În județul Arad, 3 centre de zi: Centrul de Zi Botfei, Centrul de Zi Ineu și Centrul de Zi Pâncota sunt frecventate de 78 de copii din comunități vulnerabile, din care 67 sunt de etnie romă. Acestora li se oferă servicii de abilitare și incluziune prin echipele mobile ale DGASPC Arad, proiectul VIP Plus vizând și îmbunătățirea capacității instituționale a centrelor de zi prin elaborarea și aplicarea de proiecte instituționale, formarea șefilor de centre, a reprezentanților APL, a angajaților și a altor categorii de specialiști voluntari; Creșterea capacității centrelor de zi de a se implica în procesul de conștientizare a persoanelor de etnie romă la nivel comunitar; Îmbunătățirea abilităților copiilor și familiilor beneficiare ale serviciilor de zi și creșterea competențelor specialiștilor și lideri romi de a promova drepturile etniei; Prevenirea și combaterea oricărei forme de discriminare a romilor în comunitățile participante la proiect.
49 de părinți și alți membri ai familiilor copiilor din grupul țintă au participat prin proiectul VIP Plus la diverse activități de abilitare. Cele trei centre de zi din județul Arad, partenere ale proiectului, cu echipamente IT de ultimă generație. Astfel, au fost acordate cu titlu gratuit spre folosința beneficiarilor din grupurile țintă ale celor 3 centre de zi: echipamente noi și moderne, constând în 6 tablete cu cameră video încorporate, 9 laptop-uri cu cască și microfon, 3 imprimante multifuncționale și 3 televizoare smart. Echipamentele vor fi utilizate în activitățile organizate special pentru ei, de experții incluziune și abilitare, de copiii de etnie romă sau aparținând unor categorii vulnerabile pe toată perioada implementării proiectului și ulterior pe cea a sustenabilității de 5 ani de zile.
Proiectul VIP Plus, Voluntariat – Inițiative – Profesionalism pentru calitate în serviciile de zi destinate copiilor din comunitățile vulnerabile, cod PN1020, implementat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala – FRDS , în cadrul Programului Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, finanțat prin Granturi SEE & Norvegiene. Promotorul proiectului este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ialomița, alături de care intervin patru parteneri – Dgaspc Arad, DGASPC Buzău, DGASPC Mureș și Asociația Centrul de Resurse și Informare pentru Profesiuni Sociale CRIPS București.