„În viaţă şi-n natură, nu-i nimic fără sudură”, așa a început și ediția din acest an Ziua Sudorului organizată de către Ioan Marin Crișan, directorul școlii de sudură arădene, dar și președintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România.

La eveniment au participat atât reprezentanții firmelor colaboratoare, cât și cei care au urmat de-a lungul anilor școala de sudură din Arad. Toți au spus câteva cuvinte despre această meserie care ar fi fost pe cale de dispariție dacă nu exista această școală de formare. Eduard și Marin Crișan le-au mulțumit tuturor celor care au ales să fie alături de ei. Eduard Crişan este vicepreşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România.

„Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru că sunteţi aici alături de noi, atât celor veterani, cu experieţă în această meserie, cât şi colegilor mai tineri. Mă bucur că avem aici şi reprezentanţi ai firmelor, şi sudori, şi reprezentanţi ai statului. Noi vrem să atragem cât mai mulţi tineri. Avem un colectiv tânăr, cu idei, care ne străduim să ducem mai departe steagul. Individual toţi avem două mâini, două picioare, dar împreună vom reuşi”, a declarat Eduard Crişan.

Printre tinerii care au învățat o meserie la Arad se numără și Alex, născut în Ucraina.  „Am venit din Ucraina de mult timp. Am fost prin mai multe ţări, am fost prin Polonia, Franţa, Cehia… Mă bucur că am căpătat o experienţă aşa de bună încât să fac şcoala aici, în România. Când am fost în Franţa, s-a cunoscut că am mers cu anumite capacităţi, cu anumite informaţii acolo. Nu m-am făcut de ruşine, ca să spun aşa. Pentru acest lucru ţin să-i mulţumesc domnului Crişan”, susţine tânărul.

Gabi Chiţescu a vorbit și el despre această meserie, mai ales că el a prins drag de ea pe când avea 14 ani, iar după zeci de ani în câmpul muncii acum îi învaţă pe alţi tainele sudurii.

Mesajul lui Marin Crişan, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Sudorilor din România, a fost:

„Sudura este un segment de care societatea are nevoie. În trecut s-au făcut greşeli, meseriaşii fiind daţi la o parte. A început o declasificare a muncitorilor. Rezultatul se vede foarte bine, că nu mai avem mână de lucru calificată. Ne-am constituit în asociaţie profesională pentru a lupta pentru drepturile celor care sunt aici. Avem o experienţă de opt ani cu şcoala, avem rezultate excelente, îi creştem pe sudori, îi educăm şi îi transmitem agenţilor economici, dar şi agenţii economici trebuie să aibă grijă de ei după ce îi angajează. S-au încercat cu paşi timizi să se aducă muncitori din India, din Vietnam. Vin, stau două-trei luni şi pleacă. Tot sudorii români rămân să ducă greul. Vrem să facem demersuri pe lângă Guvern să ne dea grupă şi să-i atragem pe meseriaşi, să mărim numărul şcolilor profesionale. Mă refer aici şi la meseriile înrudite. Vreau să menţionez că avem o relaţie bună, de foarte mult timp cu Universitatea Aurel Vlaicu. Elevii care sunt mai buni şi au Bac merg la facultate şi trag clasa după ei”.

Printre cei care au luat cuvântul s-a numărat și Marinel Henteş, directorul executiv al Agenţiei Judeţene petru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Arad: „În viaţă şi în natură nu-i nimic fără sudură. Foarte puţine lucruri pe care le vedem noi aici sunt făcute fără sudură. Mai mult decât atât, Aradul este cel care a deschis porţile şcolilor de acest gen, prima şcoală de sudură privată fiind în Arad. Peste 90% dintre absolvenţi s-au angajat în acestă meserie.

Andrei Panțiru a declarat:„ O zi specială  în care am reîntalnit oameni minunați, colegi și foști colegi pensionari, reprezentanți de la diferite firme, profesori universitari, specialiști de înaltă clasă în domeniul sudurii, mentori! Tuturor le doresc la mulți și fericiți ani! Să fiți mândrii de meseria care ați ales o și sa o duceți la cea mai inaltă performanță! La mulți Ani!”.

Ca în fiecare an participanții au primit diplome din partea organizatorilor, iar pentru că a fost o sărbătoare nu a lipsit pita cu unsoare și ceapă și gulașul.