Primăria Timișoara insistă, prin funcționarii (cred că, corupți e puțin spus) din cadrul serviciului urbanism, că astfel de turnulețe, trebuie să devină simbol al Timișoarei și că sunt în ton cu arhitectura orașului, în pofida argumentelor logice și de bun simț ale „cârcotașilor”, specialiști! Deci, după ce-au emis un certificat de urbanism pentru un imobil compus din subsol/demisol, parter și mansardă cu turn, cu o suprafață construibila desfășurată de 370 mp, care, în practică a devenit subsol/demisol, parter, etaj și mansarda, cu o suprafață construită de peste 450 mp, fără ca inspectorii să observe ceva în neregulă (deși aveau obligația supravegherii respectării autorizației de construire), acum, ca niște fachiri precum Duhul din lampa lui Aladin, aceeași inspectori se screm să transforme un imobil compus din demisol/subsol, parter, etaj, mansardă cu turn, într-un imobil compus din parter și etaj, susținând că e legal așa ceva. Așa că, din birou, fără nici o verificare au emis noul certificat de urbanism, pentru noul imobil, făcându-se, din nou, că nu știu că imobilul deja construit are demisol și subsol, parter, etaj, mansardă cu turn și, mai ales, câteva acareturi (un garaj transformat în locuință și o bucătărie cât un apartament) ce depășesc suprafața construită, aprobată, cu vreo 200 mp. Păi, când dai din birou certificatul, fără să te deplasezi, ce contează ce-i pe teren, nu? Și dacă era construit „Turnul Babel”, tot nu conta. Funcționarul, salariul, baban, de vreo 6-7 mii de lei, plătit de contribuabilii onești (că doar n-ați auzit de rromi să plătească impozite și taxe la Statul Român) oricum îl are asigurat, fără nici un criteriu de performanță. Din contra, este apreciat când nu aplică legea, nu când o aplică. Și dacă mai pică și ceva, pe lângă (pentru „consultanță”, pentru încălcat legea) de ce nu? Că restul contribuabililor, ce-i plătesc salariul, oricum sunt niște fraieri! Uite-așa, unii, tratându-ne ca analfabeți funcționali, deși sunt niște hahalere profesionale, lipsite de caracter și demnitate (adică niște scursuri umane) rescriu limba română, legile și tot ceea ce știam despre arhitectură și construcții, sub protecția mafiei politice. Pentru că li se permite!
Ce adevăr, ce lege, ce justiție, ce bun simț, ce onoare, ce demnitate? Cine are bani, are dreptate, nu? Și ce dacă Timișoara va fi o pădure de turnulețe, acoperișuri negre, lucitoare, „mansarde” sub ziduri acoperite cu țiglă, paranghelii, din ce în ce mai dese, cu manifestări pitecantrope și urlete ca în familiile de urangutani din junglă, cu fast stupid ca la moartea lui Kim Ir Sen sau a lui Mao Zedong, fără ca autoritățile să se sinchiseasca sau să ia vreo măsură? Acesta e viitorul, nu? O nouă „era culturală” a celor cu bani făcuți în stil interlop, din trafic de ființe umane, cerșit, furt, droguri, etc. și afișarea unei opulențe dubioase, ostentativ, sfidând legile și bunul simț? Ce contează că nu știu să citească, să scrie, că n-au nici o profesie și n-au muncit niciodată? E timpul manelelor în muzică, manelelor în cultură și educație, de ce n-ar fi și al manelelor în arhitectură, nu? De ce să muncim, să ne educăm zeci de ani în școli, când trendul cool e sfidarea incultului, șmecher, care n-are scrupule și corupe orice și pe oricine? Chiar v-au luat banii, mințile? Măi Fritz, făcut primar de cei care s-au săturat de mafie și de manele în arhitectură, crezând că gândești occidental și nu ești doar un oportunist de conjunctură! Chiar nu te uiți ce semnezi? Vrei în viitoarea campanie să ai ca siglă, turnulețul autohton, cu țiglă neagră, glazurată, pe fond de manea, pe care-l promovezi, de parcă ești retardat? Că, indiferent cine te substituie, numele tău e pe certificatele de urbanism și autorizațiile de construire a acestor „scălâmbăieli” arhitecturale, opere ale unor „emancipați” ai obscuritații intelectruale! Tu le dai „binecuvântarea” existenței! Asta ne lași moștenire? Un oraș plin de turnulețe, cu țiglă neagră, glazurată (sclipitoare), ca în basmele orientale?
Apropo! Așa, de curiozitate: câți bani colectează Primăria Timișoara de la clanul Ionelas Carpaci, Vișinel, Căldăraș, Stanca și alți latifundiari „celebri” ai Timișoarei, care nu-și intabulează imperiile imobiliare pentru a nu plăti impozite? Dați ajutoare sociale la putorile ce locuiesc în vile, neimpozitate, care n-au o oră de muncă în viața lor și creșteți taxele la cei cinstiți? Dați autorizații pentru palate disgrațios de penibile, construite de fraudă fiscală, furt, înșelăciune, cerșit, trafic de ființe umane și nu vă pasă că manelizați și spurcați arhitectural, un oraș sacru al României? Asta e justiția germană și europeană ce-o promovați în Timișoara, D-le Fritz? „Dreptate” pentru cei ce sluțesc orașul ca să-și afișeze opulența creată prin metode ultraimorale? Aiurea, D-le Fritz! Asta e justiție fanariotă, importată din Istanbulul sultanilor, unde conta doar banul, nu europeană! E mafie în Primărie? Păi, dacă n-o puteți elimina, ce căutați acolo? Chiar așa malefică e, încât v-a cooptat și v-a făcut instrument de lucru?
Pavel ROMAN