Comunicat Suporter Club UTA
Am rămas consternați când am văzut cum, în ciuda feedback-ului negativ ferm pe care Suporter Club UTA, prin reprezentanții săi, l-a dat autorilor ideii amplasării statuii baronului Francisc Neuman în tribuna a II-a a stadionului care îi poartă numele, fapta s-a produs astăzi, prin grija unor persoane care nu au nimic în comun cu fenomenul „UTA” și, din păcate, cu acel simț al istoriei și valorilor orașului Arad.
Precizăm din start că ideea unei statui a Baronului este una la care subscriem și pe care o aveam și noi în vedere. Însă tocmai pentru că vorbim despre cea mai importantă personalitate din istoria orașului nostru, considerăm că un asemenea proiect trebuia conceput și adus la viață cu respect pentru personalitatea Baronului și cu mare atenție la toate detaliile care, dacă nu sunt respectate, pot transforma o ideea generoasă într-un kitsch monstruos.
„Locul” baronului Francisc Neuman nu este nicidecum la tribuna a II-a iar scopul unei statui care îl reprezintă nu trebuie să fie „selfieurile” cu mâna pe după gâtul său și cu paharul de bere pus în mâna sa. Sunt niște imagini pe care nu dorim în niciun chip să le vedem pe stadionul Francisc Neuman.
Din punctul nostru de vedere statuia Baronului Neuman ar fi trebuit amplasată într-un spațiu public unde să fie accesibilă tuturor arădenilor în orice zi și la orice oră. Interiorul stadionului, indiferent cât de „generos“ ar fi programul de deschidere al arenei stabilit de primărie, nu îndeplinește acest criteriu. Creația de suflet a Baronului Francisc Neuman este fără îndoială UTA însă el a fost pentru Arad mult mai mult decât patronul acestui club. De aceea propunerea noastră pentru amplasare rămâne platoul din fața stadionului.
Nu avem nimic împotriva sculpturilor de tip „street art“ însă considerăm că acest gen de abordare nu se potrivește personalității Baronului. Locul Baronului nu poate fi decât acolo de unde privea meciurile echipei sale în realitate.
În cultura stadioanelor din România în general și din Arad în special, tribuna a doua se identifică cu presiunea asupra adversarilor, cu vehemența la adresa arbitrilor, cu un public în general pătimaș chiar dacă într-un fel diferit de cel în care se manifestă galeria. Din acest punct de vedere amplasarea Baronului în acel loc este o evidentă „nepotrivire de caracter“. Atât eleganța lui Francisc Neuman cât și pitorescul tribunei a II-a fac parte din farmecul și tradiția Bătrânei Doamne însă alăturarea lor în acest fel este forțată, inoportună și, din punctul nostru de vedere, o ofensă la adresa creatorului UTA-ei.
Chiar dacă relatările istorice vorbesc despre baron ca fiind un om apropiat de muncitorii fabricilor pe care le conducea, Francisc Neuman nu este, în raport cu UTA și Aradul, „un om între oameni”. Baronul Francisc Neuman prin descendența sa este unul dintre creatorii Aradului economic modern și fondatorul clubului UTA, pe care în primii ani l-a și condus spre două titluri de campioană în ciuda jugului comunist care se apropia din ce în ce mai amenințor și din cauza căruia a fost nevoit să părăsească tot ce a înfăptuit. Statuia sa la tribuna a II-a trădează reflexe politice totalitare pe care le speram uitate, este încă o deposedare (simbolică) a baronului de lucrurile pe care le-a construit cu pricepere și dragoste. Trimiterea sa în anonimat rezonează cu pedepsirea „exploatatorilor” și „chiaburilor” în forme pe care partidul comunist le-a mai practicat și cu alți oameni-simbol pentru Arad, cum ar fi arhitectul Szantay Lajos, constructorul multor clădiri simbolice din oraș, cel care și-a petrecut ultimii ani în podul palatului său naţionalizat, arzându-și cărțile pentru a se încălzi, fiind înmormântat într-o groapă anonimă din cimitirul Eternintatea, dar a cărui statuie a fost amplasată – în mod fericit – la intrarea în Palatul Cultural pe care l-a dăruit arădenilor.
Considerăm de asemenea puerilă justificarea că amplasată astfel, statuia va fi mult mai vizibilă la televiziune în timpul meciurilor. Nu suntem politicieni și probabil tocmai de aceea nu considerăm că apariția „cu forța“ la tv trebuie să fie scopul în sine al unui asemenea proiect. Nu credem că Baronul, dacă ar fi trăit în aceste timpuri, ar fi sunat după meciuri în studiourile televiziunii X pentru a-și face notorietate. De asemenea, explicația inițiatorilor proiectului nu stă în picioare nici din punct de vedere tehnic. Tribuna a doua nu apare decât în cadrele generale filmate în timpul transmisiunii meciurilor, cadre care nu vor putea surprinde o statuie amplasată în mijlocul publicului.
Există exemple în fotbal de statui amplasate în tribune, însă acestea reprezintă invariabil suporteri, vechi abonați de zeci de ani care au venit la stadion la fiecare meci, pe orice vreme, înfruntând boli și bătrânețe, până când au fost nevoiți să pornească pe ultimul lor drum. Locul unei statui dedicate lor, care înfățișează un anumit suporter special, ori unul generic, este în tribună. Fondatorul clubului trebuie „să stea” pe locul de onoare care i se cuvine deplin.
Solicităm Primăriei Arad, primarului Călin Bibarț și celor care au avut ideea proastă de a-l arunca pe baron în anonimat să mute statuia la tribuna I Coco Dumitrescu, într-o zonă centrală, care să poată fi asimilată tribunei oficiale. Este minima reparație morală ce se poate realiza, minimul compromis care mai poate șterge din rușinea care s-a produs astăzi.
Dacă baronul este exilat la tribuna a II-a, „printre oameni”, adresăm invitaţia domnului primar şi tuturor politicienilor administraţiei locale care fac paradă de costume „trendy“ în sectorul VIP al tribunei I Coco Dumitrescu, deveniți peste noapte mari utiști într-un oraş unde UTA nu are un teren decent de antrenament – fără să mai aducem în discuţie multiplele greşeli de proiectare/execuţie ale stadionului – să urmeze exemplul „popularității“ Baronului și să urmărească de acum încolo meciurile UTA-ei din mijlocul spectatorilor de la tribuna a doua
Suntem convinși că aparatul de partid care și-a subordonat primăria, se va mobiliza în perioada următoare pentru a demonstra că proiectul este unul de succes. Vom vedea probabil zeci de arădeni care în zilele următoare vor da năvală pentru a se poza cu statuia Baronului. Însă toate aceste regii de teatru ieftin nu-i vor putea păcăli pe cei care înțeleg spiritul Aradului și esența personalității Baronului Francisc Neuman.
Pentru noi doar UTA contează!
Suporter Club UTA

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here