Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a informat despre stadiul în care se află cererile depuse la Comisia Europeană în vederea dobândirii protecției mărcii la nivelul Uniunii Europene.
Din cele 17 dosare depuse la MADR cu privire la înregistrarea la Comisia Europeană a produselor alimentare românești au fost recunoscute, din 2011 până în prezent, 10 produse: Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Telemea de Ibăneşti, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie de Dunăre afumată, Cârnați de Pleșcoi, Telemea de Sibiu, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Salata tradițională cu icre de crap.
Alte șapte produse, au fost depuse spre înregistrare, demersurile întreprinse de ministerul Agriculturii sunt în fază avansată.
Printre acestea se numără Pita de Pecica, înregistrată în 22 decembrie 2021 în sistemul electronic eAmbrosia, cu cerere din partea României pentru dobândirea protecției pe sistemul de calitate Indicație Geografică Protejată.
De asemenea, ministerul de resort a elaborat și aprobat procedura de înregistrare și verificare a documentației pentru dobândirea protecției unui sistem de calitate a unui produs agricol și/sau alimentar, precum și procedura de transmitere la nivelul Comisiei Europene a cererii de înregistrare a sistemelor de calitate ale produselor agricole și/sau alimentare, în vederea dobândirii protecției la nivelul Uniunii Europene.