E mare deranj la OMV, ori se coace ceva urat mirositor, dacă s-a apelat la „fosila” Năstase, scoasă de la naftalină și reactivată pe post de manipulator. E foarte curioasă această apariție exact când există intenția de a se repune in discuție dubioasa „privatizare” a PETROM și, mai ales, renegocierea contractului de exploatare a resurselor de petrol și gaze a României, având ca beneficiar OMV. Acum, la optsprezece ani de la marele șmen, numit mincinos „privatizarea” PETROM – în realitate cea mai mare escrocherie de după 1989, când România a fost deposedata, fraudulos, de principala avere națională, prin complicitatea ticăloasa între șeful OMV Austria și Guvernul României -, ni se reamintește, oficial (oare, întâmplător?), motivul, chipurile real, al „privatizării” PETROM: faptul că PETROM înregistra pierderi (în moneda actuală) de cca. 700.000.000 Euro, în 2014. La fel ca și în cazul ROMPETROL, justificarea cedării PETROM o reprezintă „invenția” PNL-istului Patriciu, „datoria istorică” (calculată până la Burebista).
Ce omite, deliberat și pervers, Năstase, e să spună cauza înregistrării de către PETROM a pierderii a 30.000 de miliarde de lei de către PETROM și, mai ales, ce a făcut statul român în ceea ce privește recuperarea acestor pierderi. Ce se știe clar e faptul că pierderile la PETROM, din perioada 2000-2014 au fost generate, în principal, de neplata de către firmele clientelei politice, a produselor achiziționate de la PETROM. Începând de la rafinăriile VEGA, ASTRA, STEAUA ROMANA, ARPECHIM, SUPLACU DE BARCĂU și până la ARPECHIM Pitești, toate se aprovizionau cu țiței de la PETROM. Țiței care, beneficiind de protecție politică, au „uitat” să-l mai plătească.
De asemenea, sute de societăți comerciale, aflate sub „umbrela” politică, angrosiști și distribuitori, au „uitat”, de asemenea, să plătească produsele achiziționate. În loc să procedeze la executarea silită a datornicilor, Guvernul Nastase a găsit soluția: să ascundă hoțiile în spatele privatizării PETROM, prin cedarea pachetului majoritar de acțiuni, (peste 51%), către OMV Austria. În urma negocierii dintre OMV și Guvernul lui Năstase, OMV a acceptat să preia PETROM (cu tot cu hoții), plătind sub 600 mil. USD, adică mai puțin decât datoria pe care o înregistrau clienții PETROM din 2004 și de aproximativ de trei ori mai puțin decât valora PETROM dacă ar fi fost listată la bursă. Intrând în acest aranjament murdar, de tip mafiot, pentru a prelua PETROM, cu tot cu creanțele neîncasate (hoții), OMV a pus o condiție: să-i fie cedată, contra unei redevențe simbolice (practic pe gratis), pentru o perioadă de zece ani (2004 – 2024) și exploatarea petrolului românesc, împreună cu gazele de sondă aferente. Trocul a fost acceptat de guvernanții români, care, astfel, ascundeau hoțiile prin ștergerea, a doua oară, a datoriilor de peste 800.000.000 de euro, acumulate de clientela politică, la PETROM. Astfel, clienții PETROM de înainte de 2004, au rămas cu banii ce trebuiau sa-i achite PETROM, platindu-si serviciul prin „sponsorizări” politice. Și cum Năstase reușise repolitizarea tuturor instituțiilor statului, „încălecând” si justiția (prin numirea Rodicăi Stănoiu, unul din beneficiarii tranzacțiilor cu PETROM, ministru al Justitiei, a lui Amărie, la DNA și a altor personaje obediente, în fruntea tuturor instituțiilor statului), nici o instituție publică nu s-a arătat interesată să verifice modul fraudulos în care a fost privatizat PETROM și, mai ales, modul în care au fost „iertați” de datorii clienții politici ai PETROM. Așa a început hegemonia OMV în industria petrolului din România și controlul total al acestei corporații asupra Guvernului României.
Pe de altă parte, dacă e adevărat (și nu e doar bârfă) ceea ce susținea Corneliu Vadim Tudor în 2004-2005 – respectiv că „din „tunul” bursier, dat cu ocazia convertirii datoriei așa zis istorice a ROMPETROL la bugetul de stat, în acțiuni, Patriciu ar fi împărțit 300 mil. USD, între el, Năstase și Dan Ioan Popescu, iar câteva milioane ar fi ajuns și la Roșca Stănescu, Verestoy Attila și alți funcționari, banii fiind investiți în acțiuni la purtător în OMV” -, înțeleg perfect lobby-ul lui Năstase, vis-a-vis de OMV. Îi scad „dividendele”, nu? Iar în 2014, când juniorul racolat de Năstase, în PSD, Ponta – instalat de Năstase și „garda veche”, în fruntea Guvernului PSD -, a prelungit (prin act adițional, fără acordul Parlamentului), contractul cu OMV, menținând redevența din 2004 (deși între timp redevența se majorase prin lege), cine oare l-a consiliat pentru a lua această decizie? Cine altcineva decât Năstase?
De ce-a ieșit Năstase, acum, să ne convingă că privatizarea PETROM a fost un lucru bun pentru România? Din cauza Schengen? Nu fiți naivi! Pe „rusofilul” declarat, Năstase, îl interesează intrarea României în Schengen, cum mă interesează pe mine, acum, să emigrez în Afganistan ori Siria! E o glumă! Năstase a ieșit pentru că i s-a cerut.
Mai e un an și câteva luni până se expira valabilitatea actului adițional încheiat de Guvernul Ponta cu OMV (2014 – 2024). Iar renegocierea, conform legii, se face cu un an înainte. Vă mai mirați acum de ce Austria „ne-a arătat pisica”, brusc, cu câteva zile înainte de JAI? Nu e clar? Vor redevența din 2004, în continuare, la exploatarea petrolului românesc și a gazelor de sondă (care reprezinta peste 50% din volumul de gaze exploatat în România). De asemenea, vor redevențe „speciale”, la exploatarea gazelor din Marea Neagră. Iar Năstase a ieșit, public, pentru a manipula. Adică „pregătește terenul” pentru o nouă mega escrocherie, marca „privatizarea PETROM”, pusă în operă de OMV/PNL/PSD (Ruttensdorfer, Patriciu, Năstase, Tăriceanu), în care România va fi, încă o dată, jefuită, „la masa verde” , de resursele ei principale: petrolul și gazul, în timp ce adevăratului proprietar, poporul roman, i se va arunca „osul” Schengen, adică va fi liber să hoinărească prin UE (flămând și fără bani, bineînțeles, că banii vor fi la OMV și politicienii corupți). Realizați ce înseamnă, azi, petrolul și gazul românesc pentru Austria și OMV? Ce tentant este să primești gratis, azi, petrol și gaze, când alții fac războaie pentru asta și când ești dependent 100% de import, la costuri ce pot prăbuși economia?
Că ceva „pute” a corupție și că se pregătește încă un „jaf al secolului”, pentru România, o demonstrează lipsa de transparență și de sinceritate a Guvernului și Președintelui României. Tac și nu spun nimic despre renegocierea contractului cu OMV, din contra, îndeamnă la „întoarcerea obrazului”. De ce atâta secretomanie și acest comportament slugarnic față de Austria? Ce înțelegeri „pe sub pult” s-au făcut? De ce proprietarul de drept al resurselor, poporul român, nu are dreptul să știe adevărul? Circulă, doar pe surse, informația că OMV a cerut deja renegocierea contractului de exploatare, în continuare, a petrolului și gazului românesc, la redevența din 2004 și că au existat întâlniri și discuții în acest sens. Circulă, de asemenea, tot pe surse, informația ca reprezentanții României vor să introducă, în contract, redevențele stabilite prin lege și că, votul negativ dat pentru Schengen, e de fapt reacția OMV și a Austriei care au propus menținerea aceeași redevențe că în 2004. Dar, mai circulă și zvonul că tot scandalul cu Schengen e o făcătură a politicienilor, un show pregătit de guvernanții români, in colaborare cu cei de la OMV, și că, în final, vor fi acceptate (nu pe gratis, desigur!), pretențiile OMV și ale Austriei, privind redevența, în schimbul votului Austriei pentru Schengen. Așa se vor apăra și se vor justifica guvernanții români în fața mass-media, a organelor de cercetare penală și a societății civile, pentru ticăloșia lor, respectiv pentru un alt „tun” dat României și resurselor sale de aur și cetățenilor români. Pentru că, dacă n-am fi avut și dacă n-am avea guvernați atât de lacomi, corupți, ticăloși și proști, România ar avea foarte mult de câștigat, economic și financiar, din administrarea, în folosul țării, a resurselor energetice pe care le deține. Chiar dacă ni se ascunde, oficial, adevărul, România, la această dată, alături de Norvegia și Marea Britanie, este privilegiată în acest sens, resursele ei fiind o comoară certă și incontestabilă. Iar genul de indivizi, precum Năstase, care predică și fac apologia prostiei și incapacității României de a-și administra resursele, încercând să ne convingă că multinaționale sunt soluția, sunt niște ticăloși, corupți și lacomi, care au protejat devalizarea Petrom de catre clientela politică. Administrate eficient și exploatate în interesul României (așa cum a fost „Hidroelectrica”, deprazitată de clientela politică), în câțiva ani resursele de petrol și gaze ale României ar putea face ca PIB-ul României să explodeze, întrecând țări precum Ungaria și Austria.
Cine nu vrea asta și vrea, în continuare, să le cedeze pe nimic sau contra unor șpăgi, înseamnă că e ticălos, lacom, corupt și prost și face jocul celor care se bat să fure averea națională a României: petrolul și gazul! Adevărul? Nivelul redevenței la care vor fi exploatate petrolul românesc și gazele, după 2024, vor fi dovada dacă scandalul cu intrarea în Schengen a fost un circ premeditat și dacă avem un guvern de ticăloși, corupți și proști! Pentru că, contabil, în orice variantă am analiza și calcula, Schengen nu va putea, economic și financiar, contracara pierderea generată de exploatarea petrolului și gazului românesc contra redevențelor din 2004, stabilite de coruptul Guvern Nastase. Eu unul, prefer în afara Schengen, dar proprietar pe petrolul și gazele pe care le deținem! Nu merită trocul!
 Pavel ROMAN