Cu ocazia zilei de 1 martie, Consulatul General al României la Gyula a organizat o multiplă manifestare cultural-artistică, intitulată ”Mărţişor Cultural la Gyula”. Manifestarea a fost găzduită de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) şi a beneficiat de sprijinul Direcţiei pentru Cultură a jud. Bihor. Manifestarea a început cu salutul consulului general al României la Gyula, Florin Trandafir Vasiloni, sub patronajul căruia s-a desfăşurat acest moment, dedicat românilor din comunitatea istorică românească din Ungaria.

Dl. Lucian Silaghi, directorul Direcţiei pentru Cultură a jud. Bihor, a vernisat şi prezentat expoziţia personală de fotografie ”90 de paşi cu Brâncuşi pe Calea Eroilor”. Criticul de artă Ramona Novicov (Oradea), a vorbit despre creaţia şi universalitatea lui Brâncuşi, care a fost sărbătorit de către români în data de 19 februarie. Eva Iova Şimon, redactorul-şef al săptămânalului ”Foaia Românească” din Gyula, a vorbit despre tradiţiile de mărţişor şi dragobete la români, iar PS Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), a transmis un mesaj în cadrul acestei manifestări.

Momentul artistic al serii a fost oferit de către artista Oana Lianu din Oradea, care a oferit un program de melodii populare româneşti, vocal, dar şi instrumental, la mai multe instrumente (nai, fluier, ocarină, tilincă). La această manifestare au participat reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria, de la Gyula, Micherechi, Chiitighaz, Bekescsaba, Medgyesegyhaza, printre care Rita Pătcaş, vicepreşedintele UCRU, Bertold Netea, viceprimarul din Micherechi, Tiberiu Juhasz, preşedintele Autoguvernării Româneşti din Bekescsaba, dar şi oaspeţi de la Oradea, Sarad şi Timişoara.  La finalul manifestării a avut loc o recepţie, oferită de către Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, care a imparţit marţişoare şi felicitări tuturor participantelor, mărţiţoarele fiind confecţionate de către elevii Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Oradea. În data de 1 martie, consulul general a oferit mărţişoare şi felicitări doamnelor care lucrează la Primăria Micherechi, precum şi doamnlor şi domişoarelor educatoare şi profesori de la şcoala, grădiniţa şi biblioteca din această localitate.

În zilele precedente, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, a fost alături de comunităţile româneşti din Bătania, Aletea, Chitighaz şi Medgyesegyhaza, la tradiţionalele ”Baluri româneşti”, specifice acestei perioade, participând de asemenea la Budapesta, în data de 27 februarie, la întâlnirea ministrului de externe român Teodor Meleşcanu, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Ungaria.