Și nu e vorba doar despre arbitrajul de duminică seara , la meciul FCSB -UTA. Greșelile, voite sau doar suspecte , tot mai dese , analizate și reanalizate atât la tv cât și în presa online fac rău atât fotbalului , dar și imaginii arbitrajului românesc.
Revenind la meciul FCSB -UTA, aș dori de la bun început să știți că regret foarte mult punctele pierdute de UTA, în , poate, cel mai bun meci al ei din ultimele jucate . Aș dori să abordez fazele sucite și răsucite de iubitorii de fotbal, de cronicarii sportivi , de antrenori și de jucători de pe poziția a trei ipostaze:
1.Din postura de ” fan până la moarte” al echipei UTA, aș ierta toate ratările ( și nu au fost puține) ale jucătorilor arădeni, le-aș trece cu vederea punându-le în coșul așa zis-ului ghinion. L-aș ierta și pe G.Balint pentru faptul că la nivelul echipei nu se vede un progres în procentul marcărilor de goluri. L-aș ocărî și blestema crunt pe arbitrul Barbu sau pe asistentul Orbuleț, deoarece iubesc UTA.
2. Din postura de spectator neutru sau mai bine zis de telespectator, care a jucat fotbal și cunoaște limitele unui teren de fotbal și mai ales, reacțiile unor jucători la clinciurile din teren.
Din această postură aș spune că la primul penalty, când Roger a avut ” întâlnire ” cu Octavian Popescu, acțiunea analizată nu trebuia aceea în care s-a urmărit o anume călcare a lui Roger pe piciorul lui Popescu. Nu cred că asta a fost infracțiunea de care a ținut cont arbitru, ci brațul pus de Roger în pieptul bucureșteanului. Analiștii de la Digisport au insistat doar pe ” nu a fost contact la labele picioarelor, a fost simulare”. Mă și mir că, brusc, echipa lui Gigi Becali nu mai are susținerea plicticoasă a celor de la Digi. Oprirea bruscă a lui Roger , cu brațul în pieptul lui Octavian Popescu a fost abaterea la care s-a gândit arbitru. Dar oricum , trei sferturi din arbitrii europeni nu dădeau penalty. Să fi fost cuprins Barbu de teama gurii lui MM Stoica sau Becali? S-ar putea.
La al doilea penalty , cei care au jucat fotbal trebuiau să-și dea seama că , pe vreme cu ceață, la aproape 11 noaptea ,de la o distanță de peste 40 de m, mascat și de barele porții și plasa acesteia, asistentul Orbuleț nu putea vedea cei câțiva cm ( dacă au fost) între minge și linia de fund a terenului. Nici arbitrul Barbu nu putea să observe clar ( el a așteptat un semnal de la asistent). Mergeți pe un teren de fotbal , stați perpendicular pe linia de fund , la 10-11 m distanță , seara pe ceață și încercați în câteva sutimi de secundă să hotărâți dacă mingea a părăsit în întregime terenul sau nu. Fulgerător a sosit centrarea și șutul în brațul depărtat de corp al lui Medimorec. Penalty.
Stăteam de vorbă în seara asta cu un antrenor arădean cunoscut , iar acesta mi-a povestit că într-o vizită la un club german, antrenorul unei grupe de copii îi obliga pe aceștia să joace o miuță cu brațele la spate. Am văzut această atitudine și la marii jucători din campionatele spaniole, germane sau italiene, când apărătorii întâmpinau un șut sau o centrare a adversarilor, cu brațele la spate , tocmai pentru a evita un henț în suprafața de pedeapsă. Medimorec nu a făcut-o.
3. Necesitatea VAR-ului. Sistemul VAR în fotbalul actual ne ajută și pe noi și pe arbitri. Deocamdată, în fotbalul românesc , doar noi telespectatorii beneficiem de un așa zis VAR. Noi avem posibilitatea ca să revedem de două sau trei ori , din cel mai bun unghi o fază discutabilă. Arbitrii , nu. Acea părăsire a terenului, insesizabilă în direct, nu putea fi depistată dacă acea cameră din vârful tribunei nu făcea stop-cadru pe minge. Cum să o vadă Orbuleț sau Barbu? Din momentul aplicării arbitrajului VAR și arbitrii noștri și jucătorii și antrenorii și noi telespectatorii vom fi mai lămuriți, arbitrilor le va fi mai ușor, ei, chiar dacă iau o decizie greșită , vor fi absolviți și iertați după decizia VAR, pe motiv că era greu să-și dea seama direct. Nu vom mai înjura arbitrii, nu se vor mai organiza tabere pro și contra , pentru că vom fi de acord 90% cu deciziile finale ale VAR-ului.
Până atunci, vor exista arbitri suspecți, înjurați, curtați , dar niciodată lăudați de ambele echipe sau de susținătorii acestor echipe.
Ca și încheiere , am auzit astăzi o propunere:
” Să descărcăm vreo 10 camioane cu var în fața sediului FRF”!
Ioan HAMZA