În zilele de 13 şi 14 octombrie 2021, consulul general al României la Gyula, dl. Florin Trandafir Vasiloni, a vizitat şcolile şi grădiniţele din localităţile Micherechi şi Gyula, ocazie cu care a avut dialoguri cu conducerile instituţilor de învăţământ şi a monitorizat desfăşurarea Proiectului RoAct, proiect finanţat de către Secretariatul General al Guvernului României, prin Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP). Printre pedagogii care au participat şi au contribuit la atelierele propuse preşcolarilor şi elevilor români din cele două localităţi s-au numărat Alina Pădurean, decan la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad şi Veronica Demenescu, președintele Asociației „Societatea Internaţională de Studii Muzicale”.


Zeci de elevi de la instituţiile şcolare amintite, cât şi cadre didactice, au luat parte la atelierele interesante prezentate, care au cuprins sesiuni de lectură, dans, muzică, toate având ca tematică familiarizarea şi creşterea nivelului de exprimare în limba română. De asemenea, cadrele didactice de la instutuţile şcolare ale comunităţii româneşti care sunt cuprinse în proiectul RoAct, beneficiază de schimb de experienţă cu pedagogi din România, învaţă noi metode de predare, de captare a atenţiei, etc. Proiectul este benefic şi prin faptul că sesiunile nu conţin un singur eveniment, ci o succesiune de manifestări, astfel beneficiarii proiectului sunt captaţi în mecanisme moderne de învăţare a limbii române în mod repetat, fapt ce contribuie la o fixare a cunoştinţelor şi deprinderilor dobândite.
În data de 14 octombrie 2021, consulul general al României la Gyula, dl. Florin Trandafir Vasiloni, a participat, la sărbătoarea Hramului Bisericii Ortodoxe Române din “Jula Mică”. Biserica din cartierul „Jula Mică” este singura dintre parohiile Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria închinată Sfintei Cuvioase Paraschiva.
Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată de PS Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, înconjurat de un sobor de preoţi. La serviciul religios au asistat lideri ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (ATRU), profesori şi elevi de la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Gyula (LNB).