Asociația de Sudură din România (ASR) este, teoretic și autodeclarat, „o organizație profesională neguvernamentala și independentă, cu statut de persoană juridică, fără scop lucrativ, fondată în anul 1990” de către profesorul Viorel Miclosi (d. 2019) – care își are justificarea academică în organizarea de cursuri și seminarii  pentru obţinerea calificării de Inginer (Tehnician, Specialist) Sudor Internațional… contra cost, iar dacă vi se pare că există o inadvertență de-a dreptul antitetică în aceste enunțuri, ați prins din prima esența acestei investigații.

Practic, dar ne(re)cunoscut ca atare decât de o mână de oameni din interior – care au apelat la noi pentru a le face publice indignările ca la un fel de „ultimă instanță” – ASR e o fabrică de diplome structurată „pe stil vechi”, înființată imediat după „Revoluție” de o mână de oameni care aveau atunci vârsta pensionării (azi, media de vârstă a Consiliului Director fiind de 80 de primăveri), care în fiecare an bagă în buzunarele propriului său organism milioane de euro (între 2 și 5… depinde de „anii pandemici”) – un „curs” de ăsta costând între 2.000 și 5.000 de euro – depinde al cui prunc ești.

În adunările generale, de 30 de ani de când există, nu fac altceva decât să se mai voteze între ei  încă 2 ani de-acum încolo… pe modelul:

Banii provin din două surse: 1. de la „vânătorii și pescarii de diplome” (o „castă” pe cât de stabilă, pe atât de periculoasă în stabilitatea ei) care au nevoie de ele nu ca să se angajeze – Doamne apără! – pe vreun șantier în Hamburg, în Antilele Olandeze sau Constanța, ci pentru a parveni POLITIC… pentru că structura ASR asta furnizează pieței de capital uman: politruci, funcționari de stat, „frecători de mentă” – adică dăunători – și 2. din fonduri de stat și europene – și asta nu pentru că Statul sau Europa au nevoie de o asemenea structură la modul pragmatic vorbind, ci pentru că „pe de o parte, așa s-a împământenit obiceiul… nimeni nu mai știe de când și de ce funcționează, dar îi moștenesc, iar pe de alta, pentru că idioții ăștia cărora le oferă diplome sunt utili pentru viitor, rămânând fideli partidului” – conform unei surse din interior, mult mai supărată pe sistem chiar și decât noi.
„Care partid?!” În cazul nostru, UDMR – falanga PNL… acum… dar chiar NU CONTEAZĂ: mafia aia îmbătrânită în rele și doxa de machiavelisme se adaptează, din mers, oricăror tendințe… la banii ei

„N-au nicio autoritate care să le verifice diplomele și niciun control ANAF nu i-a călcat vreodată!”

– aflăm tot din surse mai sigure decât orice judiciarist specializat pe anchete economice (nu c-am avea așa ceva… la noi, în Arad cel puțin). Să fii un „robinet legat pe nașpa la conducta statului” și să n-ai parte nici măcar de-o „revizie” vreme de decenii, e ceva de domeniul mafiilor încremenite la putere… poate prin Rusia să mai vezi așa ceva! „Cum să învârți 5 milioane de euro pe an și să n-ai parte de niciun control vreme de decenii?!” – întreabă retoric, în cor, sursele noastre.
De asemenea, să n-ai tu un organism superior, din Ministerul Educației sau al Economiei, care să supervizeze, să verifice și să ateste (sau nu) dacă ceea oferi tu în materie de DIPLOME POSTUNIVERSITARE își merită titulatura – pentru Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), ASR nici nu există! – ei bine, nici în Rusia…

Pe net, lucrurile sunt aranjate în așa fel încât să arate „în regulă”

…dar dacă ne oprim puțin lectura la penultimul paragraf, observăm că nu discutăm despre o COMISIE SERIOASĂ care certifică „personal de coordonare a sudării”, ci despre cineva care „deține deja diploma de calificare ca Inginer Sudor Internațional sau European”… adică, `ete fleoșc, îi mai dă o hârtie:

 

 

 

…care, desigur, nu-i va folosi la nimic, dar îl va propulsa în carieră și îl va include în gașcă.

Două sunt enormitățile care contribuie la teza noastră conform căreia ASR e o instituție-fantomă

În primul rând, actul emis de ASR care „te face” INERNATIONAL WELDING SPECIALIST nu poartă antetul niciunei instituții de învățământ din România, așa cum are DIPLOMA DE LICENȚĂ:

,

sau ATESTATUL de „Specialiat Sudor Internațional”:

De ce, așadar, ai avea nevoie de acestă coală A4, pe care să o plătești unei asociații nerecunoscută de angajatori?!

Numai dacă vrei să intri în politică și ai nevoie de un CV bogat în hârtii – pentru că PROFESIA DE SPECIALIST SUDOR INTERNAȚIONAL NU EXISTĂ ÎN  COR 2021 Clasificarea ocupatiilor din Romania – se justifică asemenea patalama…
Discutăm despre mai bine de 2500 de posesori de asemenea diplome…

 

Dar dincolo de etichetările noastre (poate prea dur formulate… dar special pentru a îngroșa liniile subiectului) haideți să citim cum se vede această situație de către cei care se confruntă direct și zilnic cu ea

Scrisoarea care urmează, primită via email este, implicit, o pledoarie pentru frumusețea meseriei de sudor.

Către CRITIC ARAD,

Stimată redacție,
suntem un grup de sudori din județul Arad care vă cere ajutorul. Toate firmele strigă și se plâng că nu au sudori și, într-adevăr, așa este, dar făcând o analiză, știm foarte bine că un sudor se formează greu, iar pregătirea lui este scumpă – necesită gaz, curent, tablă, material de adaos. Sudorul, la temperatura de 40 de grade Celsius, trebuie să suporte hainele de protecție din piele și să stea cu focul în mână, care are 1500 de grade Celsius. Pe lângă aceste greutăți, apare cea mai grea și mizerabilă faptă a Asociației de Sudură din România, care prin Statutul ei, discriminează sudorii care nici nu sunt reprezentați în Consiliul Director. Noi, sudorii, avem o singură utilitate în această Asociație – plata cotizației de membru.

Ce a făcut ASR Timișoara pentru promovarea meseriei de sudor, concret? Din contră, vrea să descurajeze tinerii sudori și să îi umilească. Vă dăm un exemplu concret:  concursul național „Tineretul Sudează” 2017 organizat de ASR Timiș  a început la 9:30 în loc de ora 8:00 așa cum era planificat, deoarece domnul Francisc TUSZ a întârziat;  la locul concursului nu erau nici materialele necesare pentru activitate: corgon, material de bază și material de adaos. Plăcuțele pentru probe au fost aduse de la o firmă din Bistrița. Cel mai umilitor lucru a fost că nu au pregătit nici  măcar o laviță pentru odihnă și repaos, o sticlă de apă minerală, nici măcar apă la robinet nu aveau. Bătaia de joc merge mai departe. După concurs, filiala Timiș a ASR a fost premiată de către directorul executiv Dorin DEHELEAN și de Tusz FRANCISC…. la această competiție, care a fost și așa săracă de participanți (au participat doar Arad, Bistrița, Timiș – cu un sudor care nici măcar nu a sudat până atunci!).
Prin urmare, îl întrebăm pe domnul DEHELEAN, care după ce a prăpădit ISIM-ul are o performanță foarte slabă la șefia ASR deoarece el nu este angajat prin concurs: de ce a lipsit de la Concursul ”Tineretul Sudează” școala de sudură din Galați, Școala de Sudură din Constanța, Școala de Sudură din Ploiești, Școala de Sudură din Brașov, școala de sudură din Cluj?!
Stimată redacție, vă spunem noi: sudorii au fost tot timpul discriminați și la competiții li se crează condiții mizere pentru descurajarea individului. Desigur, ASR nu alocă un buget pentru desfășurarea concursurilor, iar banii îi cheltuia Consiliul Director cu chefuri grozave și restul de bani erau însușiți. La „Ziua Sudorului”, ASR Timișoara nu a făcut niciodată nici măcar un comunicat. La Arad, la o ședință a ASR Filiala Arad petrecută anul trecut cam prin luna Septembrie la Astra Vagoane Călători, domnul Francisc TUSZ – reprezentat al ASR Timișoara – chiar a afirmat față de circa 20 de persoane că „sudorii sunt egal cu zero și sunt niște proști și nu reprezintă nimic pentru asociația de sudură”. Domnul Francisc TUSZ – reprezentantul ASR Timișoara doar colecta banii de la diferite firme din Arad cu pretextul că organizează competiții și că încurajează sudorii, dar în realitate el trimitea banii în Timișoara, la ASR. Vrem să scoatem în evidență că de aproximativ 17 ani, cel care a sponsorizat real la Arad concursurile „Tineretul Sudează” și „Ziua Sudorului” a fost domnul Ioan Marin CRIȘAN prin firmele sale – Group Crișan și Patronatul Român Filiala Arad.
Credem că aici este cazul ca și organele statului (ANAF, DIICOT, DNA) să verifice acest grup infracțional organizat. Acum, domnul Ioan Marin CRIȘAN, datorită protestelor la adresa discriminării sudorilor din Asociație, a fost exclus din Asociație în stil stalinist. Stimată redacție, această Asociație a învârtit bani foarte mulți. Să fim mai concreți: organizează diferite cursuri, de exemplu: curs calificare inginer sudor internațional; iar dintr-un raport de-al lor (pe care o să-l căutăm și o să vi-l trimitem) rezultă că ASR a emis peste 2500 de diplome, iar pentru o diplomă de așa-zis inginer (făcut la 40 de ore, online) se ajunge la suma de 2000 Euro. Întrebăm și noi – cine controlează ASR? Cine a agreat aceste cursuri (care minister) și cine îi verifică? După câte știm noi, nu sunt agreate nici de ministerul învățământului și nici de autoritatea națională pentru calificări. Vă rugăm să faceți dumneavoastră o cercetare – ce autoritate din România a autorizat cursurile respective, și cine îi controlează? Vrem să vă mai arătăm un lucru foarte grav pentru economica națională: mulți dintre acești cursanți ingineri sudori internațional IIW/ EWE etc. nu au nici măcar liceul sau au meserii neconforme (contabili, ospătari, bucătari etc.) iar acest fapt este un pericol atunci când aceste persoane ajung în producție (deși meseria de inginer sudor nu figurează în clasificarea ocupațiilor din România și nu este recunoscută). Se pot întâmpla nenorociri mari din cauză că niște indivizi cu diplomă ocupă niște locuri cu responsabilitate.

Vă mulțumim pentru ajutor, și pe viitor promitem că vom ajuta și cu alte date și despre Institutul de Sudură ISIM din Timișoara care s-a prăbușit complet. De ce?

P.S. Dragă Redacție, politicul prof. decan Ștefan DRĂGULESCU de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara (membru la 6 partide politice) a intervenit prin soția lui, Corina DRĂGULESCU, care este contabilă autorizată și acoperă toate șmecheriile ASR-ului. Chiar în urmă cu vreo 10 ani, un inspector de la finanțe  când a demarat un control a fost bătut cu mătura și a fost scos afară de către contabilă. Politica a distrus Institutul de Sudură și discriminează mâna de lucru – muncitorii, sudorii. Vă rog să anchetați.

Semnat,

Un grup de sudori batjocoriți de ASR

Lucian Valeriu, 13 iulie 2021 (CRITIC Arad)

1 COMENTARIU

 1. Cică Lucian Valeriu, necredibil. Deși a fost informat cu privire la un articol care doar dezinformează, am fost amenințat că îmi pregătește el mie ceva. Auzi mai, daca mă vezi sa fugi tare că te înnebunesc daca pun gheara pe tine. Chiar meriți, jurnalist de căcat ce ești. Nu ați primit și mail pe adresa redacției și te-ai făcut că plouă? Stai sa vezi besicatule ca se pare că ai uitat cum e sa stai cu oase rupte timp îndelungat în spital. Presa care dezinformează nu informează. Sa îți fie rușine, credeam că ești om. Cică Lucian Valeriu :))) din cătunul Arad :)))

  Asta e articolul și nesemnat:

  https://criticarad.ro/actualizare-aradeanul-care-a-sarit-de-la-etajul-camerei-sale-cu-maceta-si-a-distrus-tot-ce-avea-parbriz-cu-ganterele-are-antecedente-psihiatrice-si-se-afla-sub-ordin-de-restrictie-pentru-ca-si-a-ter/

  Sa mă pis pe toate blaturile și relațiile tale cu care ma ameninți, când te prind ești mâncat, bărbate.

  Bogdan Barbura,

  Creator and Rider at „Aventuri pe bicicleta”

Comments are closed.