Secretarul de stat Oana Ursache în data de 4 martie, o video-conferință cu șefii misiunilor românești din Ungaria. Au participat Ambasadorul României la Budapesta, Gabriel Șopandă; Florin Vasiloni (foto), consul general al României la Gyula și Daniel Banu, consul general al României la Szeged.
Discuțiile au vizat aspecte privind politicile dedicate minorităților românești din Ungaria, precum și necesitatea continuării programului de burse destinate elevilor etnici români înscriși în școlile cu predare în limba română.Astfel, s-a reiterat dorința Departementului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) de a continua derularea acestui program, ca parte a angajamentului asumat de statul român de a-i sprijini pe românii din afara granițelor să își păstreze identitatea lingvistică.

În plus, secretarul de stat a subliniat nevoia cooptării centrelor universitare din Vestul României în proiectele derulate de asociațiile românilor din Ungaria.

Totodată, Oana Ursache a subliniat importanța păstrării limbii materne la nivelul familiei și comunității, ca bază pentru succesul politicilor destinate acestora.

Diplomații români au prezentat dinamica de la nivelul mediului asociativ; o evaluare a impactului proiectelor finanțate de DRP; dar și chestiuni concrete legate de situația învățământului în limba română, a presei scrise, audio și TV de expresie românească din Ungaria.

DRP va încuraja creșterea capacităților organizaționale existente la nivelul mediului asociativ românesc Ungaria, în special în ceea ce privește accesarea de fonduri nerambursabile oferite de către Guvernul României, dar și a fondurilor europene nerambursabile