Joi, 1 septembrie 2022, la Muzeul Județean Munkácsy Mihály” din Bichișceaba (Békéscsaba), Ungaria, a fost inaugurată o expoziție de pictură și sculptură a renumitului artist plastic Ștefan Oroian din Jula (Gyula). Dedicată unuia dintre profesorii și mentorii săi, din perioada studiilor de artă făcute la Budapesta și intitulată „Respect pentru Fajó János”expoziția este un semn de respect a ucenicului față de maestrul său, dar și de prețuire și recunoștință a publicului pentru bogata activitate și numeroasele piese de sculptură, grafică și pictură ale maestrului Ștefan Oroian, unul dintre cei mai renumiți artisti contemporani al comunității românești din Ungaria. Expoziția a fost susținută de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (ATRU), de Centrul și Documentare și Informare al acestei Autoguvernări și de Autoguvernarea Românească Locală din Giula.
La eveniment a participat consulul general al Romaniei la Jula, Florin Trandafir Vasiloni, alaturi de oficialități locale și județene: Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU); Emil Kuchar, consul general al Slovaciei la Bekescsaba; Görgényi Ernő, primarul orașului Gyula; Varga Tamás, viceprimarul orașului Bichișceaba; Kovács József si Tamas Herczeg, deputati ungari; Gheorghe Cozma, preșdintele Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU); Maria Gurzău Novákné, directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU (CDI); Vasile Sucigan, președintele Autoguvernării Românești Locale din Gyula s.a.
După salutul muzeografului sef Emilia Martin, au urmat momente artistice și prezentarea pe scurt a personalității lui Ștefan Oroian și a particularităților sale în domeniul artei, a operei sale prodigioase, precum și a specificului acestei expoziții ce conține diferite piese de pictură și sculptură și este, în același timp, o marcare a aniversării de 75 de ani, ai maestrului Ștefan Oroian. Elogiul expoziției și a personalității lui Ștefan Oroian a fost făcută de László Fábián, scriitor și critic estetician. La finalul vernisajului, Ștefan Oroian a donat două dintre operele sale Muzeului Județean din Bichișceaba. Este vorba de sculptura intitulată „Îmbrățișare” și de tabloul numit „Straturi”.
Maestrul Oroian a urmat studii de desen şi istoria artei la Universitatea de Științe din Seghedin (Szeged), fiind discipolul profesorilor László Winkler la Seghedin şi János Fajó la Budapesta. Pictor și grafician renumit, Ștefan Oroian şi-a făcut din artă o dimensiune aparte a propriei sale existențe și s-a remarcat prin creativitate și originalitate, având o operă bogată, care i-a adus recunoaștere în Ungaria, România și în alte țări europene, precum și diferite premii și colaborări: este membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici din Ungaria, al Asociaţiei Internaţionale UNESCO a Artiştilor Plastici, cu sediul la Paris, al Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Arad și al altor asociații. A avut numeroase expoziții, în diferite părți: București şi Zürich (1994), Braşov şi Ditzingen (1995), Paris (1997), Hanovra (2002), Goldrop (2003), Cluj Napoca, Oradea şi Veneţia (2004), Sibiu (2007), Seghedin (2011). În 2007 expoziția sa a însoțit inaugurarea filialei din Seghedin a Institutului Cultural Român (ICR) Budapesta. Expoziția Oroian poate fi vizitată în perioada 1-25 septembrie 2022, orele 10-18.