Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad desfășoară în această perioadă o acțiune de control și informare la firmele de plasare a forței de muncă în străinătate, informează Biroul de Presă al instituției.
„Întrucât migrația forței de muncă este un fenomen încă prezent, mulți cetățeni apelând la societățile de intermediere sau la persoane fizice pentru ocuparea unui loc de muncă în străinătate, această acțiune urmărește în principal prevenirea situațiilor de abuz și diminuarea riscurilor la care se expun cetățenii români care intenționază să muncească în străinătate, inclusiv ca lucrători sezonieri, readucând în atenție atât drepturile și obligațiile pe care le au când solicită mediere de la agenții de profil dar și riscurile ce pot apărea în efectuarea acestui demers”, a declarat Ecaterina Isac, inspector șef al ITM Arad.
Potrivit acesteia, plecând de la premisa că nerespectarea dispozițiilor legale cauzează prejudicii grave solicitantului locului de muncă, inspectorii de muncă verifică cu precădere dacă solicitanților le sunt percepute tarife de mediere, dacă le sunt aduse la cunoștință informații complete, respectiv date despre angajatorul străin, despre condițiile de muncă, de cazare, numărul de ore pe care vor trebui să le muncească zilnic, în ce constă activitatea ce urmează să o presteze și remunerația ce o vor primi.
„Deși numărul agenților de plasare a forței de muncă în străinătate care activează pe raza județului Arad este relativ redus, în evidențele ITM Arad fiind înregistrați un număr de 12 entități, inspectorii de muncă întreprind regulat controale tocmai pentru a preveni consecințele sociale și economice negative care pot deriva din nerespectarea prevederilor legale în materie”, precizează Ecaterina Isac.
De aceea, cetățenii români interesați trebuie să știe, că un prim pas îl constituie încheierea unui contract de mediere cu agentul de plasare a forței de muncă. Acest document trebuie să conțină printre altele denumirea angajatorului din străinătate, durata contractului, meseria, durata timpului de muncă și de repaus, tariful orar și / sau salariul lunar, condițiile de salarizare, condițiile de transport, de locuit precum și condițiile de protecție socială la care au dreptul.
De asemenea, înaintea plecării din România agentul de plasare a forței de muncă are obligația de a asigura încheierea contractelor de muncă dintre cetățenii români și angajatorii străini, inclusiv în limba română.
„În acest context, pentru evitarea situațiilor neplăcute, recomandăm cetățenilor interesați să verifice dacă agențiile care oferă locuri de muncă în străinătate sunt înregistrate la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, accesând http://itmarad.ro/munca-in-strainatate/ sau apelând nr. de telefon 0257 257251 int.0,să citească cu atenție clauzele contractuale, să solicite un exemplar al contractului de muncă semnat de părți,înainte de plecarea din România. Subliniem și de această dată, că agentul de plasare a forței de muncă nu are dreptul legal de a percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe, orice plată avansată reprezentând un risc pentru persoana aflată în căutarea unui loc de muncă”, mai informează Biroul de presă al ITM Arad.
Foto: Arhiva