Gheorghe Falcă a renunțat, în vara anului 2019, la poziția de primar al Aradului, optând pentru un post de europarlamentar, din partea Partidului Național Liberal. Multă lume din Arad a crezut, la acea vreme, că a scăpat de Falcă, ultimul baron portocaliu, care 16 ani a făcut tot ce a vrut în județul Arad.

Numai că lucrurile nu stau deloc așa. Mai întâi, Falcă și-a impus marioneta la primărie, în persoana lui Călin Bibarț, fost prefect în vremea PDL, fost șef la Romsilva. Apoi, pe lista PNL pentru alegerile parlamentare, a impus din nou cine să ocupe locurile eligibile, adică yesmenii favoriți, Glad Varga și Sergiu Bîlcea. Un alt aplaudac a fost ales viceprimar al Aradului, este vorba despre Lazăr Faur, binecunoscut realizator TV pentru emisiunile cu ode aduse faraonului Falcă.

Mai nou, Falcă vrea să numească o persoană ascultătoare și la prefectură, actualul prefect Gheorghe Stoian fiind în dizgrație. Și la cine credeți că s-a gândit faraonul Falcă? La nimeni altul decât nepotul ex-vecinului său de duplex, adică la Mihai Pașca, un tânăr avocat despre care nimeni nu știe de unde vine și ce îl recomandă. În afară de faptul că e nepotul lui Florin Pașca, cel care a construit împreună (vorba vine) cu Gheorghe Falcă un duplex de aproximativ un milion de euro, pe malul Mureșului.

Afacerea Continental

Despre acest Mihai Pașca, de-a lungul ultimilor 2-3 ani au apărut doar știri, anchete cu iz de afaceri imobiliare. De exemplu, în specialarad.ro apărea, în aprilie 2018, un material cu titlul „Jumătate de hectar din Arad are nume de cod: Pașca. Consiliul Județean pierde un teren, în favoarea avocatului lui Gheorghe Falcă și a unui prieten al primarului!“.

Să vedem, pe scurt, ce scrie specialarad.ro:

În anul 2007, Consiliul Județean Arad participă la înființarea unei societăți comerciale, SC Continental Vest Arad SA. În societate, CJ Arad își aduce un aport în natură, fiind vorba de un teren de 4924 mp, situat pe Calea Iuliu Maniu nr. 90-94 (reprezentând 25 la sută din capitalul societății). Restul, de 75 la sută, reprezintă participarea SC Continental Hotels SA (74,9997 %) și alte trei persoane fizice, fiecare cu 0,0001 la sută. Valoarea de aport, la data constituirii societății comerciale, a fost de 1.782.100 lei (însă nu este identificat niciun raport de evaluare care să certifice prețul de 104,15 euro/mp). Societatea avea ca scop să ridice un hotel destinat sportivilor, terenul fiind situat în fața Sălii Polivalente din Arad.

În timp, toți banii societății au fost direcționați spre proiecte pentru hotelul cu pricina (care nu a fost ridicat niciodată), bani ajunși în buzunarele unor firme de casă PDL.

La un moment dat, prin 2017, Consiliul Județean Arad a solicitat dizolvarea societății. Bineînțeles, a fost numit un lichidator judiciar, un evaluator al terenului, care a stabilit valoarea la 310.200 euro. Publică anunțul (doar) în paginile Jurnalului Național (ziar național, adevărat, dar cu un tiraj… confidențial, ca să nu zicem altfel), în niciun cotidian din Arad (de parcă arădenii nu ar fi trebuit să știe despre asta!) și, după câteva „termene” la care nu se prezintă nimeni, în 26 martie 2018, apare cumpărătorul „binecuvântat”. Ca din întâmplare, nu?, tocmai în persoana lui Florin Pașca, fostul vecin al primarului Gheorghe Falcă, unchiul noului favorit Mihai Pașca. Acesta a cumpărat terenul cu nemaipomenita sumă de 977.270 lei, adică nici mai mult nici mai puțin de 217.171 euro. Deci: aproximativ 45 de euro/mp! Asta în condițiile în care, discutând cu mai mulți investitori imobiliari, prețul de „piață” în zonă este de 250-350 euro/mp.

În aceeași zi în care a cumpărat, omul de afaceri Florin Pașca a vândut jumătate din teren, practic demonstrându-ne că totul era stabilit înainte, pașii tranzacției fiind bine cunoscuți cu mult timp înainte! Știți deja cine este „fericitul” cumpărător al celeilalte jumătăți: avocatul Mihai Pașca, cel care l-a reprezentat pe Gheorghe Falcă în procesul cu Special Arad. Prețul: aproximativ 500.000 de lei!

„Omul“ maghiarilor de la Panfora Oil & Gas

Același Mihai Pașca este în centrul unui alt scandal, fiind folosit drept paravan în achiziția unor terenuri de către maghiarii de la Panfora Oil & Gas, cei care încearcă de ani de zile să exploateze gaze de șist în județul Arad. Pe rol sunt mai multe procese, cu proprietari de terenuri, cu firme, iar Panfora nu a reușit de-a lungul anilor să cumpere terenuri în zonă, până de curând, când avocatul Mihai Pașca a fost trimis la înaintare.

Sub „umbrela” unei case de avocatură, Panfora Oil & Gas a cumpărat teren agricol în Curtici, cu 15.000 de euro hectarul, scrie aradon.ro, care notează că, la începutul lunii mai, la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Arad au fost înregistrate două contracte de tranzacţionare a terenurilor. Într-unul dintre ele, părţi sunt două persoane fizice, proprietari ai terenurilor agricole, şi casa de avocatură Hosszu, Ioniţă, Gera, Paşca şi asociaţii SRL, reprezentată de avocatul Mihai Paşca. Casa de avocatură a cumpărat cinci hectare de teren agricol, oferind uriaşa sumă de 15.000 de euro pe hectar, după cum apare în contractul de vânzare-cumpărare. Enorma sumă bate toate recordurile judeţene, poate chiar naţionale, în ceea ce priveşte tranzacţionarea unui hectar de teren agricol, aflat în extravilan.

Numai că, în aceeaşi zi, la acelaşi notar, a fost înregistrat un al doilea act de tranzacţionare. Practic, este vorba despre un act de transfer de fond fiduciar imobiliar. În spatele acestei denumiri pompoase se află o afacere, un contract secret încheiat între Panfora Oil & Gas şi casa de avocatură menţionată mai sus. În baza acestui contract, avocaţii au achiziţionat respectivul teren agricol pe care, imediat, l-au transferat în proprietatea companiei petroliere. Preluarea acestui teren a fost semnată de Tibor Benkö, reprezentând Panfora Oil & Gas. Drept urmare, începând din data de 7 mai, compania maghiară deţine cinci hectare de teren exact în „zona fierbinte”, respectiv în hotarul Curticiului, rezolvând inclusiv actele de întabulare pentru pământul respectiv.

Florin Bornea, avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”, cel care, de vreo 6-7 ani se bate în instanţă cu armatele de avocaţi ale celor de la Panfora, și Dimitrie Muscă, directorul CAI Curtici, sunt convinşi că, în spatele tranzacţiilor prezentate mai sus, se află, din nou, intenţia celor de la Panfora de a prospecta şi exploata gaze de şist.

Revolta primarilor liberali

În toamna acestui an, președintele PNL Arad Gheorghe Falcă a dorit să-l instaleze pe Mihai Pașca în fotoliul de viceprimar, dar a renunțat, la presiunea partidului.

Totuși, Pașca a prins un loc de consilier municipal, de unde speră să urce către Prefectura Aradului. Primarii liberali din zona Curticiului, care au protestat în nenumărate rânduri împotriva exploatării gazelor de șist, sunt îngrijoraţi de de ascensiunea „omului“ celor de la Panfora, care din funcția de prefect ar putea acționa în continuare pentru ca această firmă să-și ducă planurile la bun sfârșit.