Clasa politică românească, ticăloasă, needucata și incompetentă, formată din impostori, parveniți și oportuniști, a supraviețuit timp de treizeci și doi de ani, nu prin valoare, eficiență sau administrarea corectă și în beneficiul cetățenilor a averii publice, ci prin vânzarea (denumită, fals, privatizare), cu dedicație către clientela de partid sau grupuri de interese, la prețuri de bișniță, contra comisioane sau alte avantaje, a ceea ce a acumulaseră comuniștii. Pentru aceasta s-au dus bătăliile politice: pentru împărțit prada, adică averea publică! Și când au ajuns aproape de faliment, respectiv „la fundul sacului”, adică nu mai aveau soluții și se împrumutau la dobânzi astronomice pentru a susține mașina de vot (primăriile, administrația publică, camarila formată din instituțiile puterii etc.), a apărut „miracolul” care i-a salvat, din nou: criza energetică.
Spoliind, la greu, precum fanarioții, populația, sub pretextul creșterii prețului energiei pe piața liberă, puterea politică, profitând de conjunctură, a acumulat, din nou, sume uriașe, pe care, în loc să le utilizeze pentru dezvoltare (infrastructură rutieră, educație, spitale etc.), le utilizează pentru a mitui electoratul, subvenționând lenea și pentru a „îngrășa” clientela politică abonată, curent, la furatul banilor publici (prin căpușele din jurul marilor producători de energie).
Criza energetică, dacă ar fi fost administrată profesionist și competent, de către o putere politică responsabilă – având în vedere avantajele oferite de sistemul energetic național, respectiv rezervele de gaze și țiței ale României -, ne-ar fi putut situa într-o poziție de invidiat, din punct de vedere economic. Am fi fost „regina” UE! Pentru că, exceptând Norvegia și Marea Britanie, nici o altă țară din Europa și nici una din UE, nu are, la aceasta dată, rezervele de energie ale României (energie electrică, gaze, petrol, cărbune). Din păcate, prostia, lăcomia și hoția (care caracterizează clasa politică), fac ca acest super-avantaj economic să nu conteze. De ce? Pentru că avem niște imbecili la guvernare care, pentru că sunt ori proști ori corupți, habar n-au cum să administreze comorile pe care le deține România. Și, pentru a se menține la putere, se lasă prostiți de corporațiile monopoliste care exploatează, în interesul lor sau al țărilor din care provin, resursele principale ale României, în tandem cu clientela politică românească.
În scurt timp, pentru că avem niște incompetenți la guvernare, vom pierde tot avantajul, respectiv administrarea întreg sectorului energetic național, în favoarea altor nații, care știu să administreze resursele limitate, în favoarea cetățenilor țărilor lor, nu în favoarea unor grupuri de interese, cum fac guvernanții noștri.
Nu mai lăudați miniștrii noștri, precum Virgil Popescu sau alte caricaturi de acest gen. Cine sunt, de fapt, dacă nu instrumentele celor care exploatează, de fapt, sistemul energetic național în interes privat? Ce decizii au luat contra mecanismelor de monopol? Cine i-a numit, de fapt, în ce logică a competenței și ce-au făcut cu sistemul energetic național, averea României? L-au scăpat, total, de sub controlul statului, acesta fiind, în realitate, controlat de câteva corporații (precum OMV, EON, ENEL) care dictează ce se întâmplă în piață și îl administrează în favoarea lor, nu a cetățenilor României, care sunt adevărații proprietari.
După mandatul lui Virgil Popescu am ajuns să ne întrebăm, pe bune, dacă România mai deține, de fapt, ceva, în domeniul energetic! Cum să fii așa de prost să liberalizezi preturile la energie, la comanda corporațiilor, înainte de a crea piața concurențială (fără să spargi monopolurile pe distribuție) și să ai pretenția să fii aplaudat pentru o astfel de (contra)”performanță”? Să pierzi controlul sistemului energetic național în favoarea unor corporații monopoliste, e performanță? Care performanță? Priviți in jurul nostru. Ungurii, de exemplu, care n-au gaz, petrol sau energie electrică, practică prețuri mai mici către populație, deși cetățenii au venituri mai mari decât românii. Nu-și spoliază populația și n-o exploatează pentru a „umple buzunarele” unor corporații lacome, pentru că au un Guvern care este al Ungariei, nu al OMV, EON sau ENEL. E suficientă această comparație pentru a stabili unde se situează Virgil Popescu și Guvernul României, din punct de vedere al competenței și moralității (dacă facem abstracție că ei sunt instrumentele unor grupuri de interese). Cum acționează Guvernul României? În timp ce majoritatea statelor din UE încearcă să suporte criza energetică din bugetul public, prin redistribuirea veniturilor bugetare, România, cu mult mai multe rezerve decât celelalte țări din UE, prin liberalizarea stupidă a unei piețe inexistente, a creat o criză artificială, pe care o suportă populația, în timp ce clasa politică, împreună cu câteva corporații lacome, își împart profiturile acumulate din spolierea cetățenilor români. E corect și moral așa? Competentă administrare a averii publice, nu? Să plătești mai scump energia, când o produci și o deții 100%, decât într-o țară care nu produce sau deține energie! Asta înseamnă performanță și eficiență în guvernare, nu? Merită aplaudați Virgil Popescu, Ciucă și Ciolacu&Co.!
Pavel ROMAN