În situaţia de faţă, Gheorghe – clar la cine mă refer – duce aceeaşi luptă biblică cu balaurul. Doar că, de această dată, balaurul e chiar partidul care l-a creat pe Falcă – da, la el mă refeream, ca să eliminăm orice dubii – iar Gheorghe al nostru tot taie pe capete. a început cu socrul său, Gheorghe Seculici, a continuat cu Ioţcu, apoi cu Igaş, ca să mă refer doar la numele mai mari şi mai deranjante. Ar mai fi şi alte nume, cu funcţii administrative sau politice. Citez aleatoriu, din memorie: Cipri Luca, Bruno Biringer, Ovidiu Bonca, Teodor Gligor, Ionel Costin, Dan Cancel şi mă opresc, pentru că am demonstrat ceea ce vroiam să demonstrez. Balaurul, adică partidul, continuă însă să producă. Oricând se poate găsi câte un contracandidat la Falcă. Şi chiar s-a găsit.
Prin urbe umblă vorba că ar fi mai mulţi. Se vorbeşte de Pistru, de Cionca, chiar şi de Igaş. Bursa zvonurilor fluctuează, dar singura certitudine pare Călin Abrudan, primarul Ineului, care şi-a anunţat public, şi în interiorul partidului, şi în mediul jurnalistic, intenţia de a candida. Călin şi Ilie, ca să amintesc şi al doilea prenume. Total diferit de pilda religioasă, tocmai un Ilie vine să prorocească pieirea lui Gheorghe şi preluarea balaurului nimut PNL.
Mergând mai departe cu raţionamentul, ca o părere strict personală, cred că preşedinţia filialei locale ar trebui să revină unui reprezentant al vechiului PNL. Argumente am suficiente. În primul rând, însuşi calculul simplu: PNL a primit doar două funcţii importante, un vicepreşedinte de consiliu judeţean, respectiv un senator. Atenţie, din opt funcţii, partidul deţinând în total un primar de municipiu, un preşedinte de CJ, un viceprimar, doi vicepreşedinţi şi trei parlamentari. Despre primarii din judeţ e inutil să vorbim, indiferent dacă provin din PNL-ul vechi sau din PDL. Nu pentru că nu-şi merită funcţia, ci tocmai pentru că şi-o merită: şi-au câştigat – în proporţie aproape maximă – mandatul prin meritul propriu.
Revenind la raţionament, Călin Abrudan pare îndreptăţit, ca exponent al vechilor liberali, să preia filiala locală a PNL. Poate nu cel mai îndreptăţit, dar e greu de găsit un alt candidat viabil. Senatorul Cristina nici nu prea vrea, dar nici nu e indicat să ai un preşedinte mai mereu plecat, în condiţiile în care e nevoie de o reformă internă. Sergiu Bîlcea, vice la judeţ, are de lucru pe administraţie, iar alţi primari PNL nu-şi prea doresc nici ei.
Rezumând, nu-s proroc, dar cred că alternanţa PDL-PNL ar ajuta noul partid să-şi elimine animozităţile acumulate în urma fuziunii forţate. Poate nu Abrudan e cea mai bună soluţie, dar pare cea mai bună soluţie practică. Restul e can-can, ca să citez din alt primar liberal. Vechi liberal…