Campania de vaccinare a personalului medical din județul Arad se dovedește un dezastru până în momentul de față, potrivit unui document – draft al Colegiului Medicilor din Arad care ne-a parvenit în această dimineață.
Documentul, care urmează să fie înaintat Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19, reclamă faptul că începutul campaniei de vaccinare a fost amânat de Direcția de Sănătate Publică, fapt care ar putea intra în sfera „zădărnicirii combaterii bolilor”.

Iată ce se arată în document:

„- Având în vedere că programul național de vaccinare împotriva SARS-COV-2 a fost început în data de 29.12.2020, Direcția de Sănătate Publică Arad, fără să anunțe, a decalat începerea campaniei stabilind data de 4.01.2021, întârziind cu o saptămână începerea vaccinării.

– În data de 30.12.2020 Direcția de Sănătate Publică Arad prin adresa 15001/30.12.2020, dar care a fost comunicată prin poștă electronică în data de 31.12.2020, anunță calendarul de vaccinare împotriva SARS-COV-2, programările fiind efectuate prin intermediul platfomei https://programare.vaccinare-covid.gov.ro doar pentru datele de 4 – 5 – 6 ianuarie 2021, la centrele de vaccinare conform arondării (atașăm adresa), cu mențiunea că arondarea a fost modificată ulterior de mai multe ori și că perioada de programare a fost restricționată la 3 zile, fapt ce contravine prevederilor emise de CNCAV.

– În data de 3 ianuarie mai mulți medici ne sesizează prin poșta electronică și telefonic că au fost contactați telefonic să se reprogrameze pentru data de 6 – 7 ianuarie, în timp ce calendarul de vaccinare se desfășoară normal începând cu data de 4 ianuarie pentru personalul care își desfășoară activitatea în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

– De alfel sesizările se referă și la faptul că portalul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro a suferit multiple modificări apărând și dispărând centre de vaccinare, finalitatea fiind imposibilitatea realizării programării medicilor care își desfășoară activitatea în mediul privat conform adresei comunicate de Direcția de Sănătate Publică Arad.

– Colegiul Medicilor Arad din dorința de sprijini campania vaccinare a anuntat toți membri despre deschiderea portalului guvernamental de programare în vederea vaccinarii încă din data de 30.12.2020. Totodata pentru a veni în sprijinul membrilor săi, Colegiul Medicilor Arad a pus la dispoziție și un ghid de procedură pe site-ul propriu http://www.colmedarad.ro/anunt/ și a trimis tuturor membrilor prin intermediul poștei electronice atât ghidul cât și manualul de utilizare al portalului de programare pentru ca aceștia să poată în mod transparent și nediscriminator să se programeze și să se vaccineze.

– În urma anunțului de către Colegiul Medicilor Arad, medicii au început să se programeze imediat, conform comunicatelor oficiale din presa națională de începere a campaniei de vaccinare. Datorită faptului că Direcția de Sănătate Publică Arad nu a reușit să se pregătească pentru începerea campaniei de vaccinare, soluția aleasă de instituțiile care coordonează campania de vaccinare la nivelul Județului Arad a fost de a anunța telefonic personalul medical deja programat să-și anuleze și să-și modifice programarea, decalând și mai mult campania de vaccinare.

– Având în vedere comunicatul CNCAV din data de 01.01.2021, vă rugăm să sprijiți transparența și dreptul nediscriminator al accesului tuturor medicilor la procesul de vaccinare împotriva SARS-COV-2, în acest sens vă rugăm să mediați și să coordonați instituțiile implicate în procesul de vaccinare din Județul Arad, pentru a diminua șansele unui eșec în ceea ce pivește campania de vaccinare”.

Potrivit informațiilor noastre, după ce va suferi unele completări, documentul va fi transmis către Comitetul Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

Iată documentele care însoțesc draft-ul prezentat de noi:

INFORMARE incepere vaccinare judet Arad

COMUNICAT_decalare_vaccinari (1)

centrele de vaccinare modificat

De remarcat, că vom pune la dispoziția publicului și reacția Direcției de Sănătate Publică a Județului Arad, în măsura în care aceasta va apărea și ne va fi pusă la dispoziție.