de educație a electoratului, care nu permite separarea adevărului de minciună și impostura de valoare consacrată, garnisit cu disoluția (aproape totală) a autorității publice, face ca niciodată să nu putem anticipa ceea ce va genera rezultatul votului popular. Și, mai ales, cine sunt beneficiarii reali ai constituirii și exercitării puterii generată de scrutinul electoral.

În aceste circumstanțe (aproape sinistre), pentru cel needucat și neinformat, a alege cu cine să voteze, devine o loterie stupidă, pentru că nu știe ce grupare de interese susține în realitate, adică ce hoți și corupți instalează la putere. Asta pentru că cei educați și informați, ce nu pot fi corupți și manipulați, capabili să perceapă și să popularizeze cum funcționează mecanismul pervers al alegerii puterii, exploatat de mafia din spatele cortinei politice, sunt prea puțini pentru a schimba mentalitatea celor needucați, adică  a celor ce sunt pradă ușoară pentru profesioniștii în arta manipulării. Pentru oricine însă, e cert că alternanța la putere împiedică dictatura și beția puterii. E unica alternativă benefică alegătorului needucat.

Pavel ROMAN