Zona liberă Curtici-Arad a luat ființă prin Hotărârea de Guvern nr. 449 din 8 iunie 1999 și a avut 75 de hectare la Curtici și 15 la Arad. În 15 noiembrie 2006, directorul Zonei Libere Curtici-Arad a fost numită Cristina Elena Bibarț, soția lui Călin Bibarț, actual primar al Aradului, chiar dacă nu avea nici o experiență în domeniu. Cristina Bibarț a avut o calitate primordială: este nașa lui Florian Coldea, care atunci era director interimar al Serviciului Român de Informații.
Domna Bibarț, nașa mafiei de la Zona Liberă Curtici s-a făcut remarcată prin vacanțele exotice realizate pe banii statului și devalizarea Zonei Libere Curtici, potrivit rapoartelor Curții de Conturi. Dar să revenim la numirea sa ilegală în funcție. Cristina Elena Bibarț a fost numită printr-o dispoziție în funcția de director general pentru o perioadă de 60 de zile. Astfel, Cristina Bibarț, prin concursul mai multor angajați a reușit să transforme dispoziția de angajare pentru 60 de zile în 15 ani de domnie în fruntea Zonei Libere Curtici. Contractul de muncă pe perioadă determinată a fost transformat ilegal în contract pe perioadă nedeterminată.
Prin numirea și menținerea în funcție a doamnei Cristina Elena Bibarț în funcția de director general s-au comis infrațiunile de fals în acte, uz de fals și constituirea unui grup infracțional organizat.
1. Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, când înscrisul este sub semnătură privată.
2. Iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
În momentul înlăturării sale din funcție nașa mafiei de la Zona Liberă Curtici a fost nevoie de intervenția ambulanței și a forțelor de ordine deoarece aceasta sa baricadat în clădire. Potrivit presei locale, baroneasa ar fi invocat un atac cerebral. Mirosul cătușelor are efecte nebănuite, mai ales când știi că se strânge lațul.
Cristina Bibarț, nașa mafiei de la Zona Liberă Curtici a produs un prejudiciu de pe peste 700 de mii de dolari prin sprijinul oferit Cargo Rail Logistic
Compania Cargo Rail Logistic, subsidiară a OBB Austria a concesionat un teren și bunuri în Zona Liberă Curtici și se obliga prin contract la o investiție de 990 de mii de dolari. Bineînțeles, austriecii nu s-au deranjat să respecte înțelegerea, iar cu sprijinul oferit de Cristina Elena Bibarț au reușit să provoace un prejudiciu de 700 de mii de dolari.
Cristina Elena Bibarț a așteptat să intervină termenul de prescripție apoi a fost acționată în instanță Cargo Rail Logistic, astfel Zona Liberă Curtici a pierdut procesul, fiind obligată și la plata cheltuielilor de judecată pe lângă suma de 700 de mii de dolari și dobânzile aferente. Termenul de prescripție este de trei ani începând cu data de 07.03.2017, potrivit contractului. Prescripția a intervenit astfel la data de 07.03.2020. Nașa de la Zona Liberă Curtici a intentat proces în instanță la circa cinci luni de la data prescripției, respectiv la 15.12.2012.
„Se cere obligarea pârâtei(Cargo Rail Logistic) la plata sumei de 700.000 USD, reprezentând contravalorea investiției/construcției nerealizate, ca urmare a neexecutări obligațiilor contractuale asumate, precum și obligarea pârâtei de la dobânda legală aferentă debitului cu începere de la data introducere acțiunii și până la achitarea efectivă.”
Hotărârea instanței
„Ca atare, în speță, termenul de prescripție a început să curgă de la data de 07.03.2017(ziua imediat următoare datei expirării termenului suspensiv), iar față de această împrejurare, instanța constată că termenul de prescripție s-a împlinit la data de 07.03.2020, nefiind incidentă nicio cauză de suspendare sau de întrerupere a prescripției extinctive, așa cum sunt prevăzute în Decretul nr 167/1958. De asemenea, instanța mai constată că cererea de chemare în judecată a fost introdusă la data de 15.12.2020(data depunerii la poștă – fila 48 dosar), deci ulterior împlinirii termenului de prescripție extinctivă.
Să nu credeți că doar doamna Bibarț are probleme penale. La PNL Arad avem niște analfabeți care scriu în declația de avere ”SALAR”. După înlăturarea doamnei Bibarț, niște băieții deștepți au pus gând rău unui teren de la Zona Liberă Curtici în concubinaj cu mafia sârbă. Stați linșați! Combinația asta nu se poate face. Revenim cu un nou personaj emblematic al Aradului în episodul următor.