Legea (OUG) antispeculă e cea mai mare tâmpenie de după 1989! Parcă e scrisă de un fost ofițer de securitate (sau chiar e?)! Care speculă? Nu e nici o speculă, ci profit de conjunctură, care nici moral nu poate fi condamnat, pentru că este efectul a ceea ce se întâmplă pe piețele internaționale!
De fapt, dacă ne raportăm la veniturile populației, ceea ce se întâmplă pe piața carburanților din România e efectul incompetenței și prostiei administrării economiei și resurselor energetice de către guvernele anterioare și actual, respectiv în ceea ce privește politica creșterii venitului mediu al populației și toleranța (generată de corupție) la politica de monopol practicată și implementată de unele corporații, lipsite de scrupule, precum „OMV”, „EON”, „ENEL”, „LUKOIL” sau „GAZPROM”, care dețin monopolul pe producție și distribuție de carburanți, gaz și energie electrică în Romania. Nu poți vorbi de speculă într-o economie capitalistă, bazată pe concurența liberă într-o piață guvernată de principiul cererii și al ofertei, în care nu exista monopol generat de consumator captiv.
Așa cum am mai spus, specula este o noțiune proprie economiilor centralizate, de tip comunist, unde piața nu este liberă, ci îngrădită de politici de stat sau într-o societate coruptă, unde nu funcționează regulile și principiile economiei de piață. Vreți să scadă prețul la carburanți, gaze și energie electrică, domnilor guvernanți? E simplu! Spargeți monopolurile celor ce dețin distribuția și creați mecanismul concurenței reale, care este cheia dezvoltării și bunăstării. Opriți exploatarea petrolului de către „OMV” și exploatați petrolul în regie proprie, adică de către companii ale statului român, după care vindeți petrolul la bursă, cum fac toate țările deținătoare de petrol. Spargeți monopolurile pe distribuție și asigurați cadrul legal și real al desfășurării concurenței între producători și distribuitori.
Pentru că, în realitate, nu există speculă, ci complicitate între stat și corporații cu privire la stabilirea prețului de piață și menținerea monopolului distribuției. Adică există prostie și corupție multă în guvern, de care profită corporațiile menționate anterior, ce au făcut captivă, cu sprijinul guvernelor, întreaga populație și economia României. E o cretinătate să promulgi legi antispeculă, când există monopol pe piață, implementat cu complicitatea guvernelor. Pe cine sancționezi și pentru ce? Cine stabilește, în fapt, prețul carburantului? Cine-l ține la nivelul actual? Nu „OMV-PETROM”, adică o corporație, împreună cu statul român, acționar în acea corporație? Deci, cine e speculantul (sau mai corect spus, profitorul faptului că nu există concurență)? Nu „OMV” și „PETROM” (adică o corporație în complicitate cu statul român, reprezentat de Guvern, prin organismele subordonate)? Cine deține rezervele de petrol ale României și cine le-a concesionat (nelegal, printr-un act adițional la un contract expirat)? Cine e producătorul de gaz? Cine e producătorul de energie? Cine stabilește și încasează acciza și TVA, adică aproape 60% din prețul carburanților? Nu statul român? Nu el stabilește, în fapt, prețul de piață? Nu el stabilește (prin intermediul organismelor acreditate, precum ANRE) procentul pe care-l poate aplica distribuitorul? Nu statul încasează cel mai mult, prin accize, TVA si profitul realizat, din explozia prețului la carburanți, gaze și energie electrică? În aceste circumstanțe, nu e o mare cacealma legea speculei? Nu e stupid să emiți, ca Parlament sau Guvern, o lege antispeculă, când cel mai mare speculant și beneficiar este, de fapt, statul, care deține monopol pe producția de petrol, energie electrică și gaz? Păi, când ai monopol pe proprietate, la petrol, gaze și energie și deții Guvernul, cum naiba nu ai toate pârghiile necesare pentru a contracara „specula” ce-o invoci, când, culmea, tot tu, stat român, prin Guvern, o practici?
Cui folosește retorica aceasta stupidă, că există speculanți (adică entități oculte, în piață) care cresc prețurile nelegal sau artificial, când, de fapt, legiuitorul e speculantul? Nu există așa ceva! E o himeră, precum existența nazismului ucrainean din mintea bolnavă și paranoia a lui Putin. Prețurile au crescut și cresc pentru că statul, reprezentat de Guvern, e corupt și întreține politica monopolista practicată de genul de corporații precum „OMV/PETROM”, „LUKOIL”, „GAZPROM”, „ENEL” sau „EON” care fixează prețurile în piață, substituind atribuțiile Guvernului, pentru a-și majora profiturile. Pentru că în România, în lipsa pieței libere, prețurile nu sunt dictate de cerere și ofertă, ci de politica de monopol, bazată pe ținerea captivă a consumatorului (adică fără alternativă), practicată de corporații, în complicitate cu statul român, reprezentat de Guvern. Pe de altă parte, prețurile practicate la carburanți, gaze și energie electrică, cu unele excepții, nu sunt mai mari decât cele practicate de țările din UE. Deci, nu există speculă, raportat la piețele externe! Diferența, între a fi și a nu fi speculă, constă în veniturile populației. Venitul mediu reprezintă adevăratul handicap al romanului privind accesul la resurse, nu speculă. Suntem discriminați, în accesul la resursele energetice, prin venitul realizat în comparație cu țările occidentale și prin faptul că suntem consumatori captivi. Nu poți avea acces la resurse, pe o piață concurențială, liberă, egal cu ceilalți din UE, dacă venitul mediu este de 400 de euro, comparativ cu 1500-2000 de euro în țările UE. Și nu poți determina scăderea prețului dacă nu există alternativă concurențială. De la cine să iei dacă piață este controlată de doi „jucători” care dețin procesare („OMV” și „ROMPETROL”)?
În concluzie, nu cu legea antispeculă se rezolvă problema prețurilor, ci cu spargerea monopolului pe resursele energetice și cu creșterea venitului care asigură accesul la resurse. Legea antispeculă e o mare păcăleală de tip bolșevic, menită să manipuleze populația, creând un nou front stupid al vechii „lupte de clasă” împotriva unui dușman imaginar. Problema, în fond, are o singură rezolvare: introducerea și în România (cu toate riscurile economice ce le implică) a salariului minim, practicat în UE (pentru a echilibra accesul la resursele energetice, pentru că deși practicăm aceeași muncă, cu același randament, veniturile sunt diferite) și prin spargerea monopolurilor corporatiste din domeniul carburanților și energiei, care fixează prețurile, după bunul plac, pentru că nu au concurență reală. Altfel, dacă nu crești venitul mediu și doar scazi, forțat, prețul de piață, fără a ține cont de fluctuațiile pieței internaționale, nu rezolvi problema, pentru că vei fi sancționat de UE pentru nerespectarea regulilor pieței libere și, mai grav, produsele energetice (carburanți, gaz, energie electrică), vor fi valorificate pe piața UE, pentru profit, în detrimentul consumatorului român care nu și le va putea permite.
Pavel ROMAN