În marja Festivalului „Te Deum Laudamus”, CG Szeged a sprijinit organizarea Simpozionului CULTURĂ, TRADIȚIE, ARTĂ ÎN SPAȚIUL INTERCULTURAL AL ROMÂNILOR DIN DIASPORA, în data de 19 Octombrie 2024, la Szeged, organizat în cadrul Proiectului RoAct 2024, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, de către “Societatea Internațională de Studii Muzicale” în parteneriat cu Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad.
Excelența Sa, Consulul General al României la Szeged, Ungaria, Florin Trandafir Vasiloni a adresat participanților un cuvânt de bun venit și a prezentat situația actuală a comunității istorice românești din Szeged, precum și principalele instituții românești care își desfășoară activitatea în orașul Szeged. Cu această ocazie, şeful misiunii a oferit o masa de lucru participanţilor.
Prezentarea volumului simpozionului care include lucrările participanților de la această ediție a fost realizată de Alina Pădurean, decanul Facultății de Științe Umaniste și Sociale a Universității “Aurel Vlaicu” din Arad (UAV), Ion Alexandru Ardereanu (UAV) şi Adrian Boba (UAV).
Lucările simpozionului au reunit 21 de contribuții ale autorilor proveniți din 13 instituții de învățământ și cultură din România (Arad, Timișoara, București, Cluj Napoca, Brașov, Oradea, Târgu-Mureş, Sighuişoara, ş.a.), Ungaria, Serbia, Germania și Republica Moldova.
Principala expunere din cadrul Simpozionului a fost “Identificarea literaturii ştiinţifice indexate şi citate în Web of Science”, susţinută de către Victor Velter, şef birou în cadrul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării; dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI).
Au fost selectate 21 de lucrări aparținând unui număr de 24 de autori proveniți din 13 instituții Colectivul științific a reunit cercetători de la Academia Română – Filiala Timișoara; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău – Republica Moldova; UAV; Universitatea Națională de Muzică din București; Academia Națională de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj Napoca; Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” Timișoara; Universitatea “Transilvania” Brașov; Universitatea Oradea.
La eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, reprezentanţii Asociaţiei Culturale a Românilor din Szeged, reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, ai Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), reprezentanţi ai Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria (AŢRU).
Activitățile proiectului RoAct 2024 derulate în România și Ungaria contribuie la educația tinerilor de naționalitate română, printr-o serie de activități educaţionale şi culturale specifice, la păstrarea și afirmarea identității lingvistice, prin formarea unei noi generații de tineri informați și racordați la actualitatea educațională și culturală românească în afara granițelor României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here