Nu, dragilor, fata asta, Ana Morodan, pe care habar n-am cum de n-o știu, deși zice lumea că e din Arad, nu e proastă, așa cum v-aud zicând pe unii de pe (mai) toți pereții ăștia. O avea vicii, da, o fi iresponsabilă, iarăși da, dar să te repezi la beregata ei cum c-ar fi proastă, mi se pare de-o josnicie crasă. Cunosc atâția proști adevărați care n-au pus pic de băutură în gură de n-aveți idee! În lumea showbizz-ului însă, istoria a demonstrat că n-ai cum să nu cazi, într-un final, în patima alcoolului sau a ce-o (mai) fi pe-acolo la îndemână. Asta însă nu înseamnă că ești prost. Ești doar copleșit, poate mai slab ca alții sau incapabil să-ți gestionezi emoțiile, stările, trăirile, programul, viața haotică etc. Cunosc zeci (și am proprietatea termenilor) de artiști, fie cântăreți, fie actori, fie scriitori, care beau de sting. Asta însă nu-i face mai puțin artiști. Și în niciun caz, proști. Nichita, de pildă, n-ar fi scris la fel, zic, dacă ar fi fost treaz măcar cât timp a fost băut. Și atâția alții, care au lăsat lumii comori adevărate. Bine, fata asta n-o lăsa ea comori lumii, dar lucrează în showbizz, unde oamenii chiar mor de ciroze, de supradoze, de atâtea altele, survenite de pe urma viciilor. Aia e lumea lor. În aia se învârt. Așa că aș ruga proștii adevărați să se abțină de la a interveni pe-aici cum că bla-bla-bla și vaaai!!! cum țin eu partea bețivilor. Oh, nu, nu țin partea nicicui. Încerc să explic o realitate. Toți dependenții de alcool sau alte substanțe au nevoie nu de vorbele voastre acuzatoare, de arătătorul vostru îndreptat spre ei, ci de ajutor. Problema e însă că e greu să ajuți pe cineva care nu se lasă ajutat. Știți bancul ăla cu psihologii care se sfătuiau între ei cum să schimbe un bec! Ei bine, treaba s-ar fi putut realiza ușor, doar că becul acela trebuia să CONȘTIENTIZEZE că are o problemă și astfel, să VREA să se schimbe. Așa și cu artiștii…
Dar, să revin. Fata, cum zic, e doar într-o mare încurcătură. A avut noroc că n-a omorât pe cineva, conducând mangă, dar asta tot nu-i dă nicicui dreptul s-o facă proastă. Diferența dintre ăștia de-o fac proastă și proștii-proști e că fata asta, până la urmă, din beție își va reveni. Proștii-proști însă nu-și vor reveni în veci din prostie.
Vă spun toate astea pentru că tata, cândva, la un festival unde cânta un maaare interpret de muzică ușoară (odihnească-se în pace!), auzindu-i pe unii de alături spunând despre cântăreț că „e doar un bețiv notoriu”, s-a întors spre respectivii și le-a explicat: „băbăieți, cine cântă treaz, cântă rău! Cin’ să poată cânta treaz-trezuț? Cui i-ar veni?”
Mbun. Continuați!
Eugenia CRAINIC