– scriere ‘n grai –
Cam pa vremea asta îs cam patru-șinși săptămîni gi la taietu’ gi porși. Jumărîle, în afară gi așelea bagace’n plev pîn unsoare, pîntru vară, îs pa gatace.
Pa tapsîia pa care or fost, am mai gasît cam on sfert gi kilă gi ramasaturi șî sfărmuri, numa bine cîce tribe pîntru a fașe o porțîie gi pogașiță cu jumără, așă cum fașe odată mami șî baba aclo la Coșioba, hoginească-le Dumnezo, atunși cînd io ieram prunc șî feșior.
Așă dară ni-am hotarît, cu nevasta să fașem pogașiță cu jumără.
Sîgur, îs mulce rațăpce gi facut pogașiță, io m-am luat șî ma ieu dupa rațăptu’ ramas gi la mami.
Am pus înt-on valing tri sferturi gi kilă gi fanină, patru dețî gi lapce, 20 gr gi drojge, doauă oauă, o lingură rasă gi țucur șî o lingură cu vîrv gi sare.
Am framîntat aluatu’ ăsta cam zășe minuce, dupa care l-am lasat la dospit o jiumatace gi șeas, acle în cindă, ‘cuperit cu o masariță.
În vremea asta am luat sfărmurile șî ramasaturile gi jumără șî le-am mașinat cu mașîna șei gi carne.
Am țîpat pasta iele cam 100 gi grame gi unsoare gi porc, oleacă sare șî on vîrv gi cuțît gi ciperi pisat.
Am mestecat bine pînă s-o facut on fel gi pastă.
Am prasarat pa masă nișce fanină, inge am țîpat aluatu’ gin valing.
L-am încins cu druga pînă s-o lațît cam gi șinzăși pa șinzăși gi țănti. Am pus pasta iel jiumatace gin pasta gi jumără șî l-am ‘mpaturat lăturea gin stânga până la jiumatace șî lăturea gin dreapta tăt așă . Asăminea am facut șî cu lăturile gi sus șî gi jios .
Am lasat așă aluatu’ la hoginit cam on sfert gi șeas ‘cuperit cu masarița.
Dupa șeia l-am încins iară cu druga pînă l-am lațît ca ‘naince.
L-am uns giasupra cu șeilaltă jiumatace gi pastă gi jumără șî l-am împaturat ca-n șela rînd șî l-am lasat la hoginit iară on sfert gi șeas, ‘cuperit cu masarița.
L-am încins pa masă cu druga dupa șeia înt-o pătură groasă cam gi on țănti.
L-am uns cu on uou batut în care am țîpat nișce chimiuăn. L-am crestat dupa șe cu on cuțît în lung șî în lat, cam jiumatace gi țănti ‘ntra crestaturi.
Am luat on pahar cu gura largă cam gi șinși țănti și am taiet cu iel roace gin aluat.
Șe o ramas gin aluat, l-am framîntat șî dupa zășe minuce l-am încins cu druga pa masă șî l-am taiet în roace cu paharu’. Am pus roacile în tapsîie, am mai pus pa iele on pic gi chimiuăn șî am bagat tapsîia în ler la șpor pîntru coptu’ pogașițălor. Dupa cam jiumatace gi șeas or fost bine rumenice șî le-am scos gin ler.
Am pus mai o tapsîie șî la fel am facut.
Or ieșît nișce pogașiță cu jumără clasa ‘ntia.
DOAMNE DĂ, TĂT AȘĂ SĂ FIE ȘÎ CÎND ÎI MAI RĂU!
Arad, la 16 ienuare 2024.
PĂTRU-MARIUS BRAȘAI
pruncu’ lu’ Pătru lu’ Bubi, gi la Coșioba