De vreo șapte luni de zile nu mai activez în Asociația Social Culturală Tradițională „STRĂJERII COCIUBEI” , asociație în care mi-am pus mari speranțe în promovarea graiului , portului , obiceiurilor și cântărilor noastre tradiționale , ale cociubanilor în primul rând , dar și a celor din Țara Moților Crișăni , de pe valea Crișului Alb , a tuturor românilor în general , atunci când am facut-o . Dar din păcate , nu a fost să fie așa , orgoliile și mândria de sine a unora făcând , ca lucrurile să nu meargă pe făgașul lor normal , așa cum ar fi trebuit să fie.
Mulți săteni , prieteni și cunoscuți m-au întrebat de ce nu mai activez și m-am retras din acest ONG .
Nu am vrut să dau un răspuns clar și tranșant spre nu a fi bănuit de răzbunare și rea intenție împotriva acestei asociații .
Dar cum lucrurile continuă așa cum am spus eu , adică în această asociere numită „STRĂJERII COCIUBEI” se practică dezinformarea , minciuna , promovarea kitsch-urilor , amestecarea nedorită a treburilor și alte lucruri negative , cu care eu nu pot fi de acord , am hotărât să iau măsurile care se impun în această situație creată .
Nu demult această asociație a participat la o activitate culturală în Banatul Sârbesc . Lucru bun și onorabil , mi-am zis eu când am auzit . Numai că și cu această ocazie , internațională de această dată , unii din componența asociației , au continuat în stilul lor caracteristic să dezinformeze , aducând ofense reputatului poet , Prof. dr. Teodor Groza Delacodru .
Nu știu de ce se fac aceste dezinformări , de ce se poartă aceste minciuni . Poate din neștiință , poate din neglijență , poate din rea voință sau poate din toate câte ceva . Cert este că acești oameni , care nu au de a face nimic cu Cociuba , aduc ofense și imagini proaste acestui sat mic , dar scump și drag mie , fiind satul unde am văzut lumina, zilei , unde am copilărit și crescut și unde își dorm somnul de veci unii dintre moșii și strămoșii mei , care au făcut multe lucruri și fapte bune pentru Cociuba .
Propun membrilor acestei asociații să-i schimbe denumirea , pentru că ei pot fi străjeri , dar nicidecum ai Cociubei , neavând nimic comun cu acest sat minunat și binecuvântat de Bunul Dumnezeu .
Oricum eu am rămas , chiar dacă nu oficial , din punctul de vedere al unora , un adevărat STRĂJER AL COCIUBEI , și nu voi fi de acord , dezmințind cu vehemență și responsabilitate tot ce se face negativ , legat de Cociuba și de cociubani .
DUMNEZEU , SĂ NU NE LASE LA RELE ȘI LA ISPITE !
PETRU-MARIUS BRAȘAI , FIU AL COCIUBEI