Consulatul General al României la Seghedin (Szeged), a organizat vineri, 8 decembrie 2023, o recepție dedicată Zilei Naționale a României. Evenimentul s-a desfășurat la sediul filialei Seghedin a Institutului Cultural Român Budapesta, fiind prima ediție a acestei manifestări organizată sub coordonarea E.S. Florin Trandafir Vasiloni, după preluarea recentă a mandatului de Consul General al României la Seghedin.

La eveniment au participat multe oficialități. Din sectorul diplomatic, au participat dr. Andras Lednitzky, consul onorific al Israelului la Seghedin; Jordan Petrov Boskov, consul onorific al Bulgariei la Kecskemet;  Hafuzi Avnija, consul onorific al Albaniei la Pecs.

Din sfera religioasă, au participat Preasfințitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU) și alți clerici din cadrul Episcopiei, pr. protosinghel Visarion Tuderici, secretarul EORU; pr. Florin Olteanu, protopop de Gyula; pr. Aurel Becan, protopop de Seghedin, ș.a.

Au fost prezenţi Gheorghe Cozma, preşedintele Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU); Mihaela Bucin, șeful Catedrei de Limba Română a Universității din Seghedin; Gheorghe Petrușan, fost șef al acestei Catedre; Anca Becan, redactor la studioul Radio-TV în limba română de la Seghedin; Delia Kovacs, redactor-şef al publicației “Cronica”; Florin Olteanu, reprezentantul Centrului de Documentare si Informare al AŢRU; Anamaria Brad, referent guvernamental pentru învățământul de naționalitate la Budapesta; Sutya Ibolya, directorul Școlii Generale “Lucian Magdu” Bătania (Battonya); Adela Kiss, artist plastic, ş.a.

Printre oficialitățile venite din România s-au numărat Ioan Mang, deputat în Parlamentul României;  Petru Antal, primarul orașului Pecica (Arad); chestor Tiberiu Giurea, șeful  Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara, alți reprezentanţi ai Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timișoara și Oradea; Veronica Demenescu, președintele “Societății Internaționale de Studii Muzicale” Timișoara, ș.a.

Au fost prezenţi la manifestare reprezentanţi ai mediului universitar, delegaţi din partea Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad (Alexandru Popa, prorector şi Alina Pădurean, decan); ai Universității de Vest „Vasile Goldiş” din Arad (Vasile Pop); ai Facultății de Pedagogie “Gal Ferenc” Szarvas (Orsolya Szilvassy, director de departament); ş.a.

Au fost prezenţi preşedinţi ai unor Autoguvernări Româneşti locale, cadre didactice de la şcoli în care învaţă copiii românilor din Ungaria; studenți români, reprezentanţi ai comunităţii româneşti şi ai autorităţilor locale din localităţi unde trăiesc români (Budapesta, Seghedin, Cenadul Unguresc (Magyarcsanad), Jula (Gyula); Hodmezovasarhely, Bătania, Bekescsaba, ș.a).

Au participat la această manifestare reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Janos Takacs, președintele Cercului Oamenilor de Afaceri Româno-Ungar “RoCham”; Marin Crișan, președintele Federației Patronatului Român, filiala Arad, ș.a.

După intonarea imnurilor de stat ale Ungariei, României și Uniunii Europene, a urmat discursul oficial rostit de consulul general Florin Trandafir Vasiloni, care le-a mulțumit tuturor participanților pentru prezența și onoarea de a răspunde invitației adresate, a subliniat semnificația evenimentului istoric de la 1 decembrie 1918, exprimat prin idealul de unitate al tuturor românilor și celelalte valori care i-au animat pe aceștia de-a lungul veacurilor și situația avantajoasă în care se află astăzi România, în cadrul UE și NATO, dar și interesul statului român pentru cetățenii români și românii din comunitățile locale și istorice pentru rezolvarea problemelor acestora și pentru menținerea identității lor naționale, culturale și spirituale.

A urmat un program cultural, organizat cu sprijinul Facultății de Științe Umaniste și Sociale din cadrul Universității ”Aurel Vlaicu” din Arad, care a cuprins recitalul artiștilor Ciprian și Iulia Roman, la clarinet și pian. Evenimentul a continuat cu o recepție oferită de E.S. Florin Trandafir Vasiloni, șeful reprezentanței românești de la Seghedin, la care oaspeții au putut degusta vinuri, băuturi și mâncăruri tradiționale românești.

https://youtube.com/watch?v=2YCb71ERVTc&si=1tywSQWJRHIWQQyE