Așadar, aripa Orban din PNL a făcut plângere la DNA contra premierului Florin Cîțu, acuzându-l că a folosit partidul ca să-și facă propagandă în vederea alegerilor de la congres. O aiureală, desigur, va fi un mare fâs, dar faptul în sine întreține iluzia unui conflict intern în PNL.
 Indiscutabil, până la un punct bătălia este reală, este firesc să fie așa, dar ambele părți știu că, indiferent cine câștigă, rezultatul este urmarea deciziei maestrului, adică Iohannis. Sigur, aș putea să spun că este o mascaradă, cu grav accent peiorativ, dar adevărul este că vorbim despre o strategie veche de când lumea, absolut logică. Pe scurt: Era normal ca această guvernare să nu reziste un mandat întreg, ci să se erodeze vertiginos, răspunzător fiind făcut PNL, care s-ar fi dus pe topogan mai jos decât și-ar fi închipuit cei mai pesimiști liberali. Este lesne de înțeles că o mulțime de capi ai partidului, de sus până jos, s-ar fi reorientat, trecând cu arme și bagaje în tabăra USR-PLUS, după ce această formațiune ar ieși cu mare Tam Tam (vorba unui confrate din presa arădeană) de la guvernare. Pentru a stopa viitoarea hemoragie, s-a dat ordin de zi pe unitate să se declanșeze lupta între candidații la președinția PNL, respectiv Câțu și Orban. Este, trasă la indigo, strategia lui Traian Băsescu, a cărui școală funcționează din plin în actualul PNL. Ca dovadă, vârfurile de lance sunt veteranii lui Băsescu, în frunte cu Falcă, Boc, Hava etc. Care este rezultatul? Cei nemulțumiți de Orban nu se mai gândesc să meargă la USR sau chiar PSD, când au promisiuni că vor fi recompesați pentru merite și jertfă tot de către partid, cu Cîțu în frunte. La fel, cei lăsați pe tușă de către Cîțu, ca premier, repetă în gând replica lui Tomșa, atunci când a pus la cale asasinarea lui Despot: „Revino, Lăpușnene, să stingi a mea durere!”.
Una peste alta, ca în filmele americane: Ce a fost în PNL, rămâne în PNL !Cîțu se va pupa cu Orban, indiferent că va câștiga sau va pierde, ridicând în slăvi democrația din PNL, care promovează competiția internă. De fapt, sunt convins că acesta nici măcar nu avea de gând să candideze, dar așa i s-a poruncit, iar el s-a conformat. Exact cum a făcut-o atunci când a fost, prima dată, nominalizat candidat de premier, iar când să ajungă la vot a tulit-o.
Cui folosește? Sigur, PNL-ului, care pur și simplu a tăiat microfonul USR-PLUS, dar și pe cel al PSD-ului. Nici unii nici ceilalți nu pot acuza PNL-ul in corpore, din moment ce uan dintre taberele din acest partid susțin importante programe și idei ale lor.
Vom mai vorbi, dar, repet, Iohannis va decide cine câștigă. Cât de curând, veți afla. Răbdare și tutun (nu de pe piață, că procurorii, judecătorii și polițiștii de frontieră încă nu au stabilit cine va fi următorul lider al traficanților. Scuze, nu am făcut decât să să folosesc expresia prompteristelor).
Simion TODOCA